Αυθαίρετη-άδικη η απαγόρευση εισόδου όλων των ε.ε. και ε.α. αξιωματικών της ΠΑ στο ΚΕΔΑ

Αυθαίρετη-άδικη η απαγόρευση εισόδου όλων των ε.ε. και ε.α. αξιωματικών της ΠΑ στο ΚΕΔΑ


«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ»

Του Γεωργίου Κασσαβέτη
Επισμηναγού (Ι) ε.α. - τ. Δ/ντος Συμβούλου
Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας

            Μπορεί η εποχή των δικτατορικών καθεστώτων να έχει παρέλθει οριστικώς για τη χώρα μας, αλλά οι μέθοδοί τους ασκούν γοητεία για τους εκάστοτε κρατούντες, ανεξάρτητα αν αυτές απάδουν προς τον δημοκρατικό τρόπο διακυβερνήσεως. Δημοκρατία στη χώρα υπάρχει μόνο στα χαρτιά, ενώ στην ουσία το πολίτευμα που εφαρμόζεται είναι “κοινοβουλευτική δικτατορία”. Εν ονόματι της δημοκρατίας ο πρωθυπουργός και εν γνώσει του και τη ανοχή του ο κάθε υπουργός, παραβιάζει το Σύνταγμα, τους νόμους, τη δεοντολογία και την ηθική, χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα.

            Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις αποκαλύψεις του τέως ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ επιχειρηματία κ. Χρήστου Καλογρίτσα, εναντίον του πρωτοκλασάτου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και παρακοιμωμένου του πρωθυπουργού τέως υπουργού κ. Νίκου Παππά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και στον κατάλογο των φορέων στους οποίους διενεμήθη το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ για την περιστολή του κορονοϊού από τον υφυπουργό της σημερινής κυβερνήσεως κ. Στέλιο Πέτσα, θα αντιληφθεί περί τίνος ομιλούμε. Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσει, ότι η μπόχα και η δυσοσμία αναδύεται από τα γραφεία όλων των πολιτικών κομμάτων. Προφανώς ο Μιθριδατισμός της ανοχής της παρανομίας έχει περάσει και στην πλειοψηφία των μελών της ελληνικής Δικαιοσύνης, εξ’ ου και η επικρατούσα νιρβάνα απ’ άκρου εις άκρον της χώρας, ωσάν να μη συμβαίνει τίποτε. Όταν λοιπόν η αυθαιρεσία και η παρανομία δίδεται ως παράδειγμα από τα μέλη των κυβερνήσεων, τι θα κάνουν οι επικεφαλής των υποδεεστέρων διοικητικών φορέων;

            Το θέμα του σημερινού σημειώματος αφορά στην αυθαίρετη, άδικη, παράνομη και εντελώς παράλογη διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτεράρχου κ. Γεωργίου Μπλιούμη να απαγορεύσει την είσοδο όλων των εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κέντρο Ετοιμότητος και Διασποράς Αεροπορίας (ΚΕΔΑ) στην περιοχή Άγιος Ανδρέας (Ζούμπερι), το οποίο αποτελεί το μοναδικό παραθεριστικό κέντρο της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής.

            Το ΚΕΔΑ είναι περιουσιακό στοιχείο του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (ΜΤΑ), ήτοι των Μετόχων και Μερισματούχων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιστοίχως. Αν και τυπικά στελεχώνεται με στρατιωτικό προσωπικό από το ΓΕΑ, εντούτοις αποτελεί αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Πρόεδρος του ΜΤΑ ορίζεται με συγκεκριμένη θητεία ανώτατος εν αποστρατεία αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Αλλά ας δούμε αναλυτικά το θέμα.

            Μετά την πολύνεκρη και καταστροφική πυρκαγιά στο ΜΑΤΙ Αττικής τον Ιούλιο του 2018, η τότε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη συγκαταθέσει και των τότε Αρχηγών του ΓΕΣ, του ΓΕΝ και του ΓΕΑ, προέβη σε επίταξη ενός αριθμού καταλυμάτων του ΚΕΔΑ της Πολεμικής Αεροπορίας και των αντιστοίχων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, για την προσωρινή διαμονή ενός αριθμού πυροπλήκτων, οι οποίοι αντιμετώπιζαν πρόβλημα στεγάσεως. Προφανώς την ευθύνη της περιθάλψεως των πυροπλήκτων την έφερε το κράτος και όχι οι δικαιούχοι των τριών Μετοχικών Ταμείων, οι οποίοι θα εστερούντο των υπηρεσιών της περιουσίας τους για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου. Όμως για λόγους ανθρώπινης αλληλεγγύης θα δεχθούμε, ότι η δοθείσα ήταν μια λύση ανάγκης. Δυστυχώς τόσο η τότε, όσο και η σημερινή κυβέρνηση, βολεύτηκαν με τη λύση αυτή, με αποτέλεσμα δύο ολόκληρα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά οι πυρόπληκτοι να καταλαμβάνουν παράνομα τα καταλύματα των δικαιούχων των ΚΕΔΑ και να τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για παραθεριστικούς λόγους, αφού μεταβαίνουν σε αυτά πλέον μόνο τα σαββατοκύριακα για να παίρνουν τα μπάνια τους. Όλες τις άλλες μέρες της εβδομάδος διαμένουν στις κατοικίες, τις οποίες εν τω μεταξύ οι ίδιοι έχουν εξασφαλίσει.

            Το πρόβλημα όμως, ειδικότερα για τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν είναι ότι δικαιούχοι της περιουσίας τους έχουν καταστεί οι πυρόπληκτοι του ΜΑΤΙ, αλλά κάτι χειρότερο. Για την προφύλαξη των διαμενόντων στο ΚΕΔΑ πυροπλήκτων από τον κορονοϊό, ο … προνοητικός Αρχηγός του ΓΕΑ, με διαταγή του, απαγόρευσε εντελώς την είσοδο στο θέρετρο των εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικών. Έτσι παρατηρείται το εξής παράδοξο. Οι πυρόπληκτοι να μπορούν να προσκαλέσουν τους φίλους, ή τους συγγενείς τους στο θέρετρο και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του, οι δε δικαιούχοι να το κοιτούν με τα κιάλια. Αντί λοιπόν ο κ. Αρχηγός να ζητήσει από την κυβέρνηση να τερματίσει αμέσως την παράνομη κατάληψη και κατοχή της ξένης περιουσίας και να παραδώσει το θέρετρο στους ιδιοκτήτες του, για να είναι αρεστός στην κυβέρνηση, η οποία έχει βολευτεί με την παράνομη κατάληψη, απαγορεύει στους νόμιμους ιδιοκτήτες να νέμονται την ιδιοκτησία τους. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το σκεπτικό του Αρχηγού του ΓΕΑ, διότι αντίστοιχη απαγόρευση δεν υπάρχει για τα θέρετρα ούτε του Στρατού Ξηράς, ούτε του Πολεμικού Ναυτικού. Μήπως λοιπόν φορείς του κορονοϊού είναι μόνο οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας;

            Ανακεφαλαιώνοντας επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο κ. Γεώργιο Μπλιούμη τα εξής :

            α. Το ΚΕΔΑ δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο ούτε του κράτους, ούτε της κυβερνήσεως, ούτε δικό σας κύριε Αρχηγέ, αλλά των Μετόχων και Μερισματούχων ε.ε. και ε.α. στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας. Συνεπώς η διαχείρισή του κατά το δοκούν δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα ούτε τη δική σας, αλλ’ ούτε και της εκάστοτε κυβερνήσεως.

            β. Στα υψηλά καθήκοντά σας, πέραν της εξασφαλίσεως της μαχητικής ικανότητος του Όπλου του οποίου ηγείσθε, συμπεριλαμβάνεται και η μέριμνα και η φροντίδα σας για τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής καταστάσεως, όσο και των συνθηκών εργασίας και του ηθικού του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας κ. Αρχηγέ. Η μισθολογική και κοινωνική απαξίωση στην οποία έχουν περιέλθει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύει ότι γι αυτήν δεν ευθύνεται μόνο το εμπαθές και κομπλεξικό πολιτικό μας σύστημα, αλλά και οι κατά καιρούς ηγεσίες τους, μεταξύ των οποίων και σεις κ. Πτέραρχε. Δεν είδαμε π.χ. καμιά παραίτηση Αρχηγού Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν το άθλιο πολιτικό σύστημα τοποθετούσε τα στελέχη τους στην τελευταία μισθολογική θέση των δημοσίων λειτουργών, πίσω από τον συμπαθή κατά τα άλλα κλάδο των μουσικών, ή όταν εξίσωνε μισθολογικά τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ με 40 χρόνια κοπιώδους και επικίνδυνης εργασίας με τον πρωτοδιόριστο πρωτοδίκη. Δεν είδαμε ακόμα να ιδρώνει το αυτί κανενός Αρχηγού, όταν ο γνωστός πλέον σε όλους τους Έλληνες Paul Tomsen και τα υπόλοιπα καλόπαιδα της Τρόικα πετσόκοβαν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με αποτέλεσμα την προηγούμενη δεκαετία να μην έχει αγορασθεί για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων ούτε βίδα, τη στιγμή που η Τουρκία ναυπηγεί αεροπλανοφόρα. Τις συνέπειες τις υφίστανται οι Ένοπλες Δυνάμεις και σήμερα, όπως εσείς καλύτερα παντός άλλου γνωρίζετε κ. Αρχηγέ. Σε δημοσίευμα της εφημερίδος ΤΑ ΝΕΑ της 20-21 Ιουνίου, με λύπη μας διαβάσαμε ότι όλα τα μεταφορικά αεροσκάφη C-130 της Αεροπορίας μας, πλην ενός – σήμερα μαθαίνουμε ότι δεν πετάει ούτε ένα - είναι καθηλωμένα στο έδαφος, λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών. Αν αυτό είναι αλήθεια είμαστε για κλάματα κ. Αρχηγέ.

            Σας πληροφορώ – αν δεν το γνωρίζετε - ότι όταν προ τριετίας ο Πρόεδρος της Γαλλίας ελάττωσε κατά τι τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ο τότε Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων παρητήθη, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούσε να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Γαλλίας. Όταν λοιπόν ο Α/ΓΕΕΘΑ μιας υπερδυνάμεως όπως η Γαλλία, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν κινδυνεύει από κανένα γειτονικό κράτος παρητήθη, διότι με τον μειωμένο προϋπολογισμό δεν μπορούσε να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητά της, εσείς με το ένα, ή κανένα C-130 εν ενεργεία, πως κοιμάστε ήσυχος κ. Αρχηγέ;

            Και δεν κόπτομαι για το πως η κυβέρνηση θα μεταφέρει τα μαζικά περιστατικά του κορονοϊού από τα ελληνικά νησιά, στα νοσοκομεία των Αθηνών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά για το πως θα αντιμετωπίσει τις αυξημένες πολεμικές ανάγκες της η Πολεμική μας Αεροπορία, σε μια ενδεχόμενη σύρραξη με την Τουρκία. Αν νομίζετε ότι εσείς θα διαφύγετε από τον καταλογισμό ευθυνών, μετά από έναν αποτυχημένο πόλεμο με την Τουρκία, επειδή η κυβέρνηση δε σας έδινε χρήματα να αγοράσετε ανταλλακτικά, πλανάστε πλάνην οικτράν κ. Αρχηγέ. Και ο στρατηγός Γεώργιος Χατζηανέστης, κατόπιν εντολής της νομίμου κυβερνήσεώς του εξεστράτευσε στη Μικρασία, αλλά δεν γλύτωσε την εκτέλεση, διότι ως ειδήμων και αρμόδιος δεν άσκησε την απαιτούμενη πίεση προς την κυβέρνηση για τη αποφυγή, ή τη ματαίωση της εκστρατείας, όπως ωρυόταν ο Ιωάννης Μεταξάς.

            Κλείνοντας επιθυμώ να σας θέσω υπ’ όψει και τα εξής ακόμη κ. Αρχηγέ.

            α. Ξεχάστε τις καλές δημόσιες σχέσεις με το διεφθαρμένο και φαυλεπίφαυλο πολιτικό σύστημα, το οποίο ενδιαφέρεται μόνο για τη νομή της εξουσίας κι όχι για το συμφέρον της χώρας. Σε μια ενδεχόμενη σύρραξη με την Τουρκία πολλοί απ’ αυτούς θα εγκαταλείψουν τη χώρα και θα ζήσουν με τα κλοπιμαία, τα οποία σε ανύποπτο χρόνο έχουν μεταφέρει στις τράπεζες του εξωτερικού.

            β. Οι σχέσεις σας με τους συναδέλφους είναι διαχρονικές, ενώ με τα στελέχη της κυβερνήσεως εφήμερες. Όσο λοιπόν βρίσκεστε στη υπεύθυνη θέση του Αρχηγού, κάνετε κάτι για το προσωπικό, το οποίο οικονομικά βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και σταματήστε να εμφανίζεστε ευχάριστος στο πολιτικό σύστημα, το οποίο όταν σας ξεζουμίσει θα σας πετάξει σαν άχρηστη λεμονόκουπα.

            γ. Μη σας διαφεύγει ότι «η θεσμική θέση την οποία κατέχετε, είναι υπηρεσία χρέους, δεν είναι δικαίωμα και δεν αποτελεί περιουσιακό σας στοιχείο. Είναι θεσμός με περαστικούς θεσμοφύλακες, που έρχονται υποχρεωμένοι και φεύγουν χρεωμένοι». Μην ξεχνάτε ακόμη, ότι σε λίγο η απαστράπτουσα λάμψη των γαλονιών σας θα φωτίζει μόνο τη γκαρνταρόμπα σας και σεις θα κυκλοφορείτε τα καλοκαίρια στο ΚΕΔΑ του Αγίου Ανδρέα σαν ένας απ’ όλους εμάς τους ξεχασμένους, ασήμαντους και αμελητέους αποστράτους. Θα είναι πολύ οδυνηρό, όταν διαπιστώσετε ότι όλοι οι συνάδελφοι σας γυρίζουν την πλάτη, όπως συμβαίνει με πολλούς προκατόχους σας. Τότε όμως θα είναι πολύ αργά για να γυρίσετε πίσω το κοντέρ της ιστορίας, διότι ως γνωστόν, μετά θάνατον ουκ εστί μετάνοια.

            δ. Η αγανάκτηση τόσο των ενεργεία, όσο και των αποστράτων συναδέλφων εναντίον σας, για την αυθαίρετη, παράνομη και παράλογη διαταγή σας να τους αποξενώσετε από την περιουσία τους, για να κάνουν τα μπάνια τους οι συμπαθείς κατά τα άλλα πυρόπληκτοι έχει ξεπεράσει πλέον κάθε λογικό ανθρώπινο όριο.

            ε. Προχωρήστε λοιπόν άνευ ετέρας στην ανάκληση της παράνομης διαταγής, και παραδώστε άμεσα το θέρετρο στους δικαιούχους του, προτού χαθεί και η εφετινή καλοκαιρινή περίοδος. Το γεγονός ότι σχετική απαγόρευση δεν υφίσταται στα αντίστοιχα θέρετρα του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, καταδεικνύει το άδικο, παράνομο και παράλογο της αποφάσεώς σας.

            Ως επί 10ετίαν Διευθύνων Σύμβουλος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας σας μεταφέρω την αγωνιώδη κραυγή των 15.000 μελών της Ενώσεως κ. Αρχηγέ, τα οποία απαιτούν την εδώ και τώρα ανάκληση της αυθαίρετης, παράλογης και παράνομης διαταγής σας και την παράδοση του θερέτρου στους νόμιμους ιδιοκτήτες του. Ευελπιστώ ότι δε θα χρειαστεί οι απόμαχοι του υπερήφανου Όπλου μας να βγουν στους δρόμους, για την ικανοποίηση ενός νομίμου δικαιώματός τους, ήτοι της επιστροφής της περιουσίας τους, την οποία το ληστρικό κράτος παρανόμως κατέλαβε και με τη σύμπραξή σας παρανόμως εξακολουθεί να κρατεί.

            Υ.Γ. Την οργή και αγανάκτηση των χιλιάδων μελών της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ) έχει προκαλέσει η μνημειώδης απραξία, ραθυμία και νωχέλεια της Διοικήσεως της Ενώσεως, η οποία κωφεύει ακόμη και σήμερα για την ολέθρια για τα μέλη της απαγόρευση του Α/ΓΕΑ. Προφανώς η άγρα κάποιας θεσούλας στο δημόσιο τομέα έχει πρώτη προτεραιότητα για τον κ. Πρόεδρο της ΕΑΑΑ. Και οι κοντρίτσες με τους φορείς της εξουσίας δεν βοηθούν τον επιδιωκόμενο στόχο.