Τα έξι μεταχειρισμένα F-35: Εκτενής συζήτηση στο ΥΠΕΘΑ για διάθεσή τους στην Ελλάδα

Τα έξι μεταχειρισμένα F-35: Εκτενής συζήτηση στο ΥΠΕΘΑ για διάθεσή τους στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός επίσημος που έφθασε εν μέσω πανδημίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (φορώντας τη μάσκα του) συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ δεν ήταν άλλος από τον υφυπουργό Άμυνας Κλαρκ Κούπερ. Οι Αμερικανοί επρόκειτο να συζητήσουν με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου τη διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας και βεβαίως τα εξοπλιστικά. Δεν πρόκειται να επεκταθώ στην ατζέντα της συζήτησης, παρά μόνον να αναφερθώ σε ένα θέμα που απασχόλησε και τις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, όπως έμαθα…

Υπήρξε εκτενής συζήτηση για το ενδεχόμενο διάθεσης στην Ελλάδα έξι μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τα αποθέματα της USAF. Ο υπουργός μού αποκάλυψε ότι η συζήτηση για τα μεταχειρισμένα F-35 ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ότι θα υπάρξουν, εάν το πρόγραμμα, προχωρήσει, διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς. Μου είπε ακόμα ότι πράγματι υπάρχουν μεταχειρισμένα F-35. Εδώ θέλω να σημειώσω και τούτα:

Έως τώρα η επίσημη κυβερνητική θέση είναι ότι θα δείχνουμε ενδιαφέρον για τα F-35, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 84 F-16 σε Viper.

Οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι για τα Rafale

Την ίδια ώρα βρίσκονται στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την υπογραφή της συμβάσεως με τους Γάλλους για την προμήθεια των 18 Rafale (καινούργιων και μεταχειρισμένων). Όπως μου είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας η σύμβαση θα περάσει λίαν συντόμως από τη Βουλή για ψήφιση. Στο μεταξύ έχουν επιλεγεί οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι και οι πρώτοι 4 ιπτάμενοι μηχανικοί που θα πάνε στην Γαλλία για να εκπαιδευτούν, μόλις εγκριθεί από τη Βουλή η σύμβαση. Αυτοί είναι που θα εκπαιδεύσουν στην Τανάγρα τους υπόλοιπους Έλληνες χειριστές των Rafale.

Όπως καταλαβαίνετε με την ένταξη των Rafale (εντός του 2021) και την πιθανή προμήθεια των μεταχειρισμένων F-35 αλλάζει πλήρως η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά πλήρη υπεροπλία. Παράλληλα με την προμήθεια των απαραίτητων ανταλλακτικών για τα Mirage-2000-5 κάθε μήνα καθίστανται ενεργά και βρίσκονται σε αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης στο Αιγαίο, δύο αεροσκάφη που βρίσκονταν καθηλωμένα λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών.. Σε λίγους μήνες το σύνολο των Μιράζ της Πολεμικής Αεροπορίας θα πετούν στο Αιγαίο.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια