Έκτακτες μεταθέσεις: Τι θα γίνει φέτος – Θα ισχύσουν αντικειμενικά κριτήρια;

Έκτακτες μεταθέσεις: Τι θα γίνει φέτος – Θα ισχύσουν αντικειμενικά κριτήρια;


Τα τελευταία χρόνια λίγο μετά από τις κανονικές μεταθέσεις ανακοινώνονται οι έκτακτες που σύμφωνα με την παράγραφο Παρ.1 Άρθρο 5 ΝΟΜΟΣ 3883/2010 μπορούν να ενεργούνται οποτεδήποτε και ανεξάρτητα από τα αντικειμενικά κριτήρια και το χρόνο παραμονής στην ίδια περιοχή μετάθεσης.

Οι έκτακτες μεταθέσεις ισχύουν, στις παρακάτω περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις:

1. Για αποδεδειγμένους και ειδικά αιτιολογημένους υπηρεσιακούς ή προσωπικούς λόγους.
2. Σε περίπτωση διάπραξης σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος, το οποίο δημιουργεί γενικότερο πρόβλημα πειθαρχίας ή ηθικής τάξεως, με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, στην οποία πρέπει να γίνεται ειδική μνεία για την αναγκαιότητα ή μη της μετάθεσης του κρινόμενου.
3. Σε περίπτωση παραπομπής σε δίκη για κακούργημα με αμετάκλητο δικαστικό βούλευμα ή αμετάκλητης καταδίκης για κακούργημα.
4. Όταν καταργείται ή μετεγκαθίσταται στρατόπεδο, καθώς και όταν καταργείται μονάδα ή Υπηρεσία των ΕΔ.
5. Για σοβαρό συμβάν, που αφορά το ίδιο το στέλεχος ή μέλος της οικογένειάς του.
6. Σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή τέκνου ή πάθησης αυτών ή του στελέχους των ΕΔ από ανίατο ή δυσίατο νόσημα, ύστερα από γνωμοδότηση της Ανώτατης κατά κλάδο Υγειονομικής Επιτροπής.
7. Ύστερα από αίτηση αμοιβαίας μετάθεσης, υπό την προϋπόθεση ότι αιτιολογημένα δεν διαταράσσεται η πλήρωση υπηρεσιακών αναγκών.
8. Για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο στρατιωτικό, δημόσιο υπάλληλο, αστυνομικό ή συνοριακό φύλακα, ειδικό φρουρό, λιμενικό, πυροσβεστικό υπάλληλο ή δικαστικό λειτουργό. (Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 10 ΝΟΜΟΣ 4609/2019 και ισχύει από 3/5/2019)

Τα τελευταία χρόνια όμως είχαμε περιπτώσεις όπου τελικά το κόστος για τις έκτακτες κόντεψε να φτάσει αυτό των τακτικών μεταθέσεων!

Άραγε τι θα γίνει φέτος με τις έκτακτες μεταθέσεις; Θα γίνουν με ή χωρίς «αντικειμενικά κριτήρια»; Πόσες θα είναι αυτές; Θα δούμε και φέτος κάποιους επιτήδειους, – όπως διαμαρτύρονται πολλοί στρατιωτικοί – να διεισδύουν στις έκτακτες μεταθέσεις και να μετατίθενται στους τόπους συμφερόντων τους με ελάχιστα μόρια;

Συνήθως οι επιτήδειοι καλύπτονται από το σημείο του νόμου που τελικά κανείς δεν ψάχνει: «Για αποδεδειγμένους και αιτιολογημένους υπηρεσιακούς ή προσωπικούς λόγους».

Ειδικά αυτό το «για προσωπικούς λόγους» ίσως είναι και το μόνο που και λόγω προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να ελεγχθεί. Τελικά, όπως φωνάζουν πολλά στελέχη, η υπηρεσία υποκύπτει διαχρονικά κάνοντας «ρουσφέτια» μέσω των έκτακτων μεταθέσεων ναι ή όχι;

Ο σοφός λαός όμως δεν λέει τυχαία ότι «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», και χιλιάδες στρατιωτικοί περιμένουν να δουν τι θα πράξει φέτος επί του θέματος η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Όλοι κρίνονται! Οι στρατιωτικοί που γνωρίζουν καλύτερα είναι οι αυστηρότεροι κριτές και αυτό που μας μεταφέρουν είναι ότι δεν γίνεται να παλεύεις κάνοντας τον γυρολόγο επί χρόνια (για να συλλέξεις μόρια) ώστε να μετατεθείς στον τόπο συμφερόντων σου και την ίδια στιγμή να βλέπεις κάποιους επιτήδειους να μετατίθενται εκεί είτε μέσω στον έκτακτων ή μέσω των γενικών μεταθέσεων…

Εκτός από το νόμιμο που τελικά ίσως και να μην μπορεί και να ελεγχθεί (προσωπικά δεδομένα και μη δυνατότητα ενδικοφανής προσφυγής) υπάρχει και το ηθικό.

Ίδωμεν ….. λοιπόν τι μέλλει γενέσθαι….

ΠΗΓΗ: armynow.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια