Τουρκικά ΜΜΕ: «150 νησιά στο Αιγαίο βρίσκονται υπό Ελληνική κατοχή» (ΧΑΡΤΗΣ)


Το στραπάτσο με τη φρεγάτα  »Kemal Reis» έχει αναστατώσει τους Τούρκους και συνεχώς παραληρούν σε μια προσπάθεια να δείξουν δυνατοί

Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και προπαγανδίζουν ασύστολα δημιουργώντας πολεμικό κλίμα, για να κρύψουν τα χαστούκια που τρώει διεθνώς η τουρκική εξωτερική πολιτική. Σε νέο παραλήρημα βρίσκονται οι Τούρκοι. ΜΜΕ που υποστηρίζουν τον Ερντογάν, ισχυρίζονται για άλλη μια φορά ότι Ρω, Στρογγυλή και άλλα 150 νησιά βρίσκονται υπό… Ελληνική κατοχή.

Είναι ξεκάθαρο πως η Άγκυρα μέσω των ΜΜΕ που έχει, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα στην τουρκική κοινωνία. Εξάλλου είναι τόσο μεγάλο το «στραπάτσο» που δέχθηκαν με την «Κemal Reis» και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν το θέμα να ξεχαστεί, αλλά μάταια.

Πάντως τα συγκεκριμένα άρθρα απηχούν τις θέσεις του Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν και γι’αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία και θα πρέπει να αποκωδικοποιηθούν ως προς τις πραγματικές επιδιώξεις της Άγκυρας.

Τι αναφέρουν

«Στο Αιγαίο, περίπου 150 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες ανήκουν στην Δημοκρατία της Τουρκίας. Αυτά τα 150 νησιά, νησίδες και βράχοι εξαιρούνται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι με τις Συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού, τα 150 νησιά και βραχονησίδες δόθηκαν στην Ιταλία, η οποία εν συνεχεία τα μεταβίβασε στην Ελλάδα.


Έκθεση του τουρκικού κοινοβουλίου εγείρει θέμα για Δωδεκάνησα & Δ.Θράκη

Ωστόσο αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ανεπαρκείς, η Ελλάδα επικαλείται την συνθήκη UNCLOS του 1982, ισχυριζόμενη ότι τα νησιά έχουν «δικαίωμα ΑΟΖ».

Η Ελλάδα με μονομερή μέτρα που έχει λάβει καταρρίπτει αυτό το δικαίωμα. Λόγω του 15ου άρθρου της Συνθήκης της Λωζάνης, η Ελλάδα πήρε το νησί Καστελόριζο ή Μεγίστη.

Επίσης τα νησιά Ρω και Στρογγύλη που βρίσκονται δίπλα στο Καστελόριζο, μετρήθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία σύμφωνα με το 3ο άρθρο της σύμβασης της 4ης Ιανουαρίου 1932, το οποίο συνδέεται με το 16ο άρθρο της συνθήκης της Λωζάνης.

Η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στην ειρηνευτική συνθήκη του Παρισιού του 1947 με το 14ο άρθρο που αφορούσε την θάλασσα των νήσων και ειδικά του Καστελόριζου από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Επιπλέον, μια διάταξη σχετικά με τη μεταφορά άλλων νησίδων, συμπεριλαμβανομένης της Ρω και του νησιού Στρογγυλή, που βρίσκονται πλησίον του Καστελόριζου, δεν περιλαμβάνεται στη συνθήκη ειρήνης του Παρισιού. Δεν υπάρχει επίσης αναφορά στη Σύμβαση του Ιανουαρίου 1932 .Αυτή η κατάσταση τι δείχνει;

Η Ελλάδα σκοπεύει να υπογράψει μια συμφωνία ΑΟΖ με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση λίαν συντόμως. Στην νέα ΑΟΖ θα περιλαμβάνονται Καστελόριζο και Κρήτη.


Την αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου ζητούν επίμονα οι Τούρκοι με εμφανή πρόθεση να τα θέσουν υπό μελλοντική κηδεμονία…. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)


ΠΗΓΗ: otavoice.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια