Αναδρομικά συνταξιούχων: Υπογράφηκαν οι ΚΥΑ για τις πληρωμές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Αναδρομικά συνταξιούχων: Υπογράφηκαν οι ΚΥΑ για τις πληρωμές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Όπως αναρτήσαμε χθες (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), μπήκε στην τελική ευθεία η καταβολή των αναδρομικών, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, σε 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους, με την υπογραφή των δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, οι οποίες περιλαμβάνουν όλες τις λεπτομέρειες και για τον δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα.

Η καταβολή των επιστρεπτέων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ γίνεται με εφάπαξ καταβολή μέχρι την 31η.12.2020.

Το μικτό ποσό, που προκύπτει, μετά τον υπολογισμό των επιστρεπτέων ποσών, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη σε ποσοστό 4% για το διάστημα από τις 11.6.2015 έως τις 31.06.2015 και σε ποσοστό 6% από την 1η.07.2015 έως τις 12.5.2016.

Τα ποσά καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους, είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης, κατά την καταβολή των ποσών, δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου, αλλά ούτε και παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, δικαιούχοι καθίστανται οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού δικαιώματός τους, με υποβολή αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Για τους δικαιούχους-κληρονόμους πραγματοποιείται απολογιστικός δειγματοληπτικός έλεγχος. Οι αιτούντες που επιλέγονται στο δείγμα, ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός 15 ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις:Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. Τελικα το μεχρι τελος Οκτωβριου του Βρουτση, εγινε 31/12; Εγω ειμαι γκαου 'Η αυτος Μπαρμπαμυτουσης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ...και τα δύο, γκάου γιατί τον πίστεψες και αυτός είναι σίγουρα μπαρμαμυτούσης, χρόνια τώρα από το 2012 και βάλε. Φίλε μου δεν είναι απορίες αυτές...χαχα....(συναδελφικά)

   Διαγραφή
 2. ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΑ ΑΤΜ ΤΗΝ 29/10.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 7.26μμ Σωστός (ανάλογα όμως την τράπεζα από 27 Οκτωβρίου απόγευμα)

   Διαγραφή
 3. Άρθρο 5 στην Υπουργική απόφαση - γράφει -
  (από 11-6-2015 έως 31-6-2015).
  Τ ορθόν είναι έως 30-6-2015, διότι ο ΙΟΥΝΙΟΣ έχει 30 ημέρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλα μα όλα στο πόδι και γρήγορα - γρήγορα να τελειώνουμε με αυτούς!

   Διαγραφή