Υποχωρούν κατά κράτος οι δυνάμεις του Σάρρατζ

Υποχωρούν κατά κράτος οι δυνάμεις του Σάρρατζ


Τρίπολις- Ό Πρωθυπουργός τής κυβερνήσεως εθνικής συνεννοήσεως τής Λιβύης Φαγιέζ άλ Σάρρατζ υπεχρεώθη να υποχωρήσει από τις αλαζονικές θέσεις πού είχε διατυπώσει, όταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του δεν οδήγησαν στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, παρ' όλη την υποστήριξη τής Τουρκίας. Με τέσσερα τουρκικά πολεμικά πλοία στα ανοικτά τής Τριπόλεως, τεράστιες ποσότητες πολεμικού υλικού και μισθοφόρους πού τού έστειλε ο Ερντογάν, ο Σάρρατζ πίστεψε σέ μια εύκολη νίκη επί τού στρατάρχου Χάφταρ και τού Λιβυκού Εθνικού Στρατού και από τον περασμένο Μάρτιο απέρριπτε κάθε σκέψη διαπραγματεύσεων. Τώρα αφού απέτυχε να ανακαταλάβει την αεροπορική βάση Άλ Ουατίγια, δυτικώς τής Τριπόλεως, επανέρχεται ζητώντας διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κατά την διάρκεια τής επιχειρήσεως πού εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Σάρρατζ για την κατάληψη τής βάσεως εχρησιμοποιήθησαν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροχήματα τα όποια βομβάρδισαν την περιοχή σκοτώνοντας τον διοικητή της Άλ Ουατίγια Ο. Εμσίκ και πέντε ακόμη από τους αμυνομένους στρατιώτες. Όμως πολυάριθμοι στρατιώτες τού Σάρρατζ σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν πριν υποχρεωθούν να αναδιπλωθούν εγκαταλείποντας την επιθετική προσπάθεια. Σημειωτέον ότι την ίδια κατάληξη είχαν άλλες δύο ανάλογες επιχειρήσεις για κατάληψη τής αεροπορικής βάσεως.

Έτσι καταρρέουν και όλα τα σχέδια τού Σάρρατζ να προχωρήσει σέ επιθέσεις για την απώθηση του Χάφταρ από την στρατηγικής σημασίας πόλη Ταρχούνα. Πηγές στην Τρίπολη υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις θα επαναληφθούν μετά το Ραμαζάνι, εκτός εάν αλλάξουν τα δεδομένα λόγω τής εκκλήσεως τού Σάρρατζ για επανέναρξη τού διαλόγου. Η πραγματικότης όμως είναι πώς ο Χάφταρ διατηρεί τον έλεγχο όλων των στρατηγικών σημείων πέριξ της Τριπόλεως, οπότε οι εκκλήσεις τού Σάρρατζ θεωρούνται απλώς ενδείξεις τής στρατιωτικής αδυναμίας του.

ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ 07/05/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια