Το νέο τοπίο στις ΕΔ-Σενάρια για αύξηση θητείας και τι θα αγοράσει η Ελλάδα (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Το νέο τοπίο στις ΕΔ-Σενάρια για αύξηση θητείας και τι θα αγοράσει η Ελλάδα (ΓΡΑΦΗΜΑ)


Μάνος Χαραλαμπάκης

Ανοιχτό άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας κατά 3 μήνες, αλλά μόνο στον Στρατό Ξηράς, στον οποίο οι νέοι σήμερα υπηρετούν 9 μήνες.

Είναι πλέον φανερό, ότι λόγω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας αλλά και στο πλαίσιο του ολιστικού σχεδίου θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές και στη θητεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν υπάρχει σκέψη για αύξηση της στρατιωτικής θητείας δεν το απέκλεισε σημειώνοντας: «Η στρατιωτική θητεία δεν πρόκειται να αυξηθεί πέρα των 12 μηνών». Είναι δηλαδή ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αύξησης στον Στρατό Ξηράς, ώστε από 9 μήνες που είναι σήμερα να γίνει 12 μήνες. Σημειώνεται ότι η θητεία σε ΠΝ και ΠΑ είναι 12 μήνες. Δηλαδή με μία αύξηση στον Στρατό Ξηράς θα υπάρχει εξίσωση και στους τρεις κλάδους.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται και η υποχρεωτική στράτευση στα 18 όπως συμβαίνει σε Ισραήλ και Κύπρο. Πρόκειται για μέτρα που έχουν εισηγηθεί εδώ και χρόνια στην πολιτική ηγεσία οι επιτελείς του «Πενταγώνου» με στόχο την ενίσχυση του δυναμικού και την ισορροπία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που το 2009 είχε μειώσει τη θητεία στον Στρατό Ξηράς στους 9 μήνες. Πάντως τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει σ' ένα μοντέλο επαγγελματικού στρατού αφού ανακοίνωσε 15.000 προσλήψεις σε βάθος 5ετίας. Προσλήψεις ΕΠΟΠ θα γίνουν μετά από 10 χρόνια και στόχος είναι να ανανεωθεί το «γηρασμένο» δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλικ για μεγέθυνση:


ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια