ΓΕΕΦ: Τηλεδιάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) σε επίπεδο Αρχηγών ΕΔ των Κρατών Μελών (ΦΩΤΟ)

ΓΕΕΦ: Τηλεδιάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) σε επίπεδο Αρχηγών ΕΔ των Κρατών Μελών (ΦΩΤΟ)

Την 13η Μάϊου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών Μελών (ΚΜ), για συζήτηση των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 στις Ένοπλες Δυνάμεις με συμμετοχή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη. (κλικ για μεγέθυνση):


Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η συζήτηση των επιπτώσεων της πανδημίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις  και εκπαιδευτικές αποστολές της ΕΕ και η ανάλυση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων για αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, συζητήθηκε η υποστήριξη των εθνικών αρμόδιων φορέων για την καταπολέμηση της πανδημίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τέλος, έγινε αναφορά στις στρατηγικές επιπτώσεις της πανδημίας στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο  Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borell και ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ενώ οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών Μελών προέβησαν σε δικές τους παρεμβάσεις.

Στην παρέμβαση του, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ αναφέρθηκε στην υιοθέτηση από την Εθνική Φρουρά ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης με την συγκρότηση Ειδικής Ομάδας Χειρισμού Κρίσεων  για την καταπολέμηση και τον περιορισμό του ιού στις Ένοπλες Δυνάμεις και την ταυτόχρονη υποστήριξη της εθνικής στρατηγικής για εφαρμογή και εποπτεία των περιοριστικών μέτρων. Ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης, επεσήμανε την ανάγκη για συνεργασία παρά τους περιορισμούς που επιβάλει η πανδημία και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε την συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πλατφόρμα Διαχείρισης Πληροφοριών (Information Sharing Platform) η οποία δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (EEAS), τη συμμετοχή της σε Αποστολές της ΕΕ καθώς και την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων Κρατών Μελών της ΕΕ και των ΗΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ υπογράμμισε τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των ΚΜ καθώς και την ανάγκη για περεταίρω αξιοποίηση των προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και άλλων εργαλείων της ΕΕ για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων.

Καταληκτικά, ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης αναφέρθηκε στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, αύξησε τις μεταναστευτικές ροές στο έδαφος της ΚΔ μέσω των κατεχομένων και κατ’ επέκταση της ΕΕ, ενώ προχώρησε και στην 6η παράνομη γεώτρηση 51 ν.μ. νότια της νήσου, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με ταυτόχρονη παρουσία των ναυτικών της δυνάμεων στην περιοχή. Επί των Τουρκικών παραβιάσεων και της «στρατικοποίησης» της θαλάσσιας περιοχής γύρω από την Κύπρο, υπογράμμισε ότι η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου δεν απειλεί μόνο την ασφάλεια της ΚΔ αλλά και της ευρύτερης περιοχής γενικότερα. Στο σημείο αυτό ευχαρίστησε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας και της Γαλλίας αλλά και άλλες χώρες για την υποστήριξή τους.

Καταληκτικά, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ ανέφερε ότι οι προκλήσεις αναφορικά με την ασφάλεια απαιτούν συλλογική δράση από τις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο και σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πεποίθησή ότι η Επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια