Συναγερμός για τις κινήσεις του τουρκικού στόλου-Προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα


Η Αθήνα εξακολουθεί να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ- p.karvounopoulos@realnews.gr

Το απόγευμα της Δευτέρας, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στα υπόγεια του ΥΠΕΘΑ, επικρατούσε «πολεμικός συναγερμός». Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ βρίσκονταν εκεί για να διατάξουν τον απόπλου έξι πολεμικών πλοίων, αλλά και να θέσουν σε κατάσταση ετοιμότητας κρίσιμες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας. Η κινητοποίηση κρίθηκε αναγκαία, γιατί ο μισός -ίσως και παραπάνω- τουρκικός στόλος είχε συγκεντρωθεί στον ναύσταθμο του Ακσάζ, που βρίσκεται στα μικρασιατικά παράλια, στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Όλα αυτά την ίδια περίπου ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρίστανε τον διαλλακτικό, δίπλα στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η κυρίαρχη εκτίμηση για τη συγκέντρωση τόσο πολλών ναυτικών μονάδων ήταν ότι το καθεστώς Ερντογάν «ετοιμάζεται να δώσει κάποια απάντηση στη Λιβύη», μετά το πλήγμα που δέχθηκαν τουρκικές θέσεις στην αεροπορική βάση al-Watiya στη δυτική Λιβύη. Κανείς, όμως, δεν μπορούσε και δεν μπορεί να ρισκάρει με τον Ερντογάν. Το ενδεχόμενο να επισπεύσει την αποστολή κάποιου ερευνητικού σκάφους στην περιοχή του Καστελλόριζου ή νοτίως της Κρήτης δεν μπορεί από κανέναν να αποκλειστεί.

Γι’ αυτό και η κινητοποίηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν άμεση. Από τη στιγμή που τα τουρκικά πολεμικά πλοία «ξεμύτισαν» από τα Δαρδανέλια σήμανε συναγερμός και η κατάσταση «αυξημένης εγρήγορσης» -για να μην πούμε επιφυλακής- εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος (φωτ.), προτίμησε να μην πάει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο αρχηγών των χωρών-μελών της Ε.Ε. Κάποιοι απέδωσαν ακόμη και την αναβολή της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική κρίση, κάτι που διαψεύστηκε.

Τα μυστήρια της Λιβύης

Το κάζο της Τουρκίας στη Λιβύη προκαλεί ανησυχία και στην Αθήνα. Επιτελείς και αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν επιδιώκει μια απάντηση που θα μετριάσει κάπως τις εντυπώσεις από το συντριπτικό πλήγμα που υπέστησαν οι δυνάμεις του στη Λιβύη. Ποιος τους χτύπησε; Οι «ύποπτοι» έχουν περιοριστεί σε δύο χώρες. Γαλλία και Αίγυπτος φαίνεται ότι έχουν την ευθύνη του βομβαρδισμού τουρκικών αντιαεροπορικών στην αεροπορική βάση al-Watiya. Δεν αποκλείεται να έχει υπάρξει και συνεργασία των δύο χωρών. Το στοιχείο που σχεδόν ταυτοποιεί τους επιτιθέμενους είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία κατασκευάζει και χρησιμοποιεί η Γαλλία και τα διαθέτει και η Αίγυπτος. Μπορεί η Τουρκία να επιχειρήσει ένα πλήγμα-απάντηση στη Λιβύη; Είναι πιθανό. Τους τελευταίους μήνες η τουρκική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει ασκήσεις με μαχητικά αεροσκάφη που ανεφοδιάζονται στον αέρα και εκτελούν σενάρια επιθέσεων. Έχουν καταγραφεί ακόμη και οκτάωρες πτήσεις τουρκικών F-16 ανοιχτά της Λιβύης. Το εναλλακτικό σενάριο που προβληματίζει την Αθήνα είναι να αναζητήσει η Άγκυρα τη ρεβάνς στο πεδίο των ελληνοτουρκικών. Αν δεν πάρει το «πράσινο φως» για χτύπημα στη Λιβύη από τη Μόσχα, με την ανοχή της Ουάσιγκτον, δεν θα το τολμήσει. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να στραφεί νωρίτερα στην περιοχή του Καστελλόριζου και νοτίως της Κρήτης.

Έτσι κι αλλιώς, δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, ακόμη και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν. Οι παραβιάσεις είναι σταθερά σε διψήφιο νούμερο, οι NAVTEX με δεσμεύσεις περιοχών, νοτίως της Κρήτης ή ακόμη και ανοιχτά… της Εύβοιας, συνεχίζονται και οι δηλώσεις περί διαλόγου περιλαμβάνουν θέματα που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συζητήσει.

Η Αθήνα εξακολουθεί να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά είναι προφανές ότι ο χρόνος δεν επιτρέπει θεαματικές κινήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με «διορθωτικές κινήσεις» που πρέπει να γίνουν στο οπλοστάσιό της. Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας μπορεί να κλείσει πολύ σύντομα. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει αισθητή αναβάθμιση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στη «γειτονιά» μας. Κάτι που δεν θα αρέσει καθόλου στον Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια ώστε αυτή η συμφωνία να κλείσει πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: REALNEWS 12/07/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια