Έτοιμο το πλωτό τείχος του Καστελόριζου και οι «βάτραχοι» με τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου

Έτοιμο το πλωτό τείχος του Καστελόριζου και οι «βάτραχοι» με τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου

ΦΩΤΟ: Άνδρας Ειδικών Επιχειρήσεων στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου που παρατηρεί για τυχόν ύποπτες κινήσεις στη θάλασσα. πηγή: Hellasjournal

Μόνο αιφνιδιασμό δεν προκάλεσε στο Επιτελείο η νέα navtex που διατηρεί το Oruc Reis παράνομα εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια από τη Ρόδο.

Όλοι περίμεναν ότι η γείτονα θα τρέναρε τη νέα navtex έως την ημέρα γιορτής των Ενόπλων Δυνάμεων και γιορτή της Χριστιανοσύνης για να προκαλέσει εκ νέου.

Αν κάτσει κανείς και βάλει σε μια σειρά τις προκλήσεις της Τουρκίας θα παρατηρήσει ότι οι περισσότερες γίνονται ημέρες που θέλει να προκαλεί το αίσθημα. Και αυτό πολύ πρόσφατα, παρά τις Ελληνικές παρατηρήσεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θέλησε να το αποσιωπήσει και να δείξει ότι κάτι κάνει κι εκείνος για την 28η Οκτωβρίου αλλά και για την 29η που ήταν Εθνική Επέτειος της Τουρκίας…

Ωστόσο η Τουρκία μπορεί να περίμενε αυτές τις ημέρες να περάσουν για να φτάσει η 21η Νοεμβρίου και να εκδώσει τη νέα ναυτική αγγελία για το σεισμογραφικό, αλλά το Επιτελείο δεν περίμενε και είναι ήδη ένα βήμα πιο μπροστά.

Εδώ και μέρες έχει βγάλει περισσότερα- αν όχι όλα- τα πολεμικά πλοία του στόλου στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου, πέριξ της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Μπορεί οι προγραμματισμένες ασκήσεις ΝΥΡΙΗΣ και ΤΡΙΑΙΝΑ να ήταν η αφορμή για τον απόπλου των πλοίων από τις βάσεις τους, που έδωσαν και την ευκαιρία για ν’ ασκηθούν τα πληρώματα σε πολλά σενάρια ναυτικού πολέμου, ακόμη και ενάντια αεροπορικών απειλών.

Όμως η αιτία παραμονής τους στις «καυτές» περιοχές είναι το Oruc Reis και η διάρκεια της τουρκικής προκλητικότητας που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί.

Τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, οι αεροπόροι και οι μηχανικοί, τα στελέχη του Στρατού Ξηράς παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή, αναμένοντας πάνω από πέντε μήνες την εντολή της πολιτικής ηγεσίας, όταν κρίνει αυτή, για κινήσεις και εφαρμογή σχεδίων πλήρους αποτροπής.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες για τις κινήσεις των πλοίων επιφανείας στα 6 ναυτικά μίλια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου είναι αυτή καθώς διακρίνονται ανάμεσα σε φρεγάτες και πυραυλακάτους και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου των «βάτραχων» του ΠΝ. Πηγή: Hellas Journal

Άλλωστε οι πρόσφατες εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ξηρά θάλασσα και αέρα εν τω μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης και ακριβώς απέναντι από το Oruc Reis, αναδεικνύουν το σθένος με το οποίο αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της Άγκυρας τα έμπειρα και ψύχραιμα στελέχη, τα οποία εμπιστεύεται απόλυτα το Επιτελείο.

Φρουρούν τις Θερμοπύλες…

Η νέα τουρκική navtex, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, στο οποίο ωστόσο το Oruc Reis βρίσκεται εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με απλωμένα τα καλώδια ερευνών, φέρνει το ερευνητικό στην απόσταση των 6 ναυτικών μιλίων από τη Ρω, τη Μεγίστη και την Στρογγύλη.

Εικόνα από τη διόπτευση των κινήσεων των πλοίων στην περιοχή του Καστελόριζου. Πηγή Πολεμικό Ναυτικό

Εκεί ήδη βρίσκεται και δεν έχει φύγει εδώ και τέσσερις μήνες το πλωτό τείχος του στόλου, οι μονάδες επιφανείας αλλά και οι υποβρύχιοι κυνηγοί του βυθού, κυρίως τα τύπου 214 «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», δηλαδή τα μέσα που κάνουν την μεγάλη διαφορά και που λόγω αυτών, κανείς στο τουρκικό Επιτελείο δεν μπορεί να δηλώσει ήσυχος.

Την τελευταία φορά που το Oruc Reis, σύμφωνα με τη navtex που είχε εκδοθεί, θα έπρεπε να προσεγγίσει έως και τα 6 ναυτικά μίλια από τη Μεγίστη, ήταν 20 Οκτωβρίου.

Τότε το πλωτό τείχος του Πολεμικού Ναυτικού, όπου ανάμεσα σε αυτό ξεχώριζαν τα «βατράχια» με τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, είχαν στηθεί στην θαλάσσια «σκακιέρα» με τέτοιον τρόπο που ουσιαστικά ανάγκασαν το ερευνητικό να μην «εκπληρώσει» τα σχέδια του τουρκικού Επιτελείου, δηλαδή να πλεύσει σε πολύ κοντινή απόσταση στην οριογραμμή των Εθνικών Χωρικών Υδάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όταν έστρεφε το Oruc Reis επειδή ακριβώς τα Ελληνικά πολεμικά πλοία ήταν εκεί ακριβώς στα 6 ναυτικά μίλια – κι όχι μόνο- το ερευνητικό έμεινε μόνο του, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μένουν αρκετά πίσω, μη μπορώντας να πάρουν θέση δίπλα στο πλοίο που είχαν κληθεί να είναι η σκιά του.

Από τις αρχές Αυγούστου το Oruc Reis δεν έχει μείνει ούτε λεπτό χωρίς στενή παρακολούθηση από τον Ελληνικό στόλο. Και μπορεί η Άγκυρα να εκτιμά πως δημιούργησε εδώ και τέσσερις μήνες τετελεσμένα με την παράνομη παρουσία του ερευνητικού νότια της Ρόδου, αλλά η ισχυρή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, υπενθυμίζουν στην Τουρκία αλλά και στη Διεθνή κοινότητα ότι αυτά τα νερά είναι Ελληνικά…

Η αμφισβήτησή τους γίνεται αλλά ανά πάσα στιγμή, αυτή μπορεί να έχει και σοβαρές συνέπειες…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια