Το δίλημμα υποχρεωτικής στράτευσης στα 18


Βασίλης Νέδος

Η ελληνοτουρκική κρίση πέρα από τις κυβερνητικές αποφάσεις για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, άνοιξε και μια συζήτηση αρκετά αμφιλεγόμενη για την ελληνική κοινωνία, που αφορά τη στρατιωτική θητεία. Από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, αμέσως μετά το λύκειο, και την πιθανότητα επέκτασής της από τους εννέα μήνες σήμερα, στους δώδεκα. Η συζήτηση παρότι αντιμετωπίζεται ως νέα, δεν είναι καθόλου.

Τα τελευταία χρόνια, από τους νυν Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο και ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση, αλλά και τους προκατόχους τους σε ένα βάθος αρκετών χρόνων, υπάρχουν εισηγήσεις για αύξηση της θητείας με κύριο στόχο την αύξηση της στελέχωσης των μονάδων, κυρίως του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.), που είναι και περισσότερες ανά την επικράτεια, και η οποία σε πολλές περιπτώσεις κινείται από 20% μέχρι 30%.

Από τα επιτελεία τίθεται κατά καιρούς και ζήτημα αλλαγής του τρόπου εκπαίδευσης, εξέλιξη η οποία προϋποθέτει βαθύτερες αλλαγές στη θητεία των στρατευσίμων. Η πλέον γνωστή, στους περισσότερους, λεπτομέρεια είναι ότι η θητεία στρατευσίμων εξαντλείται σε μεγάλο βαθμό στην ασφάλεια (φύλαξη) των στρατοπέδων, μάλιστα με τρόπο ο οποίος αμφιβόλως προφυλάσσει από έναν πιθανό εξωτερικό εχθρό. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι, επίσης, η πιθανότητα στράτευσης και των γυναικών, κάτι που, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, παρότι υπάρχουν ένθερμοι υποστηρικτές του μέτρου και μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.).

Κατά καιρούς επανέρχονταν τα αιτήματα για στράτευση στα 18, με αφορμή υφιστάμενα παραδείγματα όπως αυτό του Ισραήλ, κυρίως όμως της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου οι νέοι αφού τελειώσουν το σχολείο κατατάσσονται. Σε περίπτωση που επιτύχουν στις παγκυπριακές εξετάσεις, τότε παίρνουν αναβολή 14 μηνών (όσο δηλαδή διαρκεί η θητεία) και τον Σεπτέμβριο του επόμενου χρόνου είναι έτοιμοι να εισαχθούν κανονικά στα πανεπιστήμια όπου ήδη έχουν προεγγραφεί.

«Τον Ιούλιο ένας νέος μπαίνει στον στρατό και τον Αύγουστο έχει εκπαιδευθεί στην οδήγηση άρματος μάχης T-80», λέει στην «Κ» ο τέως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) της Κύπρου, Ηλίας Λεοντάρης, από τους πλέον έμπειρους (απόστρατος πλέον) αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού με εμπειρία στη διοίκηση μειζόνων σχηματισμών όπως η 1η Στρατιά. Ο κ. Λεοντάρης τάσσεται αναφανδόν υπέρ της στράτευσης στα 18, τονίζοντας ότι η στρατιωτική θητεία μπορεί να αποτελέσει ενός είδους διάλειμμα για στοχασμό του νέου ανθρώπου ενόψει του επαγγελματικού ή άλλου μέλλοντος. Ως προς το ζήτημα της ισότητας (έναντι των γυναικών που ίσως κριθεί ότι έχουν κάποιο πλεονέκτημα καθώς θα φθάνουν νωρίτερα στην αγορά εργασίας), ο κ. Λεοντάρης λέει ότι αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί με απλά μέτρα, όπως π.χ. η μοριοδότηση.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

 1. Αν ειναι για μονο 14 μηνες τουρισμό ας την αφήσουν ως έχει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ίσως μια καλή λύση είναι να έχουμε στρατό αποκλειστικά με μόνιμο/ημιμόνιμο προσωπικό, όπως οι περισσότερες χώρες στην Ε.Ε (που δεν έχουν όμως ταραξία γείτονα όπως εμείς), όμως:
  α. Απελπίσθηκα με τους υπέρβαρους αγύμναστους ΕΠΟΠ και ΟΒΑ καλύτερα να φεύγουν από 35-40χρ ετών, και απαιτείται πρόνοια να μπαίνουν σε Σ.Α, Λ.Σ, Π.Υ ΕΛ.ΑΣ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ (σαν έμμισθοι εκπαιδευτές), ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗ χωρίς εξετάσεις .
  β. Αναμφίβολα, μια λογική αύξηση της θητείας δεν θα έχει πολιτικές επιπτώσεις.
  γ. Τις σκοπιές και πάμπολλες Υπηρεσίες στα στρατόπεδα ποιος θα τις κάνει;;, οι ΕΠΟΠ, ΟΒΑ;; φτάνουν μόνο οι κάμερες;;
  δ. Τα στρατόπεδα αδειάζουν και κλείνουν, παρόλο ότι είναι χρησιμότατα όπως σε περιόδους επιστράτευσης, θα τα γεμίσουμε με ΟΒΑ, ΕΠΟΠ;;;
  ε. Οι ΕΠΟΠ, ΟΒΑ θα ζήσουν οικογένειες, πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς αποδοχές, έχουμε τέτοιες οικονομικές δυνατότητες;;;;
  στ. Η χώρα μας έχει μεγάλο πρόβλημα με τους γείτονες που σε λίγα χρόνια θα είναι 100 εκατομμύρια, με τους ολιγάριθμους ΕΠΟΠ και ΟΒΑ θα τους αντιμετωπίσουμε;;;
  ζ. Τα παιδιά μας έχουν γίνει μαλθακά, προβληματικά, αγύμναστα, αδύναμα, ευάλωτα, χωρίς πατριωτισμό και ιδανικά, μήπως η σωστή δυνατή εκπαίδευση στις ΕΔ τα ωφελήσει;;;
  η. Στο Ισραήλ, που έχει τα ίδια προβλήματα με τους γείτονες, γιατί δεν καταργούν την θητεία, ;;;
  Μήπως απαιτείται επιπλέον και η στράτευση γυναικών, όπως στο Ισραήλ;;;
  θ, Αν όχι,,, γιατί έχουμε γεμίσει με Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς γυναίκες που τις πληρώνει ο φορολογούμενος, για μη ενεργούς ρόλους;;;
  ι. Μήπως η παράλληλη στράτευση γυναικών βοηθήσει την καταπολέμηση υπογεννητικότητας, με κάποια κίνητρα;;;;
  ια. Είναι δυνατόν με 9-2(άδειες κλπ)=7 μήνες θητείας να έχουμε εκπαιδεύσει τους νέους στα σύγχρονα υπερπολύπλοκα οπλικά συστήματα;;;
  ιβ. Μήπως μια λύση θα ήταν 12 μηνος θητεία βασική στους ηλικίας 18*** ετών μετά τις Πανελλήνιες εξετάσεις και με άδειες για φοίτηση σε φροντιστήρια σε όσους θέλουν και απέτυχαν. Κατόπιν για 2 τρίμηνα ετησίως εκπαίδευση , για όσους σπουδάζουν με σύνολο 18 μηνος στράτευση. Για όσους δεν σπουδάζουν 18 μηνος συνεχής στράτευση.Για τους παντρεμένους με παιδί, 12 μηνος συνολική στράτευση, πάντα με εκπαίδευση Βρεταννικών προδιαγραφών.
  (*** αυτή την άποψη έχουν πολλές φορές εκφράσει και πολλοί βουλευτές μας )
  ιγ.. Η εκπαίδευση των υπηρετούντων στις ειδικές δυνάμεις να γίνεται σύμφωνα με τις Βρετανικές προδιαγραφές 18 μηνος με αυξημένο μισθό και πολλά μόρια σε προσλήψεις στα, Σ.Α.
  ιδ. Το σημαντικότερο ! Μήπως με τους 9-2(άδειεςκλπ)=7 μήνες θητεία οδηγούνται οι νέοι μας, σε περίπτωση σύρραξης, σε μεγάλες αδικαιολόγητες απώλειες, λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης;;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή