Οι «φονιάδες» του βυθού ξαναβγήκαν στο Αιγαίο-«Σκιά» του Oruc Reis τα «αόρατα» υποβρύχια (ΧΑΡΤΗΣ)

Οι «φονιάδες» του βυθού ξαναβγήκαν στο Αιγαίο-«Σκιά» του Oruc Reis τα «αόρατα» υποβρύχια (ΧΑΡΤΗΣ)

Από την περασμένη Δευτέρα που το «Oruc Reis» επέστρεφε στις προκλήσεις νότια του Καστελλόριζου, οι «φονιάδες» του βυθού, του Πολεμικού Ναυτικού, έχουν αναλάβει ξανά δράση

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Απέδειξαν την αξία τους ως διαφοροποιητικοί παράγοντες υπεροχής στο πεδίο, κατά την πρόσφατη κρίση. Ακόμα ψάχνουν να τα βρουν οι σχετικές δυνάμεις των Τούρκων...».

Με αυτά τη φράση στη Βουλή, μόλις προ ολίγων ημερών, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εκθείαζε τα υποβρύχια τύπου Παπανικολής - 214 του Πολεμικού μας Ναυτικού που αποτέλεσαν τους «εφιάλτες» των Τούρκων. Τα «αόρατα» υποβρύχια - τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μένουν για δεκάδες ημέρες κάτω από το νερό χωρίς να γίνονται αντιληπτά - από την περασμένη Δευτέρα που το Oruc Reis επέστρεψε στις προκλήσεις νότια του Καστελλόριζου, έχουν αναλάβει ξανά δράση. Και θεωρείται βέβαιο ότι και πάλι οι τουρκικές δυνάμεις θα επιχειρούν απεγνωσμένα να τα εντοπίσουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως προεξοφλείται και στην παρούσα ελληνοτουρκικά κρίση που διανύει την τέταρτη μέρα οι επιτελείς του «Πενταγώνου» ποντάρουν πάρα πολλά στα τέσσερα ελληνικά υποβρύχια 214 - Παπαπανικολής αλλά και στο αναβαθμισμένο 209, το Ωκεανός. Τα συγκεκριμένα υποβρύχια με τις δυνατότητες που έχουν μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά σε μία κρίση στην ανοιχτή θάλασσα όπως είναι αυτή που επαναλαμβάνεται στην Ανατολική Μεσόγειο στα νότια του Καστελλόριζου. Χάρη στο λεγόμενο σύστημα αναερόβιας πρόωσης έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα να μπορούν να παραμένουν σε κατάδυση για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Να είναι διαρκώς κάτω από το νερό και δεν απαιτείται να βγουν στην επιφάνεια. Υπό αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται πως τουλάχιστον ένα ή και περισσότερα θα έχουν λάβει την εντολή να γίνουν η «σκιά» του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων που πλέουν κοντά του. Μπορούν δηλαδή ανά πάσα στιγμή να «σκανάρουν» κάθε κίνηση του τουρκικού σεισμογραφικού αλλά και να αντιληφθούν αν πραγματοποιεί έρευνες ή όχι.

«ΓΚΙΟΡΟΥΝΜΕΖ». Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι και τα υπόλοιπα υποβρύχια 214 έχουν αναλάβει σημαντικές αποστολές με εντολές του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ και βρίσκονται σε καίρια σημεία στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά βέβαια πού ακριβώς είναι το γνωρίζουν μόνοι οι... επιτελείς. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι στην προηγούμενη κρίση που κράτησε έναν μήνα οι τουρκικές δυνάμεις έψαχναν επί ημέρες τα «αόρατα» ελληνικά υποβρύχια. Με ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, με κατασκοπευτικά αεροσκάφη CΝ-235, με πλοία επιφάνειας αλλά τα υποβρύχιά μας δεν τα έβρισκαν πουθενά. Και είναι σίγουρο ότι εκείνες τις μέρες οι τούρκοι αξιωματικοί θα επαναλάμβαναν ξανά και ξανά την τουρκική λέξη «γκιορουνμέζ» δηλαδή αόρατα, αναφερόμενοι στην αδυναμία εντοπισμού των ελληνικών υποβρυχίων.

Τρία και μόνο χαρακτηριστικά των υποβρυχίων 214 φανερώνουν τη μεγάλη υπέροχή που προσφέρουν στο Πολεμικό Ναυτικό. Λόγω του συστήματος αναερόβιας πρόωσης τα ελληνικά υποβρύχια δεν απαιτείται να εκτελούν «αναπνευστήρα». Δεν απαιτείται να βγουν στην επιφάνεια. Εκτελούν τις αποστολές τους εντελώς σιωπηρά, καθώς έχουν πολύ χαμηλή εκπομπή θορύβου. Και ο θόρυβος θεωρείται ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας στον υποβρυχιακό πόλεμο. Επίσης, μπορούν να επιχειρούν σε πολύ μεγάλα βάθη πάνω από 300 μέτρα.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ. Σημειώνεται ότι το οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού διαθέτει εκτός από τα 4 υποβρύχια 214 - Παπανικολής και το αναβαθμισμένο Ωκεανός άλλα 6 παλαιότερης τεχνολογίας. Θεωρούνται όμως κι αυτά πολύ σημαντικά εργαλεία σε επιχειρήσεις και παρατεταμένες κρίσεις όπως αυτή που είναι σε εξέλιξη. Το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ μάλιστα δίνουν πολύ μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση και των υποβρυχίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες, δηλαδή στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο ελληνοτουρκικές κρίσεις διεξήχθη η εθνική άσκηση μικρής κλίμακας της Διοίκησης Υποβρυχίων ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου πελάγους, με σκοπό, τι άλλο, τη διατήρηση και την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Στη συγκεκριμένη δε άσκηση δόθηκε έμφαση στις διαδικασίες και τεχνικές βολής τορπίλης. Εκτελέστηκε επιτυχής βολή τορπίλης γυμνασίων κατά στόχου επιφάνειας από το υποβρύχιο «Αμφιτρίτη».

Υπό στενή παρακολούθηση η τουρκική νηοπομπή

ΥΠΟ ΤΗ ΣΤΕΝΗ παρακολούθηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθούσε να πλέει και την Τετάρτη στην περιοχή της παράνομης Navtex το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis.

Έως την Τετάρτη το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το Καστελλόριζο στα 40 με 60 ναυτικά μίλια. Κατά πληροφορίες, έχει ποντίσει καλώδια σε μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης το ερευνητικό σκάφος κινήθηκε με κατεύθυνση βορειοανατολική και έφτασε περίπου στο σημείο απ' όπου μπήκε τη Δευτέρα στην περιοχή της Navtex. Εν συνεχεία έστριψε ξανά και κινήθηκε νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στο μεταξύ, ενώ οι παράνομες ενέργειες του Oruc Reis συνεχίζονται αλλά και μετά από την ηχηρή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα με την οποία της ζητούσε «να σταματήσει τις σκόπιμες προκλήσεις», ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογείται η πενθήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα που πραγματοποιεί από την Τετάρτη ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρενέ Κλαρκ Κούπερ, αρμόδιος για πολιτικο-στρατιωτικά ζητήματα. Ο Αμερικανός υπουργός, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ είχε συνάντηση στο υπουργείο Άμυνας με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ενώ είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί και τη Σούδα. Την Κυριακή, εξάλλου, θα επισκεφτεί την Κύπρο.

Την Τετάρτη πάντως ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του πως το Ορούτς Ρέις έφθασε στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου θα διεξαγάγει τις δραστηριότητές του, προσθέτοντας ότι προχθές ξεκίνησε τις δοκιμές και «σήμερα (σ.σ. χθες) αρχίζουμε να λαμβάνουμε τις πρώτες σεισμικές μετρήσεις». Η Αθήνα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Oruc Reis κάνει έρευνες.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό σεισμογραφικό συνοδεύεται και αυτή τη φορά από περίπου ίδιο αριθμό τουρκικών πολεμικών πλοίων όπως και στην προηγούμενη κρίση. Εντούτοις, μέχρι χθες τουλάχιστον, η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην περασμένη προκλητική έξοδο του Oruc Reis. Ανεξάρτητα απ' αυτό οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή και η ηγεσία δίνει εντολές για παρεμβάσεις και ενισχύσεις όποτε κρίνει απαραίτητο.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 15/10/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια