Ολική επαναφορά του πολλαπλασιαστή ισχύος των ΕΔ: Το σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Ολική επαναφορά του πολλαπλασιαστή ισχύος των ΕΔ: Το σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Άνεμος πνοής στις Ένοπλες Δυνάμεις διαφαίνεται στον ορίζοντα μετά από μια και πλέον δεκαετία, συνέπεια της δημοσιονομικής κρίσης, όπου εκτός των μειώσεων των μισθών, οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν πληρώσει «το μάρμαρο» και στο επίπεδο της στελέχωσης διότι ο αριθμός των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές δεν ξέφυγε από το ψαλίδι της Τρόικας.

Σύμφωνα με πηγές από το Επιτελείο, μια εκ των εισηγήσεων -η οποία φαίνεται πως έχει γίνει δεκτή- του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι και η αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές ώστε ο αριθμός τους να φτάσει εκείνον των ετών προ της οικονομικής κρίσης.

Μπορεί ο Στρατηγός και οι Αρχηγοί των Επιτελείων να τρέχουν ιδιαίτερα για τα υφιστάμενα και μελλοντικά οπλικά συστήματα, ωστόσο κανείς δεν παύει να πιστεύει πολύ στο προσωπικό που διοικεί διότι ο πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος παραμένει ο άνθρωπος.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μέσα από τη Νέα Δομή Δυνάμεων με τεχνοκρατικό τρόπο έχει δείξει το τι και πως πρέπει να συμβεί στις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε αυτές να παραμείνουν το ίδιο ισχυρές απέναντι στο νέο περιβάλλον έτσι όπως διαμορφώνεται με τις προκλήσεις ν’ αυξάνονται ραγδαία.

Συνέπεια των περικοπών στον αριθμό εισακτέων των παραγωγικών σχολών είχε ως αποτέλεσμα η μειωμένη απόδοση από τις σχολές, στελεχών σε μάχιμες αλλά και δευτερεύουσες ειδικότητες, γεγονός που έφερε τη σταδιακή διόγκωση προβλημάτων τα οποία αφορούσαν την ομαλή λειτουργία μονάδων και σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ήταν ένα θέμα το οποίο όλοι γνώριζαν αλλά δεν ήθελαν να θίξουν ιδιαίτερα γι’ αυτό και ουδείς παραδέχτηκε ποτέ ανοιχτά τις διαβρωτικές και αρνητικές συνέπειες που είχε επιφέρει το πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των ΕΔ.

Στο Επιτελείο τρέχουν και γι’ αυτή την εξέλιξη και φυσικά μέχρι τις αρχές του νέου έτους όπου θα κυρωθούν οι αποφάσεις με την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργείων, Άμυνας, Παιδείας, Οικονομικών, διαμορφώνεται και ο τελικός αριθμός που αφορά τους εισακτέους στις παραγωγικές σχολές των ΕΔ για το 2021.

Το «φιλότιμο» των στελεχών των ΕΔ

Ουσιαστικά επιβλήθηκε από την ασκηθείσα πολιτική του «πράττειν για την επίτευξη του ίδιου επιχειρηματικού αποτελέσματος αλλά με μικρότερο στελεχιακό δυναμικό», δεδομένου ότι σ’ ένα βάθος δεκαετίας καταγράφονται σταδιακές αποχωρήσεις στελεχών, εθελούσιας εξόδου και πολλών άλλων παραγόντων που μείωσαν αισθητά τα ποσοστά επάνδρωσης των μονάδων.

Σαφώς σε περίοδο ειρήνης μπορεί να «ξεπεραστεί» διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διακρίνονται και για την ευελιξία που μπορούν να έχουν απέναντι στις υποχρεώσεις τους αλλά και σε όσες επιπλέον ζητά από αυτές ο κρατικός μηχανισμός, όμως σε περίοδο κρίσης- κάτι το οποίο έχουν ζήσει εδώ και μεγάλο διάστημα οι ΕΔ- μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα επιζήμιο έως ιδιαίτερα επικίνδυνο, για λόγους που ο καθένας μπορεί να κατανοήσει.

Η έννοια του «φιλότιμου» είναι η μοναδική που μπορεί να εξηγήσει το πως όλα αυτά τα χρόνια οι μονάδες του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, κατάφεραν να σταθούν όρθιες, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τις ίδιες αλλά πιο αυξημένες επιχειρησιακές προκλήσεις και απειλές.

Επιτομή όλων των παραπάνω είναι οι άριστες επιδόσεις που έφεραν ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας και μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και του Στρατού Ξηράς σε διεθνείς αξιολογήσεις και διασυμμαχικές ασκήσεις όπου θα ήταν αδύνατο να εξηγηθεί πως επετεύχθησαν με οποιοδήποτε άλλον τρόπο εκτός από τον παραπάνω, που ακούει στην λέξη φιλότιμο…

Το καμπανάκι κινδύνου από το ΓΕΕΘΑ

Τα «καμπανάκια» όμως από το ΓΕΕΘΑ εδώ και καιρό έκρουαν κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου καθότι οι δραματικές επιπτώσεις της μειωμένης στελέχωσης και του ρυθμού ανανέωσης του προσωπικού μέσω των παραγωγικών σχολών δημιουργούσαν μια «μαύρη τρύπα».

Είναι λογικό να κατανοήσει ο οποιοσδήποτε ότι οι ήδη πιεσμένες συνθήκες που αντιμετωπίζει το προσωπικό στον αγώνα της διατήρησης των απαραίτητων διαθεσιμοτήτων θα ήταν αδύνατο ν’ αποτελέσουν εχέγγυο για την επιτυχή αξιοποίηση νέων προηγμένων οπλικών συστημάτων που βρίσκονται στον προθάλαμο απόκτησης από τις Ένοπλες Δυνάμεις και απαιτούν αυξημένα ποσοστά επάνδρωσης με «νέο αίμα», όπως είναι τα μαχητικά 4,5 γενιάς Rafale, τα F-16 Viper ή οι νέες φρεγάτες τις οποίες θ’ αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, απαιτώντας υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης με στελέχη που έχουν μακρύ ορίζοντα υπηρεσίας και προσφοράς στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδικά οι Σχολές Υπαξιωματικών των τριών κλάδων είναι τα φυτώρια μέσα από τα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να στηρίζουν τα οπλικά σύγχρονα συστήματα που διαθέτουν.

Στην τεχνοκρατική αντίληψη με την οποία έχει προσεγγίσει όλο το φάσμα της αναγκαίας και πλήρους ανανέωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, το Επιτελείο, εξηγεί με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο ότι για να συνεχίσουν ν’ ανταποκρίνονται οι ΕΔ σε όλες τις απαιτήσεις και προκλήσεις οι οποίες διαρκώς αυξάνονται τόσο στο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου, όσο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως προϊόν της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας, πρέπει να ληφθούν και νέες αποφάσεις ώστε ν’ αντιστραφούν οι επιζήμιες αντιλήψεις που επιβλήθηκαν ελέω μνημονίων και όχι μόνο…


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ούτε πολλαπλασιαστές, ούτε ΜΚΔ, ούτε κλάσματα, ούτε εξισώσεις, ούτε άλλες ατέρμονες πράξεις. Απλή αριθμητική, τα φωνήεντα είναι επτά και φωνάζουν δυνατά και 1+1 κάνουν 2. Στο Καστελόριζο ξεφτυλιστήκαμε ως λαός, ως ΕΔ, ως Έθνος, ως κοινωνία. Τελικά καλύτερα να βάζουμε μεγάλη μπουκιά στο στόμα μας παρά να λέμε μεγάλες κουβέντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή