Τουρκία: Η πολεμική της αεροπορία μόλις και μετά βίας μπορεί να πετάξει τα F-16 της

Τουρκία: Η πολεμική της αεροπορία μόλις και μετά βίας μπορεί να πετάξει τα F-16 της

Μαρία Ζαχαράκη

Η αποπομπή εκατοντάδων πιλότων F-16 από την τουρκική κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 έπληξε σοβαρά τις στρατιωτικές της δυνατότητες και γι’ αυτό χαρακτηρίζει «ανάγκη» την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας, σύμφωνα με τον αμυντικό αναλυτή Μάικλ Πεκ σε άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό National Interest.

«Οι πιλότοι των μαχητικών δεν είναι φτηνοί», επισημαίνει. «Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ εκτιμά ότι η εκπαίδευση ενός νέου πιλότου για να πετάξει ένα αεροπλάνο σαν το F-35 κοστίζει 11 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η πολυετής εμπειρία ενός βετεράνου πιλότου είναι ανεκτίμητη».

«Ωστόσο, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει προβεί σε τόσες πολλές εκκαθαρίσεις στην πολεμική της αεροπορία, που δεν έχει πιλότους να πετάξουν ούτε τα μαχητικά της F-16».

Με περισσότερους από 300 πιλότους να έχουν απολυθεί, η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να ψάχνει στο εξωτερικό για να καλύψει το έλλειμμα, αναφέρει ο Πεκ. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, όταν συζητούνταν ακόμη η αγορά των F-35, είχαν απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας για αποστολή εκπαιδευτών πιλότων. Στη συνέχεια, η Τουρκία ζήτησε βοήθεια από το Πακιστάν, το οποίο επίσης πετά F-16, αλλά ούτε αυτό λειτούργησε.

Η αδύναμη τουρκική πολεμική αεροπορία μπορεί επίσης να είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία ξαφνικά ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει αντι-πυραυλικά συστήματα, αναφέρει ο αναλυτής.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια