Εξαφανίστηκαν τα τουρκικά F-16 από το Αιγαίο (ΦΩΤΟ-ΠΙΝΑΚΕΣ)

Εξαφανίστηκαν τα τουρκικά F-16 από το Αιγαίο (ΦΩΤΟ-ΠΙΝΑΚΕΣ)

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ημέρες του 2012 και 2013 για την Πολεμική Αεροπορία θυμίζουν όσα συμβαίνουν το τελευταίο δίμηνο στο Αιγαίο. Συχνά το 2012 χρησιμοποιείται ως έτος αναφοράς γιατί ήταν η χρονιά με τους χαμηλότερους δείκτες από το 2009, που χρησιμοποιείται ως έτος βάσης για τα στατιστικά της προκλητικής συμπεριφοράς από αέρος της Τουρκίας στο Αιγαίο.


Απ’ όταν ξεκίνησε η κρίση με το Oruc Reis, η Τουρκία φαίνεται να εγκατέλειψε την πολιτική των προκλήσεων με μαχητικά στο Αιγαίο. Στις 26 Αυγούστου, παραμονή της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, η Τουρκία πραγματοποίησε 4 υπερπτήσεις. Το ίδιο και την προηγούμενη ημέρα, που το κοντέρ σταμάτησε στις 2. Ήταν οι μοναδικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όλο τον Αύγουστο.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτό δεν θα ίσχυε τον Σεπτέμβριο, που η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis. Όμως, ο Σεπτέμβριος ήταν φαινομενικά ένας από τους πιο «ήσυχους» μήνες με «μηδέν» υπερπτήσεις. Ο λόγος που λέμε «ήσυχους» είναι γιατί η αλλαγή δόγματος στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως την έχει εμφυσήσει η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ είναι αυτό της «μηδενικής ανοχής».

Κι έτσι φαίνεται πώς ότι πετούσε και κατέγραφε παραβίαση δεν αναχαιτιζόταν απλά, αλλά οι Έλληνες πιλότοι προχωρούσαν σε κανόνες εμπλοκής. Έτσι είχαμε 35 εμπλοκές σε σύνολο 193 παραβιάσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν από Αεροσκάφη Ναυτικής Υποστήριξης τύπου CN-235 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο από βορρά προς νότο κι αντίθετα στα μικρασιατικά παράλια, εισβάλοντας για δευτερόλεπτα εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου.


Τον Οκτώβριο, στις 16 του μήνα, μετά από 52 ημέρες έσπασε η «αφωνία» των προκλήσεων, με 2 υπερπτήσεις πάνω από Παναγιά και Οινούσσες. Ωστόσο, σε ότι αφορά τους υπόλοιπους δείκτες, αυτοί συνέχισαν να βρίσκονται στους χαμηλούς – σχετικά – ρυθμούς εν σχέσει με την προηγούμενη περίοδο.


Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι γεγονός ότι βρίσκεται σε πολύ άσχημη επιχειρησιακή κατάσταση. Δεν είναι μόνο οι πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες μαχητικών F-16 λόγω έλλειψης ανταλλακτικών ή και μηχανικών. Είναι και το πογκρόμ διώξεων του καθεστώτος Ερντογάν προς εν ενεργεία στελέχη, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Την Προηγούμενη εβδομάδα ακόμη 16 πιλότοι μαχητικών συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ως υποστηρικτές του Γκιουλέν. Συνοπτικά, τα στατιστικά του Οκτωβρίου 2020 εν σχέσει με το αντίστοιχο διάστημα τα παρελθόντα έτη έχουν ως εξής:


ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια