Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο βλέπει το Forbes: Τα Rafale φέρνουν αεροπορική υπεροχή έναντι της Τουρκίας

Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο βλέπει το Forbes: Τα Rafale φέρνουν αεροπορική υπεροχή έναντι της Τουρκίας


«H απόκτηση των Rafale θα προσδώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία», γράφει το γνωστό περιοδικό Forbes που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση του ελληνικού στόλου F-16 στο επίπεδο «Viper».

«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να αποκτήσει πολύ σημαντικό ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής έως το τέλος της δεκαετίας του 2020» τονίζει, προσθέτοντας ότι αυτή την περίοδο υπάρχει αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών και μία επικίνδυνη αντιπαράθεση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για τα δικαιώματα υδρογονανθράκων και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

«Εν μέσω των εντάσεων αυτών η Αθήνα είναι σε διαπραγματεύσεις με τη σύμμαχό της, Γαλλία, για μελλοντικές εξοπλιστικές συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να συμπεριλάβουν την αγορά γαλλικών μαχητικών Dassault Rafale 4ης και 5ης γενιάς» αναφέρει και προσθέτει ότι η ελληνική κατοχή τέτοιων μαχητικών «θα μπορούσε να αποδειχθεί σοβαρή πρόκληση για τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Το Forbes επικαλείται πρόσφατες δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου στο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, αλλά και άλλες δυνάμεις, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της, αλλά και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με το Παρίσι για την αγορά 18 Rafale.

Αναφέρει επίσης ότι τον Ιανουάριο ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Νίκος Παναγιωτόπολος, είχε δηλώσει μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον πως η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκτήσει από τις ΗΠΑ 24 αεροσκάφη F-35 5ης γενιάς με τεχνολογία Stealth, έναντι 3 δισ. δολ. με την διαδικασία παραλαβής να αναμένεται να αρχίσει μετά το 2024.

Ο υπουργός είχε δηλώσει ότι η απόκτηση των F-35 θα προσδώσει στην Ελλάδα αεροπορική υπεροχή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Τη θέση αυτή, σημειώνει το Forbes, αποδέχεται και ο Τούρκος δημοσιογράφος Haluk Özdalga, ο οποίος είχε επισημάνει ότι η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα, θα μετατρέψει το Αιγαίο σε «ελληνική λίμνη» και θα ανατρέψει τις ισορροπίες σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα, που διαθέτει λίγο περισσότερα από 150 F-16 (έναντι 245 της Τουρκίας), προσανατολίζεται και στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου των πολεμικών αεροσκαφών της, προσθέτει το δημοσίευμα. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι έως το 2027 θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των 84 F-16 στην έκδοση Viper μετά τη σχετική συμφωνία με την Lockheed Martin.

«Μετά την ολοκλήρωση και του προγράμματος αναβάθμισης η Ελλάδα θα διαθέτει αναμφισβήτητα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του ποσοτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας που χρησιμοποιεί τις εκδόσεις F-16, Block 30, 40, και 50» επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη.

Πηγή: Forbes

Αναδημοσίευση: onalert.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια