Γαλλία: Κατηγορεί τον Τούρκο πρέσβη για ανακριβείς ισχυρισμούς-Τον κάλεσε για εξηγήσεις

Γαλλία: Κατηγορεί τον Τούρκο πρέσβη για ανακριβείς ισχυρισμούς-Τον κάλεσε για εξηγήσεις


Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μίλησε στον πρέσβη της Τουρκίας καλώντας τον να απορρίψει «ανακριβείς και μεροληπτικούς» ισχυρισμούς που διατύπωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γαλλική Γερουσία.

Στην ακρόαση αυτή, ο πρέσβης Ισμαήλ Χάκι Μούσα κατηγόρησε τη Γαλλία ότι ευνοεί τον Λίβυο διοικητή Χαλίφα Χάφταρ και δήλωσε ότι τα γαλλικά πολεμικά πλοία ήταν επιθετικά κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού με τουρκικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο τον περασμένο μήνα.

«Θέλαμε να κάνουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις μαζί του όσον αφορά την πραγματικότητα των γεγονότων, παραλείψεις και ανακριβή και μεροληπτική πληροφόρηση που ανέφερε κατά τη διάρκεια της ακρόασης», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι έγινε υπενθύμιση στον πρεσβευτή της Τουρκίας για τον «απαράδεκτο χαρακτήρα της τουρκικής συμπεριφοράς».

Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι περιμένει από το Παρίσι «ναζητήσει συγγνώμη» για το πρόσφατο περιστατικό μεταξύ πλοίων των δύο χωρών, το οποίο είχε προκαλέσει και οξεία γαλλοτουρκική αντιπαράθεση στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι είχε καταγγείλει τότε πως γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου ύποπτου για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.

Η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί είχε θέσει το συμβάν κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ είχε εξαγγελθεί έρευνα για τη διαλεύκανσή του.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια