Σε «φρούρια» μετατρέπονται τα φυλάκια του Έβρου και ακριτικών νησιών-Με drones η εναέρια επιτήρηση

Σε «φρούρια» μετατρέπονται τα φυλάκια του Έβρου και ακριτικών νησιών-Με drones η εναέρια επιτήρηση


Του Κώστα Σαρικά

Θωρακίζονται τα φυλάκια του Έβρου και των ακριτικών νησιών. Έργα υποδομής και εξοπλισμός για τους φρουρούς των συνόρων.

Σε μικρά φρούρια πλήρως εξοπλισμένα και βαριά οπλισμένα μετατρέπονται τα ακριτικά φυλάκια τόσο στα χερσαία σύνορα κατά μήκος του Έβρου όσο και στα νησιά του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου. Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων, του οπλισμού αλλά και της υλικοτεχνικής υποδομής προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Στον Έβρο τα γεγονότα των περασμένων μηνών με τις Τουρκικές αρχές να εξαπολύουν ασύμμετρη επίθεση με "όπλο" χιλιάδες εξαθλιωμένους μετανάστες δεν ενεργοποίησαν μόνο τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Σήμαναν ταυτόχρονα ηχηρό καμπανάκι και στην πολιτεία.

Τα οχυρωματικά έργα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με έμφαση στο νέο φράχτη που έχει αποφασιστεί να στηθεί στην περιοχή των Φερών. Εμπόδια, αναχώματα, συρματοπλέγματα, υπερυψωμένες σκοπιές, παρατηρητήρια αλλά και μια σειρά από τεχνικά μέσα όπως κάμερες και προβολείς αναβαθμίζουν κατακόρυφα τον δείκτη ασφάλειας.

Drones συμβάλουν στην εναέρια επιτήρηση και δίνουν συνεχή εικόνα των συνόρων αλλά και των κινήσεων στην ανατολική όχθη τόσο των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων όσο κυρίως των ομάδων προσφύγων και μεταναστών.

Η κρίση όμως του Έβρου πέρα από την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ και της Πολιτείας προκάλεσε και την αφύπνιση Ελλήνων με σημαντική οικονομική επιφάνεια προερχόμενων κυρίως από τον επιχειρηματικό χώρο. Ήδη έχουν προσφέρει χρήματα αλλά και υλική βοήθεια για την αναβάθμιση υποδομών σε φυλάκια του Στρατού και σε κέντρα επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα μεγάλες εταιρείες συνεισφέρουν σε εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων αλλά και σε υλικά αναγκαία στις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που επιχειρούν στην περιοχή.

Πρόσφατα εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον αρμόδιο υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή ποσό που αγγίζει τα 53 εκατ. ευρώ προερχόμενο από κοινοτικά κονδύλια για την ασφάλεια. Αφορούν πιστώσεις για την θωράκιση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από τα γεγονότα του Έβρου αλλά και τον κίνδυνο έκρηξης των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά. Αυτά τα χρήματα πρόκειται να αξιοποιηθούν για εξοπλισμό και μέσα τόσο για τα φυλάκια και τις φρουρές του Έβρου όσο και των ακριτικών νησιών.

Σημαντικό μέρος του ποσού αναμένεται να διοχετευτεί για την αγορά μέσων επιτήρησης όπως Drones, Mini UAV αλλά και για θερμικές κάμερες και διόπτρες. Στόχος είναι κάθε φυλάκιο ειδικά στα απομονωμένα ακριτικά νησιά να μετατραπεί σε ένα μικρό κέντρο επιχειρήσεων με δυνατότητες πλήρους αξιοποίησης της τεχνολογίας.

Η επιχειρησιακή εικόνα θα φτάνει "ζωντανά" 24 ώρες το 24ωρο τόσο στην έδρα των Σχηματισμών όσο και στα Κέντρα Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του Λιμενικού Σώματος. Θα δίνεται δηλαδή η δυνατότητα στο Γενικό Επιτελείο και στους ανώτατους αξιωματικούς να αξιολογούν κάθε στιγμή τα δεδομένα και να δίνουν τις κατάλληλες διαταγές ενεργοποιώντας μέσα και δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον με τα χρήματα αυτά αναμένεται να καλυφθούν ανάγκες που αφορούν τον ατομικό εξοπλισμό του ανθρώπινου δυναμικού όπως νέα κράνη και θώρακες προστασίας αλλά και μέσα όπως βάρκες στον Έβρο και ταχύπλοα στο Αιγαίο. Ήδη η στρατιωτική ηγεσία έχει φροντίσει και για την ενίσχυση των ακριτικών φυλακίων με βαρύ οπλισμό ενώ σε όλες τις κρίσιμες περιοχές έχουν αναπτυχθεί στελέχη και οπλίτες των Ειδικών Δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Μπράβο στην κυβέρνηση! Πριν ήταν ξεφραγο αμπέλι.Οταν υπάρχει πολιτική βούληση, γίνονται τα πάντα και σώζεται η χώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποτε κάποια σκουριασμένα μυαλά απαξίωναν τά drones...

    ΑπάντησηΔιαγραφή