Ελληνοτουρκική «επαφή» στα ανοικτά της Λιβύης με «πρωταγωνιστή» τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ»

Ελληνοτουρκική «επαφή» στα ανοικτά της Λιβύης με «πρωταγωνιστή» τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ»


Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Η επιχείρηση αποτροπής λαθρεμπορίου όπλων πραγματοποιείται υπό τη «σημαία» της ΕΕ

Η πρώτη ελληνοτουρκική «επαφή» υπό τη «σημαία» της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στο πλαίσιο της επιχειρήσεως “IRINI”, στα ανοικτά της Λιβύης για την αποτροπή του λαθρεμπορίου όπλων προς τη χώρα αυτή, σημειώθηκε σήμερα το πρωί, με «πρωταγωνιστή» από ελληνικής πλευράς τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» και τον Ιταλό Διοικητή της ναυτικής δυνάμεως της ΕΕ, ενώ από τουρκικής ένα λαθρεμπορικό φορτηγό πλοίο υπό σημαία Τανζανίας (!), το “CIRKIN”, που συνοδευόταν από τρεις τουρκικές φρεγάτες!

Συμφώνως με τις πρώτες πληροφορίες, όταν εντοπίστηκε η κίνηση του τανζανικού φορτηγού, ο Ιταλός ναυτικός Διοικητής διέταξε τον κυβερνήτη της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» που βρισκόταν κοντά στο τουρκικό κομβόϊ, να αποστείλει το ελικόπτερό της τύπου S-60B Aegean Hawk, να απονηωθεί και να κατευθυνθεί προς το πλοίο για διενέργεια και οπτικής αναγνωρίσεως.

Το ελληνικό ελικόπτερο απονηώθηκε και έσπευσε προς το υπό τανζανική σημαία φορτηγό πλοίο “CIRKIN” για την εκτέλεση της ανατεθείσας σε αυτό αποστολής. Μόλις το ελικόπτερο της ελληνικής φρεγάτας προσέγγισε του φορτηγό, δέχτηκε κλήση από μία από τις τουρκικές φρεγάτες από την οποία του ελέχθη ότι «το πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της τουρκικής δημοκρατίας» και γι’ αυτό να απομακρυνθεί.

Αμέσως ενημερώθηκε η ελληνική φρεγάτα, πλοίο-φορέας του ελικοπτέρου, και μέσω αυτής ο Ιταλός Διοικητής, ο οποίος διέταξε πάραυτα το ελικόπτερο να επιστρέψει στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ».

Η παρακολούθηση του πλου του φορτηγού και των τουρκικών φρεγατών που το συνοδεύουν γίνεται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ έχει ενημερωθεί από την ιταλική διοίκηση της ναυτικής δυνάμεως της ΕΕ και η πολιτική ηγεσία της Ενώσεως στις Βρυξέλλες, από όπου θα προέλθει η όποια τυχόν αντίδραση.

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια