Το ρήγμα στο «Κεμάλ Ρέις» δυνάμωσε τον συναγερμό

Το ρήγμα στο «Κεμάλ Ρέις» δυνάμωσε τον συναγερμό


Η ζημιά στην τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρεις» από την επακούμβηση με τη φρεγάτα «Λήμνος» αποδεικνύει το περιστατικό που ακόμη η Άγκυρα αρνείται να παραδεχθεί.
Η φωτογραφία-ντοκουμέντο από τη ζημιά της τουρκικής φρεγάτας επιβεβαιώνει τις οριακές καταστάσεις που επικρατούν στην περιοχή.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Για 10η ημέρα το «Oruc Reis» συνέχιζε και χθες να πλέει στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex στα νότια του Καστελλορίζου, παρακολουθούμενο στενά από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το τουρκικό σεισμογραφικό βρισκό­ταν χθες το βράδυ εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά. Όπως επισημαίνουν πηγές του Πενταγώνου η αλλαγή πορείας του πλοίου δεν σημαίνει ότι αλλάζει κάτι στην τακτική και την επιχειρησιακή αντιμετώπισή του από τις ελληνικές δυνάμεις. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει και στην Ευρωπα­ϊκή Ένωση ότι αναμένει την άμεση αποχώρηση του «Oruc Reis» και των τουρκικών πολεμικών πλοίων, ακόμη και νωρίτερα από τις 23 Αύγουστου, οπότε και λήγει η Navtex. Αυτό, όπως τονίζει η ελληνική κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης και αποτελεί προϋπόθε­ση για την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία.

Τον κίνδυνο ενός σοβαρού ατυ­χήματος που εγκυμονεί η τουρκική προκλητικότητα και η υπερσυγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων σε πο­λύ μικρό χώρο φέρνει, στο προσκήνιο και η φωτογραφική επιβεβαίωση της ζημιάς στην τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis»» μετά τη σύγκρουσή της με την φρεγάτα «Λήμνος» τη 12η Αυγούστου. Είναι εμφανές ότι το τουρκικό πολεμικό έχει ένα μεγάλο κάθετο ρήγμα στη δεξιά πλευρά, πε­ρίπου στο μέρος της πρύμνης.

Η ΕΠΑΚΟΥΜΒΗΣΗ ΤΩΝ ΦΡΕΓΑΤΩΝ. Η απόπειρα σεισμικής έρευνας από το «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλο­κρηπίδα και η μεγάλη κινητοποίηση της Αθήνας είναι αναμφισβήτητα τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης. Η αντιπαρά­θεση σημαδεύτηκε - τουλάχιστον έως τώρα - και από τη ζημιά που υπέστη η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis». Το πε­ριστατικό της «επακούμβησης» συνέβη λίγη ώρα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει διάγγελμα για τα ελληνο­τουρκικά. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον κίνδυνο ενός ναυτικού ατυχήματος από τη μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων στην περιοχή, καθιστώντας υπεύθυνη την Άγκυρα.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. Για περίπου μία εβδομάδα η κυβέρνηση και το υπουρ­γείο Άμυνας δεν επιβεβαίωναν επισήμως το περιστατικό. Στόχος ήταν, η Αθήνα να δείξει ότι κρατάει χαμηλούς τόνους και δεν επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση. Από την άλλη, θεωρήθηκε σκόπιμο τα στοιχεία (φωτογραφίες, βί­ντεο) να χρησιμοποιηθούν πρωτίστως για την ενημέρωση των ευρωπαϊκών θεσμών και να μη γίνουν αντικείμενο εντυπωσιασμού. Μαξίμου και Πεντά­γωνο δεν επιβεβαίωναν επισήμως τη σύγκρουση μέχρι προχθές, οπότε καταγράφηκε η συνομιλία του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος», στον οποίο έδωσε συγχαρητήρια με τη χαρακτηριστική φράση «είσαι μάγκας».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ. Η ελληνική φρεγά­τα «Λήμνος» είχε αποστολή να πα­ρακολουθεί από κοντινή απόσταση το «Oruc Reis». Η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» ήταν ένα από τα πλοία που συνόδευαν το τουρκικό ερευνη­τικό. Κάποια στιγμή, η «Kemal Reis» βρέθηκε κοντά στη φρεγάτα «Λήμνος». Δεν αποκλείεται η τουρκική φρεγάτα να θεώρησε ότι στόχος της «Λήμνος» ήταν να παρεμποδίσει την πορεία του «Oruc Reis». Ο κυβερνήτης της ελλη­νικής φρεγάτας ακολουθούσε σταθε­ρή πορεία ενώ αντίθετα, η φρεγάτα «Kemal Reis» συνέχισε να πλησιάζει το ελληνικό πολεμικό.

Ο τούρκος κυβερνήτης που είχε τη φρεγάτα «Λήμνος» στα δεξιά του και σύμφωνα με τους κανόνες της διε­θνούς ναυσιπλοΐας έπρεπε να παρα­χωρήσει προτεραιότητα στην ελληνική φρεγάτα ξαφνικά έκανε έναν ελιγμό και άλλαξε πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν η ελληνική φρεγάτα που κρατού­σε σταθερή πορεία με το μπροστινό της τμήμα να συγκρουστεί με το πίσω μέρος της τουρκικής.

Η Άγκυρα δεν επιβεβαίωσε επισήμως το περιστατικό. Έχει όμως ενδιαφέρον το πώς χειρίστηκε επικοινωνιακά τη ζημιά στη φρεγάτα. Αρχικά η «Kemal Reis» αποχώρησε από τη συνοδεία του «Oruc Reis» και δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αναγκαστικό κατάπλου της σε κάποιο τουρκικό λιμάνι για επισκευές. Σε μία προσπάθεια να σταλεί το μή­νυμα πως η τουρκική φρεγάτα είναι ετοιμοπόλεμη το τούρκικο υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες της από τη συμμετοχή της σε ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού.

ΠΗΓΗ: TA NEA 20/08/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια