Ένοπλες Δυνάμεις: «Φρένο» στα νταηλίκια Ερντογάν! Λαμβάνουν θέσεις μάχης-Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Ένοπλες Δυνάμεις: «Φρένο» στα νταηλίκια Ερντογάν! Λαμβάνουν θέσεις μάχης-Κρίσιμες οι επόμενες μέρες


Βασίλης Σκουλαράκος

Κανένας αιφνιδιασμός από την παράταση της παραμονής του Oruc Reis – Όλος ο Ελληνικός Στόλος αναπτύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο – Έτοιμοι οι Έλληνες πιλότοι για ένα ακόμα «μάθημα» στους Τούρκους

«Καζάνι έτοιμο να εκραγεί» μοιάζει η θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να ανανεώνει την NAVTEX για παραμονή του ερευνητικού Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Αθήνα να απαντά με δική της NAVTEX η οποία επί της ουσίας «καταπίνει» την τουρκική.

Μπορεί χθες να έληγε η τουρκική NAVTEX που αφορούσε τις δήθεν έρευνες του Oruc Reis, ωστόσο, η Τουρκία όχι μόνο δεν απέσυρε το ερευνητικό και τον στόλο που το συνοδεύει, αλλά εξέδωσε νέα οδηγία προς ναυτιλομένους με την οποία επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή μέχρι τις 27 Αυγούστου, επιχειρώντας έτσι να ασκήσει εκ νέου πίεση προς την Αθήνα και τις «μεγάλες δυνάμεις».

Από την πλευρά της η Ελλάδα, βλέποντας τους «συμμάχους» της να «χαϊδεύουν» τον Ερντογάν και να δείχνουν… κατανόηση στις απαιτήσεις και τις επεκτατικές του βλέψεις, αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα απέναντι στις κινήσεις της Άγκυρας.

Με μια μεγάλη αεροναυτική άσκηση που ενδέχεται να μετατραπεί ακόμα και σε άσκηση με χρήση πραγματικών πυρών, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα απαντούν δυναμικά στην απόφαση του καθεστώτος να ρίξει «λάδι στη φωτιά» της ανατολικής Μεσογείου με την παράταση παραμονής του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου» τονίζουν πως η εξαγγελία της ελληνικής αεροναυτικής άσκησης αποτελεί ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων της Αθήνας, η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να ανεχτεί για πολύ τα νταηλίκια του καθεστώτος Ερντογάν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για μια απλή NAVTEX, ούτε για μια απλή άσκηση. Η περιοχή που δεσμεύει η Ελλάδα εκτείνεται ανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελόριζου περιλαμβάνοντας και την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπου πλέει τις τελευταίες δύο εβδομάδες το τουρκικό ερευνητικό και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Οι εκβιασμοί Ερντογάν και η… εκδίκηση για το Kemal Reis

Είναι προφανές πως η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του καθεστώτος. Η στρατιωτική ηγεσία μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επισημάνει πως θα είναι έκπληξη αν οι Τούρκοι αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αμέσως μετά τη λήξη της NAVTEX. Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις. Ο σουλτάνος», εκβιάζοντας τις «μεγάλες δυνάμεις» και ασκώντας πίεση στην Ελλάδα για να μην υπογράψει τη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αποφασίζει να συντηρήσει και να κλιμακώσει ξανά την ένταση.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως το καθεστώς Ερντογάν έχει δώσει εντολές στον τουρκικό στόλο όχι απλά να διατηρήσει τις δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο προστατεύοντας το Oruc Reis, αλλά να ακολουθήσει επιθετική τακτική απέναντι στα ελληνικά πλοία που θα φτάσουν στην περιοχή για την διεξαγωγή της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης.

Προφανώς και οι Τούρκοι επιζητούν «εκδίκηση» για το πλήγμα που υπέστη η τουρκική «ναυαρχίδα» Kemal Reis από την ελληνική φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, με το τουρκικό ναυτικό να την μαζεύει άρον άρον και να την στέλνει για άμεση επισκευή στο ναύσταθμο.

«Κλειδί» οι εξελίξεις στη διπλωματία

Tα επόμενα βήματα θα καθοριστούν και από τις εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο. Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να συναντήσει στο Βερολίνο τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα έχει την Τετάρτη συνομιλίες με τους Μέρκελ και Μακρόν.

Το σημαντικότερο είναι πως την Τετάρτη επικυρώνεται από την ελληνική Βουλή η συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Στρατιωτικές πηγές εκφράζουν την ανησυχία πως μετά την κύρωση της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου, η Τουρκία ενδεχομένως να επιχειρήσει να την αμφισβητήσει στην πράξη, με μια επιθετική κίνηση στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Το απόγευμα της Δευτέρας (24.08) μάλιστα, οι Τούρκοι εξέδωσαν NAVTEX για μικρής κλίμακας άσκηση στην θαλάσσια περιοχή νοτίως του νομού Λασιθίου.

Σε θέσεις μάχης Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατός Ξηράς

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά σε όλο το Αρχιπέλαγος, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα πως είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό να επιτηρούν το Oruc Reis και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία, ενώ πλοία του Στόλου μας και υποβρύχια έχουν «κλειδώσει» τα κρίσιμα σημεία δημιουργώντας πλωτή ασπίδα γύρω από τα ακριτικά νησιά.

Τις επόμενες ώρες, η πλειοψηφία των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού θα αναπτυχθεί στην περιοχή της ελληνικής NAVTEX, δηλαδή μεταξύ Κρήτης, Καρπάθου και Καστελόριζου. Σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία θα εκτελεστούν, στο πλαίσιο της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης, τακτικά σενάρια και τεχνικά αντικείμενα, με τη συμμετοχή όλων των τύπων σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει τους τελευταίους μήνες ποιος έχει το πάνω χέρι στο Αιγαίο. Αποδείχθηκε και στο περιστατικό της σύγκρουσης της φρεγάτας Kemal Reis με την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, και στις εφιαλτικές στιγμές που έζησε τουρκικό υποβρύχιο όταν το «ξετρύπωσαν» το ελικόπτερο και το αεροπλάνο του Πολεμικού Ναυτικού, και στις μάχες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου όπου οι Τούρκοι έτρεχαν να ξεφύγουν από τους Έλληνες πιλότους εξαπολύοντας θερμοβολίδες εναντίον τους.

Όσο για τον Στρατό Ξηράς, παραμένει σε επιφυλακή σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπενθυμίζεται πως έχουν «φορτωθεί» με οπλισμό από την κρίση της 21ης Ιουλίου.

Το βέβαιο είναι πως οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο και τη στρατιωτική ηγεσία να προετοιμάζει την στρατηγική της και τις επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια