Μάζης: Πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με Τουρκία μετά τις 25 Σεπτεμβρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Μάζης: Πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με Τουρκία μετά τις 25 Σεπτεμβρίου (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης ανέλυσε τους σημαντικούς διπλωματικούς ελιγμούς που πρέπει να κάνει η Αθήνα, την κρισιμότητα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μακρόν και την τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, που μίλησε χθες (08/09/2020) στην ΕΡΤ και την εκπομπή «…από τις έξι», η επερχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στην Κορσική είναι το πιο σημαντικό γεγονός αυτή την περίοδο σε επίπεδο διπλωματίας, καθώς θα φέρει τους δύο ηγέτες κοντά για να συζητήσουν θέματα που «καίνε» και την ελληνική και τη γαλλική εξωτερική πολιτική.

Μια πολύ θετική έκβαση αυτής της συνάντησης θα ήταν η υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας, η οποία θα εμπεριέχει και στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη στάση άλλων χωρών απέναντι στα ελληνοτουρκικά είπε:

«Η Ιταλία όπως και η Ισπανία είναι βέβαιο ότι θα τηρήσουν θέση ισορροπιστού γιατί η κάθε μία εξ αυτών έχει ένα πακέτο συμφερόντων με την Τουρκία, αλλά έχω περισσότερες ελπίδες αυτή τη φορά γιατί η γαλλική και η ρωσική πολιτική στην Λιβύη έχουν δείξει στον κ. Ερντογάν μέχρι που μπορεί να φτάσει το χέρι του καθώς του το έχουν «κόψει» ήδη τέσσερις φορές.

»Συνεπώς αισθάνονται πιο σίγουροι, ειδικά η Γαλλία για τις εξελίξεις στη Λιβύη, πράγμα που μπορεί να την κάνει να φύγει από τη θέση της απόλυτης ισορροπίας και να προχωρήσει σε μια θετικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα»

Με αφορμή την επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο αναφέρθηκε και στις ελληνορωσικές σχέσεις, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν τήρησε και τόσο φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία στο πρόσφατο παρελθόν και αυτό δικαιολογεί σε έναν βαθμό τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ελλάδα.

Η πολυδιάστατη πολιτική πρέπει να ξαναμπεί στην ατζέντα της Ελλάδας και να έχουμε καλές σχέσεις τόσο με τη Δύση όσο και με τη Ρωσία.

«Πιστεύω λοιπόν ότι από τον Λαβρόφ εκείνο που μπορούμε να εξασφαλίσουμε είναι η μη ανοχή του στις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, έχουμε παραδείγματα μιας τέτοιας μη ανοχής στη Λιβύη.

»Δηλαδή δεν θα είναι πρωτοφανές αν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και η Ρωσία διατηρήσει διαφορετική στάση απέναντι στην Τουρκία.

»Άρα είναι καλή η επίσκεψη του Λαβρόφ στην Κύπρο» κατέληξε.

Σχολιάζοντας τη σφοδρή κριτική που ασκεί η τουρκική αντιπολίτευση στον Ερντογάν υποστήριξε ότι η κριτική αυτή γίνεται γιατί ο Ερντογάν δεν έχει πάρει ακόμα νησιά από την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν κάνει όλα τα λάθη που χρειάζονται ώστε να τους στρέφει όλους ακόμα και τους συμμάχους του εναντίον του για αυτό και είναι καλύτερο για την Ελλάδα να είναι αυτός ο ηγέτης της Τουρκίας από ότι κάποιος από την Τουρκική αντιπολίτευση που έχει τις ίδιες βλέψεις αλλά πιθανώς δεν θα κάνει τα λάθη του Ερντογάν.

Στόχος του Ερντογάν είναι το Καστελλόριζο και το Oruc Reis αρχίζει να κινείται προς τα εκεί.

Αν αρχίσει να κάνει έρευνες και εκεί τότε δεν υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να γίνουν από ελληνικής πλευράς.

Ο κ. Μάζης δήλωσε ότι τα πράγματα εκεί αναμένει να εξελιχθούν περαιτέρω λίγο πριν τις 23 Σεπτεμβρίου με ένα θερμό επεισόδιο να είναι πιθανό μετά τις 25 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: tribune.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Πολλοί από τους ακατασχέτως δημοσιολογούντες είναι στρατιώτες των οργανωμένων συμφερόντων (πωλήσεις όπλων). Άρα τα "θερμά επεισόδια" είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή. Θετικό είναι ότι έκοψε το φουλάρι και έβαλε γραβάτα ως φυσιολογικός ομιλητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλείψε, γλείψε, εάν δεν έχεις βολευτεί ακόμη κάπου θα σε βολέψουν και εσένα και την την γυναίκα σου. Το φουλαρι σε καρφώνει διότι μιλάς πολύ και δυνατά στα γραφεία, στις λέσχες, στους διαδρομους, στα ΚΑΑΥ. Γιου νόου ντάρλινγκ γουατ αι εμ σειινγκ;

      Διαγραφή