Αναδρομικά: Οι αλλαγές στο παρά πέντε-Ποιους αφορά-Οι Πιθανές ημερομηνίες πληρωμής (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής κρύβει η διάταξη για τις πληρωμές των αναδρομικών 11 μηνών στις κύριες συντάξεις, καθώς όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», θα γίνεται αναφορά σε επιστροφές πέραν του 11μήνου για όσους έχουν κερδίσει με δικαστικές αποφάσεις αναδρομικά για περισσότερους μήνες!

Για τις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, τα αναδρομικά θα καταβάλλονται με βάση τις δικαστικές αποφάσεις, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί το 11μηνο που θα πληρωθεί από την κυβέρνηση.

Η διάταξη θα αναφέρει ότι εφόσον οι συνταξιούχοι έχουν δικαιωθεί ή δικαιωθούν με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις την επιστροφή αντισυνταγματικών περικοπών των νόμων 4051 ή 4093 σε κύριες συντάξεις, θα λάβουν το ποσό που προκύπτει από τις αποφάσεις αυτές, εφόσον υπερβαίνει το διάστημα των 11 μηνών που αφορά η καταβολή των αναδρομικών με τη ρύθμιση της κυβέρνησης και αφού αφαιρεθεί το ποσό που ήδη δικαιούνται για το διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Στην πράξη όσοι έχουν δικαιωθεί ή θα δικαιωθούν για τις κύριες συντάξεις, με αναδρομικά πέραν του 11μήνου, θα πάρουν το επιπλέον ποσό αφού πρώτα αφαιρεθεί το 11μηνο που πληρώθηκαν. Αν δηλαδή ένας συνταξιούχος του Δημοσίου δικαιούται να πάρει 1.000 ευρώ για τα 11μηνο ενώ έχει τελική απόφαση δικαστηρίου για αναδρομικά 5.000 ευρώ, θα πάρει τα αναδρομικά της δικαστικής απόφασης (5.000 ευρώ) αφού πρώτα αφαιρεθούν τα 1.000 ευρώ από τα αναδρομικά που πληρώθηκε.

Εντός της εβδομάδας

Το ημερολόγιο των πληρωμών θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα από τη στιγμή που θα κατατεθεί στη Βουλή η τελική διάταξη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου-αποστράτων. Η σχετική ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή εντός αυτής της εβδομάδας από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση. Οι πληρωμές θα έρθουν εντός του επόμενου 20ημέρου και ως πιθανές ημερομηνίες που θα πιστωθούν τα αναδρομικά 11μήνου στους λογαριασμούς 1 εκατ. συνταξιούχων είναι 12 με 16 Οκτωβρίου.

Τα τελικά καθαρά ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχο όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» την περασμένη Κυριακή (20/9) [ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ], κυμαίνονται μεταξύ 600 ευρώ και 8.655 ευρώ (για απόστρατους κυμαίνονται μεταξύ 1.251 ευρώ και 3.950 ευρώ) ενώ δεν θα επιβληθεί φόρος 20% παρά μόνον η κράτηση ασθένειας που ήταν 4% ως τον Ιούνιο του 2015 και αυξήθηκε σε 6% από τον Ιούλιο του 2015 και μετά.

Κλικ για μεγέθυνση:

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ: Δείτε ΕΔΩ: Πως υπολογίζετε το πληρωτέο ποσό Αναδρομικών 11μηνου με την επιστροφή ΜΟΝΟ του ν.4093.

Η φορολογική διευθέτηση θα γίνει την άνοιξη-καλοκαίρι του 2021 με τροποποιητικές δηλώσεις που θα κάνουν οι συνταξιούχοι για να δηλώσουν τα αναδρομικά στα έτη που αυτά ανάγονται, δηλαδή στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 (Ιούνιος-Δεκέμβριος) και στο πρώτο εξάμηνο του 2016 (Ιανουάριος-Μάιος 2016). Στην πράξη θα κάνουν δυο τροποποιητικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2015 και του 2016 ώστε να βγει δικαιότερα ο αναλογούν φόρος εισοδήματος με βάση τα αναδρομικά συντάξεων για το 2015 και 2016.

Τα αναδρομικά 11μήνου για τους συνταξιούχους του Δημοσίου-αποστράτων θα είναι μόνον από την περικοπή του νόμου 4093 (5% ως 20% για συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ) γιατί αυτή έκρινε αντισυνταγματική το Ελεγκτικό Συνέδριο που είναι αρμόδιο για τις συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου! Το ίδιο δικαστήριο έκρινε συνταγματική τη μείωση 12% του νόμου 4051 για το τμήμα σύνταξης πάνω από τα 1.300 ευρώ και ως εκ τούτου δεν θα επιστραφούν αναδρομικά από αυτή την περικοπή στις συντάξεις του Δημοσίου.

Διεκδικήσεις

Επομένως τα αναδρομικά 11μήνου για τις κύριες συντάξεις του Δημοσίου θα έχουν μόνον την επιστροφή του νόμου 4093, όπως πρώτος αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής στις 20 Σεπτεμβρίου. Υπάρχει όμως το «παράθυρο» για έξτρα αναδρομικά από τη μείωση του νόμου 4093 στις συντάξεις του Δημοσίου-αποστράτων καθώς όσοι έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν δικαιωθεί θα πάρουν αναδρομικά για 40 μήνες καθώς το δικαστήριο δεν έβαλε χρονικό περιορισμό και η επιστροφή των χρημάτων πιάνει το διάστημα από 1/1/2013 ως και 13/5/2016.

Για τον λόγο αυτόν η διάταξη που έρχεται στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, θα λέει ότι τυχόν επιπλέον αναδρομικά θα πληρωθούν σε συνταξιούχους που έχουν δικαστικές αποφάσεις αφού αφαιρεθούν τα ποσά του 11μήνου που τους καταβάλλονται.

Ανάλογη εφαρμογή θα έχει η διάταξη περί «συμψηφισμού» αναδρομικών με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και για τους συνταξιούχους των ταμείων του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ).

Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα έχουν αναδρομικά 11μήνου στις κύριες συντάξεις και από τις δυο περικοπές, δηλαδή και από τον νόμο 4051 καθώς και από τον νόμο 4093 διότι οι εν λόγω περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει δικαιοδοσία για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, με την απόφαση 1439/2020.

Σε όσες δε, περιπτώσεις οι συνταξιούχοι έχουν δικαιωθεί ή θα δικαιωθούν τελεσίδικα με αυξημένα ποσά αναδρομικών θα τα πάρουν αφού αφαιρεθούν τα αναδρομικά του 11μήνου που πρόκειται να εισπράξουν τον επόμενο μήνα.

300.000 συνταξιούχοι με εκκρεμείς δίκες

Οι συνταξιούχοι με κύριες συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ που έχουν εκκρεμείς δίκες με ήδη κατατεθειμένες αγωγές, μπορούν να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους, αφού πάρουν τα αναδρομικά 11μήνου. Υπολογίζεται ότι εκκρεμούν περί τις 300.000 τέτοιες δίκες στα Πρωτοδικεία και Εφετεία. Σε αυτές τις εκκρεμείς υποθέσεις οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά για επικουρικές και Δώρα. Αν τα δικαστήρια τους δικαιώσουν θα πάρουν τουλάχιστον 11μηνο αναδρομικών σε επικουρικές και Δώρα.

Όσοι όμως δεν έχουν καταθέσει αγωγές και πληρωθούν το 11μηνο των αναδρομικών για τις περικοπές στην κύρια σύνταξη (εφόσον είναι πάνω από 1.000 ευρώ) παύουν να έχουν κάθε άλλη αξίωση και δεν τους αναγνωρίζεται εκ του νόμου το δικαίωμα να προσφύγουν εκ των υστέρων για αναδρομικά σε επικουρικές και Δώρα.

«Παράθυρο» για αναδρομικά σε κύριες κάτω των 1.000€

«Παράθυρο» αναδρομικών για τρεις περικοπές ανοίγει για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν κύριες συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και επικουρική πάνω από 200 ευρώ.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι δεν θα πάρουν καθόλου αναδρομικά, αφενός επειδή η κύρια σύνταξη είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ και δεν έχει καμία από τις περικοπές που επιστρέφονται και αφετέρου διότι δεν επιστρέφονται ούτε οι μειώσεις που είχαν στις επικουρικές τους.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν:

Το Δώρο κύριας σύνταξης 800 ευρώ.

Τα Δώρα επικουρικής σύνταξης (13η και 14η σύνταξη).

Τις περικοπές που είχαν στην επικουρική τους σύνταξη με τον νόμο 4051 και ήταν 10% από τα 200 ως τα 250 ευρώ, 15% ως τα 300 ευρώ και 20% από τα 300 ευρώ και πάνω.

Όσοι προσφύγουν δικαστικά ως το τέλος του 2020 μπορούν να διεκδικήσουν το 11μηνο Δώρων και επικουρικών, ενώ όσοι προσφύγουν το 2021 θα διεκδικήσουν μόνον τα αναδρομικά του 2016, δηλαδή τους μισούς μήνες γιατί οι αξιώσεις του 2015 θα έχουν παραγραφεί λόγω 5ετίας.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 27/09/2020 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

 1. Και με την ΕΑΣ τι θα γινει; θα μας πει κανεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχει αναρτηθεί εδώ: https://www.staratalogia.gr/2020/09/4093-20.html (μάλλον δεν το πρόσεξες): Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου-απόστρατοι θα έχουν και ένα νέο γύρο αναδρομικών που κατά τα φαινόμενα και τις τελευταίες πληροφορίες μας, θα αφορά στην επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβλήθηκε με ποσοστά 3% ως 14% σε κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ. Στην ΕΑΣ συνέβη το αντίθετο με αυτό που γίνεται τώρα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο την έβγαλε αντισυνταγματική για τους συνταξιούχους του Δημοσίου-απόστρατους, ενώ το ΣτΕ την έκρινε συνταγματική για τους υπόλοιπους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, με το πρώτο Μνημόνιο. Η ΕΑΣ ξαναδικάστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον Μάιο του 2020 και επίκειται η δημοσίευση της απόφασης που σύμφωνα με πληροφορίες είναι θετική για τους συνταξιούχους που προσέφυγαν και επιδικάζει αναδρομικά 23 μηνών!

   Διαγραφή
 2. Τα μηναία φύλλα ενημέρωσης ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ 10/2020 έχουν λάθος γραμματοσειρά και δεν μπορείς να τα διαβάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιατί ο πίνακας βάζει κύρια σύνταξη προ φόρου σήμερα??? Ο υπολογισμός δεν γίνετε με την κυρία σύνταξη του 2015?????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το θεμα με την ΕΑΣ το γραψανε αλλα το θεμα ειναι πως απο την κυβέρνηση δεν ακουμε τίποτε. Θα την επιστρέψουν; θα σταματησουν να την κραταν; τι θα γινει με τον επανυπολογισμο; ξερει κανεις να μου πει; ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. τα αναδρομικα ερχονται το δευτερο δεκαημερο οκτωβριου ανευ του φορου 20 τοις εκατο.που θα δηλωθη του χρονου για 2015 2016 μεσω τροποποιητικων,επισης θα μπουν αναδρομικα για εντεκαμηνο και για καποιους 40 μηνες,απο 2013 αρχη μεχρι μαιο 2016,εφοσον εχουν δικαιωθη δικαστικα,οι υπολοιποι,εφοσον δικαιωθουν θα τα παρουν μελλοντικα,γιωργος χανια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όλα αυτά που λες εκτός του 11μηνου, θα πάνε στην προσωπική διαφορά, αύξηση δηλαδη στα χαρτιά τίποτα στην τσέπη.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα τι είναι αυτά που λες;;;; Τα αναδρομικά του 11μηνου ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ... Μα τίποτα δεν έχεις καταλάβει... Έλεος ρε παιδί μου.

   Διαγραφή
  2. Νέος επανυπολογισμός συντάξεων και Προσωπική διαφορά: Τι ισχύει για Παλαιούς-Νέους συνταξιούχους (ΠΙΝΑΚΕΣ): https://www.staratalogia.gr/2020/08/blog-post_335.html

   Διαγραφή
  3. Για ανώνυμο 8:30. Μα νομίζω ότι αυτό λέει..."όλα ΕΚΤΟΣ του 11μηνου", αν και δεν ξέρω σε ποιον απαντάει

   Διαγραφή
 7. Συγνώμη αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμη γιατί το ΜΤΣ και το ΕΚΟΕΜΣ συνεχίζουν να κάνουν κρατήσεις του ν. 4093; Μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει με απλά λόγια;
  Θα μας επιστρέψουν κάποια χρήματα εκτός του 11μηνου;
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ολα αυτα τα γραφουν οι εφημερίδες, οι ενωσεις δεν εχουν να μας πουν κατι πιο σιγουρο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Προς ανώνυμο 8:30 Φίλε μάλλον δεν ξέρεις να διαβάζεις τι γράφω, πόσο πιο απλά να στο γράψω???? Λέω εκτός του 11μηνου......Αύριο να έρθεις με τον κηδεμόνα σου χαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή