Αναδρομικά και αυξήσεις στις συντάξεις τον Δεκέμβριο-Ποιοι τα δικαιούνται και γιατί (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Αναδρομικά και αυξήσεις στις συντάξεις τον Δεκέμβριο-Ποιοι τα δικαιούνται και γιατί (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Έως €4.032 τον Δεκέμβριο για 190.000 συνταξιούχους - Και μηνιαία αύξηση έως 252 ευρώ σε συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη - Για τις συντάξεις χηρείας, η προσωρινή σύνταξη θα αυξηθεί επίσης στο 70% της σύνταξης του θανόντος

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

«Χριστουγεννιάτικες» επιστροφές συνολικού ύψους 460 εκατ. ευρώ περιμένει 190.000 συνταξιούχους, παλιούς και νέους, με πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

Ειδικότερα τον Δεκέμβριο θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών 16 μηνών (από 1/9/2019) έως 4.032 ευρώ, καθώς και οι αυξήσεις των νέων κύριων συντάξεων έως 252 ευρώ τον μήνα (αυξημένων έως 11,8%) λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, όπως αυτά νομοθετήθηκαν με το νέο Ασφαλιστικό. Θα αφορούν όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη και τόσο τους «παλιούς» όσο και τους «νέους» συνταξιούχους.

Όσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει. Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις.

Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου), θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην «τσέπη», ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν την αύξηση επάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα πάρουν την αύξηση με δύο τρόπους:

• Με μεγαλύτερη σύνταξη και χωρίς προσωπική διαφορά. Η αύξηση θα είναι πραγματική, καθώς θα ξεπεράσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς και θα φανεί στην τσέπη.

• Με μεγαλύτερη σύνταξη, αλλά με μικρότερη προσωπική διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα αυξηθεί μεν, αλλά αν η αύξηση δεν ξεπεράσει την προσωπική διαφορά, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο στην τσέπη, πλην όμως ένα τμήμα της προσωπικής διαφοράς που ήταν επικίνδυνο για περικοπές θα έχει μετατραπεί σε σύνταξη.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα του αρμόδιου υπουργείου, η μέγιστη μηνιαία αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Αυτή θα τη λάβουν οι συνταξιούχοι που «βγαίνουν» στη σύνταξη με συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ/μήνα και 40 έτη ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, η σύνταξη την οποία θα δικαιούνται, βάσει του νόμου Βρούτση, οι συνταξιούχοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα ανέλθει στα 2.134 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 61%) αντί για 1.882 ευρώ που είναι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (ποσοστό αναπλήρωσης 54%). Η αύξηση με 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές. Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).

Με 39 έτη ασφάλισης και τις ίδιες με τις παραπάνω αποδοχές, η αύξηση στην κύρια σύνταξη θα ανέλθει στο 11,3% βάσει του νόμου Βρούτση. Συγκεκριμένα, η σύνταξη θα ανέλθει στα 2.045 ευρώ έναντι 1.812 ευρώ που προκύπτει με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Στο 6,5% θα φτάσει η ελάχιστη αύξηση με 39 έτη ασφάλισης (με συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ).

Με τις ίδιες αποδοχές (3.500 ευρώ) και 38 έτη ασφάλισης η αύξηση θα ανέλθει στο 10,5%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σύνταξη θα ανέλθει, βάσει του νόμου Βρούτση, στα 1.956 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 56%) αντί των 1.749 ευρώ βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (ποσοστό αναπλήρωσης 50%). Στο 5,8% θα ανέλθει η ελάχιστη αύξηση σε όσους έχουν 38 έτη ασφάλισης (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).

Στο 8,6% θα φτάσει η αύξηση (με αποδοχές 3.500 ευρώ) με 36 έτη ασφάλισης. Θα ανέλθει στα 1.777 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 51%) με τον νόμο Βρούτση αντί των 1.623 ευρώ που προκύπτει βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Στο 4,6% θα ανέλθει η ελάχιστη αύξηση με 36 έτη ασφάλισης (700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).

Με 33 έτη ασφάλισης, με τις ίδιες αποδοχές το ποσοστό της αύξησης στη σύνταξη θα ανέλθει στο 3,8%, καθώς θα ανέλθει στα 1.515 ευρώ, βάσει του νόμου Βρούτση έναντι 1.456 ευρώ που φτάνει με τον νόμο Κατρούγκαλου. Η ελάχιστη αύξηση με 33 έτη ασφάλισης θα ανέλθει στο 1,9% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).

Κλικ για μεγέθυνση:

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ. Στο μεταξύ την ενσωμάτωση των αυξήσεων στις προσωρινές συντάξεις προανήγγειλε ο Γιάννης Βρούτσης γνωστοποιώντας ότι με την επόμενη καταβολή των συντάξεων στο τέλος του μήνα θα προστεθούν οι αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις, όπως έχουν προκύψει με βάση αλλαγές στη νομοθεσία.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για τους συνταξιούχους - πρώην μισθωτούς η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται από το 50% στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους εργασίας τους. Αντίστοιχα, για συνταξιούχους - πρώην ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται από το 50% στο 70% του μέσου εισοδήματος του τελευταίου 12 μήνου.

Για τις συντάξεις χηρείας, η προσωρινή σύνταξη θα αυξηθεί επίσης στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Έτσι ουσιαστικά η προσωρινή θα εξομοιωθεί με την οριστική σύνταξη.

Για τις αναπηρικές συντάξεις η προσωρινή περιορίζεται στο 50%, όταν η αναπηρία είναι έως 66,99%. Ωστόσο αυξάνεται στο 70% όταν η αναπηρία είναι από 67% έως 79,99%. Πρόκειται για μια βελτίωση στις αποδοχές των συνταξιούχων που λαμβάνουν επί μακράν προσωρινή αντί για οριστική σύνταξη. Άλλωστε αυτό το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός, τονίζοντας τον όρο «προσωρινή». Πρόσθεσε δε ότι μέσω του συστήματος «Ατλας» ο στόχος είναι να γίνει γρήγορη και άμεση η οριστική καταβολή των συντάξεων, μέσω της ψηφιακής διαδικασίας, και να πάψει αυτή η πολύχρονη ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 11/11/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. 0 μηδέν στην τσέπη δηλαδη για τους περισσότερους, κατά τα άλλα αυξήσεις......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Διαβάζω σε διάφορες ειδησεογραφικές σελίδες ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει Χριστουγεννιάτικο δώρο επιλεκτικά σε κάποιους συνανθρώπους μας, και καλά θα κάνει, όμως αποκλείει τους συνταξιούχους γενικά, γιατί πήραν πρόσφατα χρήματα με τις επιστροφές αναδρομικών, αλλά και πρόκειται να πάρουν σύντομα κι άλλα χρήματα από την αναπροσαρμογή των ποσοστών.
  "Αγαπητοί" κυβερνώντες, τα χρήματα που πήραμε δεν είναι δώρο δικό σας, δεν μας τα χαρίσατε, είναι ελάχιστες επιστροφές κλεμμένων χρημάτων από τις συντάξεις μας που εσείς οι ίδιοι με τις προγενέστερες αποφάσεις σας διατάξατε την υφαρπαγή τους. Όσο για την πολυδιαφημιζόνενη αναπροσαρμογή σας (στις συντάξεις) που κοντοζυγώνει, θα χουν μεγάλη πλάκα πραγματικά, τα ποσά και τα αναδρομικά τους που θα λάβουμε τελικά.
  Γιαυτό πάρτε όποια απόφαση θέλετε για δώρα και μποναμάδες, αλλά μην μας κοροϊδεύετε κιόλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έως 4.000 λέει, το ακούνε και αλλοι απ έξω και νομίζουν ότι κάθε τρείς και λίγο παίρνουμε λεφτά......
  Άκου 4.000 τι ψεύτες θεέ μου
  Τα λέμε και τα πιστεύουν κι όλας αυτό είναι το κακό.........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ήθελα να ξερα στους 100 συνταξιούχους, πόσοι παίρνουν 3.500 σύνταξη????????
  Ένας??? Δύο??? άντε τρείς.........
  Και αν..........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εγώ πάντως αν έπαιρνα 3.500 σύνταξη, θα μου ήταν παντελώς αδιάφορο, αν , και πότε, και πόσα θα έπαιρνα......
  Άκου 3.500 ........
  Βλαμμενοι ε Βλαμμενοι
  Η λέξη Βλαμμένος υπάρχει στο Ελληνικό λεξικό δεν είναι βρισιά......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. χμμμμ εμείς ψίχουλα στα ψίχουλα .. όπως είπε και παραπάνω ο συνάδελφος .. δεν μας έδωσαν δώρο .. μας έδωσαν τα κλεμμένα .... αυτά τα μεγάλα ποσά με αυτούς τους μισθούς συντάξεων πηγαίνουν σε Δεητζήδες μεγαλοκεφάλια ... πρυτάνης ... δικηγόρους ... ιατρούς .... ευαθατζίδες .... Οπαπ (καρχαρίες ) και φυσικά μην ξεχνάμε και τους συνταξιούχους βουλευτές που τα παίρνουν γενικά από παντού .... και υπάρχουν και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων ... αν βάλω από κλάδο στρατιωτικών μάλλον σε κάτι πάρα πολύ ανώτερο από όλους εμάς φαντάζομαι ...θα ανήκει μία σύνταξη 3,500 .... με 38 χρόνια υπηρεσίας ... παίρνω μην πω .... να πάρουμε και σάκους στα ατμ .. ε ρε δούλεμα που τρώμε ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή