Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Δημόκριτος Ζερβάκης στη Σύνοδο Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (ΦΩΤΟ)

Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Δημόκριτος Ζερβάκης στη Σύνοδο Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τηλεδιάσκεψη, η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των Κρατών Μελών (ΚΜ), με τη συμμετοχή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.

Σκοπός της Συνόδου ήταν η συζήτηση αναφορικά με την υλοποίηση του στρατιωτικού επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ στο πλαίσιο διαμόρφωσης της διαδικασίας Ανάπτυξης Στρατιωτικών Δυνατοτήτων (Headline Goal Process) η οποία θα γίνει υπό το πρίσμα του θεσμικού κειμένου της Στρατηγικής Πυξίδας (Strategic Compass). Επιπλέον, έγινε ανταλλαγή απόψεων επί της εξέλιξης των δομών του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ (EUMS) και Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (Military Planning and Conduct Capability-MPCC) και τις σχετικές με αυτές, διαδικασίες Διοίκησης και Ελέγχου. Τέλος, έγινε ανασκόπηση των επιχειρήσεων της ΕΕ, της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ - ΝΑΤΟ και υιοθετήθηκαν τα Συμπεράσματα της Συνόδου.

Στη Σύνοδο τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, Στρατηγός Claudio Graziano, ο  Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, κ. Josep Borell και o Γενικός Διευθυντής του του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ (EUMS), Αντιναύαρχος Hervé Bléjean. Οι Αρχηγοί των ΕΔ των ΚΜ, με τις παρεμβάσεις τους, εξέφρασαν τις απόψεις για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Στην παρέμβασή του, ο Αρχηγός της ΕΦ κατέγραψε τη σημασία της ενίσχυσης της δυνατότητας της ΕΕ να ενεργεί ως παροχέας ασφάλειας, ανταποκρινόμενη στο Επίπεδο Φιλοδοξίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, όπως καθορίστηκε στη Στρατηγική της Ένωσης. Σχολίασε ότι η ενίσχυση της ικανότητάς της για υπεράσπιση των κοινών αξιών και συμφερόντων, θα καταστήσει την ΕΕ πιο αποτελεσματική, ικανή και αξιόπιστη.

Όσον αφορά στη διαχείριση κρίσεων, ο κ. Αρχηγός επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης δυνατοτήτων και στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, είναι σημαντικό να υπάρξει μια περιφερειακή προσέγγιση και να αυξηθεί η παρουσία της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε επίσης, ότι η εξέλιξη της δομής του EUMS και MPCC είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς θα ενισχύσουν την ικανότητα  της ΕΕ να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας και διαχείρισης κρίσεων. Αναφέρθηκε δε και στη σημασία της ενεργοποίησης της Ρήτρας Αμοιβαίας Συνδρομής του Άρθρου 42 (7) της Συνθήκης της ΕΕ.

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, σε μια περιοχή που αποτελεί το νοτιοανατολικό άκρο της ΕΕ. Αναφέρθηκε στην αναθεωρητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της, η οποία δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδος, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συνοψίζονtας, υπογράμμισε ότι οι υπάρχουσες προκλήσεις ασφαλείας, οι περιφερειακές συγκρούσεις και αστάθεια, ο αυξανόμενος γεωπολιτικός ανταγωνισμός, η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τις τρομοκρατικές ενέργειες καθώς και η ενεργητική παρουσία υβριδικών δρώντων στα σύνορα της ΕΕ, απαιτούν την επαύξηση της ικανότητας της ΕΕ για ανάληψη δράσης. Παράλληλα καθορίζουν το πλαίσιο μέσα από το οποίο πρέπει να αναπτυχθούν οι Στρατιωτικές Δυνατότητες της ΕΕ για να ανταποκρίνονται στο Επίπεδο Φιλοδοξίας της Ένωσης στο πλαίσιο της Στρατηγικής Πυξίδας.

Κλικ για μεγέθυνση:


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια