Εντολή ΓΕΕΘΑ: Διακλαδικές ασκήσεις στα νησιά με έμφαση στις Ειδικές Επιχειρήσεις


Με έμφαση στις Ειδικές Επιχειρήσεις και την αναβάθμιση των Αμφίβιων μονάδων που εδρεύουν στα νησιά του Αν. Αιγαίου, οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στοχεύουν στην ταχύτερη μετατροπή των Ελλήνων SOF από τα νησιά, σε τμήματα που δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχα άλλων δυτικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων


Συνδυαστικές ασκήσεις με πολλαπλά και ανατροφοδοτούμενα σε σχέδια σενάρια έχει διατάξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε όλη την περιοχή ευθύνης του Αρχηγού, δηλαδή απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελληνική επικράτεια μέχρι και το όριο του FIR Αθηνών στην Αν. Μεσόγειο.

Έμφαση για τον «πρασινοσκούφη» Α/ΓΕΕΘΑ είναι να δοθεί έμφαση στον τρόπο εκτέλεσης των εντολών που λαμβάνουν τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων, τα οποία ολοένα και αναβαθμίζονται σε μέσα και εκπαίδευση.

Και την ίδια ώρα αναδιάταξη σε πολλά επίπεδα αναμένονται και για τις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων των νησιών οι οποίες με γνώμονα τη νέα δομή δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων θα έχουν πολύ πιο ενεργό ρόλο ακόμη και στις συνεργασίες με τις δυνάμεις των ξένων χωρών (π.χ. Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις) γεγονός που θα δώσει επιπλέον τεχνογνωσία και στα στελέχη των ακριτικών νησιών.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές από το ΓΕΕΘΑ σημειώνουν ότι οι τρεις κλάδοι, Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και σε άλλους τομείς- εκτός των Ειδικών Επιχειρήσεων που απαιτούν ενιαίο πνεύμα- έχει γίνει σχεδιασμός ώστε τα πάντα να έρχονται υπό την σκέπη του Επιτελείου.

Η Διακλαδικότητα και η αυξημένη εγρήγορση

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται αυτό το διάστημα στις συνεργασίες του Πολεμικού Ναυτικού με την Πολεμική Αεροπορία απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αρχιπέλαγος ώστε να μεταφέρετε το στίγμα και η πρόθεση των Ενόπλων Δυνάμεων για την πλήρη αποτρεπτική ισχύ που διαθέτουν. Στόχος να γίνει κατανοητό το μήνυμα ότι οι αξιώσεις της Άγκυρας και οι ενδεχόμενες παράνομες ενέργειες για έρευνες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

Παράλληλα όμως σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς στα νησιά του Αιγαίου διότι και αυτοί καλούνται πολύ συχνότερα να συνεργαστούν με τους άλλους δυο κλάδους.

Εκτός των Καταδρομέων που από την αρχή του περασμένου μήνα και για όλο τον Ιούνιο καθημερινά έχουν συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό αλλά κυρίως με την Πολεμική Αεροπορία κι άλλες μάχιμες μονάδες του Στρατού Ξηράς έχουν αναλάβει δράσεις που στόχο έχουν την επαύξηση της διακλαδικότητας και της κοινής γραμμής που επιμένει να περάσει σ’ όλες τις ΕΔ το ΓΕΕΘΑ.

Πάντως την ίδια ώρα εκείνο που ομολογείται είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν «κράτει» μόνο την περίοδο των περιοριστικών μέτρων κατά του Covid-19, δηλαδή περίπου 50 ημέρες στο σύνολό τους και τώρα βγαίνουν η μια μετά την άλλη μονάδα για τη συνέχιση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων οι οποίες, αν τελικά ισχύσει η συγκεκριμένη πληροφορία, πολύ πιθανό να μην σταματήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΓΕΣ έχουν προγραμματιστεί και τον Αύγουστο μια πληθώρα εκπαιδεύσεων από την Σχολή Ευελπίδων μέχρι και την πιο απομακρυσμένη μονάδα.

Οι Greek SOF και οι US Navy Seals

Σημαντική είναι και η λεπτομέρεια που ακούστηκε προ 48ωρου στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, δια στόματος του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρυ Πάϊατ, ενώπιο του υπουργού και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Ο Αμερικανός Αξιωματούχος σημείωσε εμφατικά ότι στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδα και Ηνωμένες πολιτείες έχουν συμφωνήσει πως θ’ αναπτύξουν πιο πολλές κοινές εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό να υλοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα το όραμα του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το οποίο είναι η ολοκληρωτική μεταμόρφωση των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.

Οι Αμερικανοί που παρακολουθούν καιρό τώρα τις Ελληνικές προσπάθειες για την μετεξέλιξη των Ειδικών Επιχειρήσεων προτίθενται όπως σημειώνουν αξιόπιστες πηγές, να προωθήσουν κι άλλες ενέργειες κυρίως με μέσα Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και με κοινές ασκήσεις ιδιαίτερα αναβαθμισμένες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια