Παναγιωτόπουλος για πολύτεκνους Στρατιωτικούς: Όχι στη θέσπιση πρόσθετων ευεργετικών μέτρων (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Παναγιωτόπουλος για πολύτεκνους Στρατιωτικούς: Όχι στη θέσπιση πρόσθετων ευεργετικών μέτρων (ΕΓΓΡΑΦΟ)



Η απάντηση ΥΕΘΑ:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε η βουλευτής κα Άννα Ευθυμίου με θέμα «Λήψη μέριμνας για τους Πολύτεκνους Στρατιωτικούς», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο [Άρθρο 5 παρ.24 ν.2292/1995 (Α' 35)], έχει παρασχεθεί νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να καθορίζει με απόφασή του θέματα που ρυθμίζουν τη μέριμνα κατηγοριών στρατιωτικού προσωπικού που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα και τα ευεργετικά διοικητικά μέτρα, στα οποία υπάγονται αυτά τα στελέχη.

Με σχετική υπουργική απόφαση έχουν καθοριστεί τα εν λόγω θέματα, ώστε να τύχουν σχετικής προστασίας κατηγορίες στελεχών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα, όπως γονείς και σύζυγοι ΑΜΕΑ, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, γυναίκες με τέκνο βρεφικής ηλικίας, κ.λπ.

Κριτήριο για τη συμπερίληψη των κατηγοριών στην εν λόγω υπουργική απόφαση, ώστε να καθίστανται δικαιούχοι των σχετικών ευεργετικών μέτρων, συνιστά η ιδιαιτερότητα, η οποία εξ ορισμού απαντάται σε μικρό εύρος περιπτώσεων και η οξύτητα του κοινωνικού προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζουν, σε σχέση με την οικογενειακή τους κατάσταση και τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που υπέχουν, συνεπεία των ηθικών και νομικών τους υποχρεώσεων έναντι του άξιου μείζονος προστασίας μέλους της οικογένειάς τους.

Κατόπιν τούτου, μολονότι οι πολύτεκνοι στρατιωτικοί έχουν προφανώς αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, η πολυτεκνία, αυτή καθ’ εαυτή, δεν αποτελεί κατάσταση γενεσιουργό ιδιαίτερων και οξέων κοινωνικών προβλημάτων, ώστε να δικαιολογείται η θέσπιση μέτρων προστασίας υπέρ των πολυτέκνων, υπό το πρίσμα της εξουσιοδοτικής διάταξης του προαναφερόμενου νόμου.

Εξάλλου, οι στρατιωτικοί πολύτεκνοι προστατεύονται από άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που στοχεύουν στην ελάφρυνση των οικογενειακών τους βαρών και διέπουν ζητήματα, όπως η υπηρεσιακή κινητικότητα (αύξηση του χρόνου παραμονής στη Φρουρά προτίμησής τους), η κατ’ εξαίρεση στέγαση σε στρατιωτικά οικήματα, η μοριοδότηση μεταθέσεων, ο κατ’ εξαίρεση παραθερισμός στα ΚΑΑΥ, η προτεραιότητα χρησιμοποίησης βρεφονηπιακών σταθμών, κ.ά.

Επιπλέον, υφίσταται ήδη ανάλογη μέριμνα με διοικητικά μέτρα υπέρ των πολύτεκνων στρατιωτικών των ΕΔ, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 1375, καθώς οι Διοικήσεις όλων των Κλιμακίων διευκολύνουν τα εν λόγω στελέχη της δύναμής τους για τη μεταφορά των τέκνων τους από και προς το χώρο των σχολείων-παιδικών σταθμών, με διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης και αναχώρησης, χωρίς να επηρεάζεται η επιχειρησιακή λειτουργία της Μονάδος ή της Υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της ΕΣΠΕΕΘ, όπως η εξαίρεση από 24ωρες υπηρεσίες και η μη συμμετοχή σε ασκήσεις, εφόσον ο/η σύζυγός τους εργάζεται στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, επισημαίνεται ότι τα εν λόγω ζητήματα, μολονότι υπαρκτά, δε δικαιολογούν τη λήψη μέτρων, ειδικά για τους πολύτεκνους, καθώς επηρεάζουν το σύνολο των στελεχών που έχουν τέκνα, ανεξάρτητα από τον αριθμό αυτών. Λαμβανομένης υπόψη της υπηρεσιακής τους εξέλιξης, η μη εκτέλεση υπηρεσιών και η μη συμμετοχή σε ασκήσεις, ουσιαστικά τους απεκδύει σε μεγάλο βαθμό από τη φύση του καθήκοντος, καθόσον στερούνται εμπειριών και ετοιμότητας.

Τέλος, τυχόν θέσπιση πρόσθετων ευεργετικών μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την αναπόφευκτη επιβάρυνση των υπολοίπων στελεχών που δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και πιθανότατα να προκαλέσει το περί δικαίου αίσθημα του λοιπού προσωπικού, το οποίο αν και δεν υπάγεται στις εν λόγω κατηγορίες, αντιμετωπίζει ανάλογες δυσκολίες, είτε οικονομικές, είτε οικογενειακές, ως προς την εξυπηρέτηση κάθε μορφής αναγκών των τέκνων τους.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ειχα γραψει οταν αναρτηθηκε το ερωτημα οτι οι πολιτικαντηδες θα μας βαλουν τα γυαλια. Οπερ και εγενετο. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. Αντε γιατι παραγινε το κακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ο Αριστοτέλης το λέει από τον 4ο αιώνα πΧ αλλά οι πολιτικάντηδες και όχι μόνο τον χαβα τους. [ Ηχειρότερη μορφή ανισότητας επέρχεται όταν εξισώνουμε όλες τις ανισότητες μεταξύ τους.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή