Ε.Ε. για αναδρομικά: Δεν ερμηνεύσατε σωστά την απόφαση του ΣτΕ-Χρωστάτε αλλά 2 δις στους συνταξιούχους!

Ε.Ε. για αναδρομικά: Δεν ερμηνεύσατε σωστά την απόφαση του ΣτΕ-Χρωστάτε αλλά 2 δις στους συνταξιούχους!

Τα αναδρομικά μπορεί να εκτιναχθούν στα 3,4 δισ. προειδοποιεί η Ε.Ε.

Ρούλα Σαλούρου

Δημοσιονομικό κίνδυνο ύψους 2 δισ. ευρώ κρύβει σύμφωνα με την Κομισιόν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην καταβολή των αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις, σε περίπου 1 εκατ. δικαιούχους, αφήνοντας εκτός τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων αλλά και στις περικοπές των δώρων και επιδομάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως με τον νόμο 4714/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, προχώρησε στον αποκλεισμό των επικουρικών και των δώρων από τις αναδρομικές επιστροφές, κάτι που «συνεπάγεται δημοσιονομικούς κινδύνους», καθώς «δεν έχει γίνει σαφές εάν η υποχρέωση της κυβέρνησης για αναδρομική αποζημίωση περιορίζεται στις κύριες συντάξεις».

Και επισημαίνει πως ενώ το 0,8% του ΑΕΠ το οποίο αντιστοιχεί στο 1,4 δισ. ευρώ που θα επιστραφεί (1,3 δισ. καθαρά) ως μια εφάπαξ αποζημίωση δεν έχει αντίκτυπο στην τρέχουσα λειτουργία του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος ούτε στις μελλοντικές συνταξιοδοτικές δαπάνες, σε περίπτωση που η δαπάνη συμπεριλάβει και τις επικουρικές και τα δώρα, θα αύξανε την επιβάρυνση κατά 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η επιλογή της κυβέρνησης σύμφωνα με την Ε.Ε. θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω δικαστικές αξιώσεις από συνταξιούχους.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Μας πηραν πρεφα. Οι μαμουδιες ΔΕΝ περνουν στους κουτοφραγκους, οπως σε εμας τα προβατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι Και??? Απ το ένα μπαίνει και από το άλλο βγαίνει....Ας πάρουμε τα ψίχουλα τώρα και σε άλλα με υγεία.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καντε αγωγες,οσοι δεν εχετε ηδη κανει να παρουμε οτι γινεται,απο τα χρηματα μας εχουν περικοψη,διαχρονικα,να το φτασουμε μεχρι τα ευρωπαικα δικαστηρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή