Ο Έβρος θα σφραγιστεί διαμηνύουν οι ΕΔ-Η αγωνία της Άγκυρας να κρατήσει ανοιχτά τα περάσματα

Ο Έβρος θα σφραγιστεί διαμηνύουν οι ΕΔ-Η αγωνία της Άγκυρας να κρατήσει ανοιχτά τα περάσματα


του Κώστα Σαρικά

H περιοχή ανατολικά των Φερών όπου οι ελληνικές Αρχές έχουν αποφασίσει πέραν των υπολοίπων έργων να κατασκευάσουν και φράχτη φαίνεται ότι έχει «στοχοποιηθεί» από τους γείτονες ώστε να αποτελέσει τις «νέες Καστανιές».

Αποφασισμένες να ολοκληρώσουν ότι άρχισαν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με την απόκρουση της ασύμμετρης τουρκικής επίθεσης εμφανίζονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο που φτάνουν έως και την αμφισβήτηση των συνόρων της χώρας.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η απάντηση στην προσπάθεια των γειτόνων να παρασύρουν και να αποπροσανατολίσουν μέσω της επικοινωνιακής προπαγάνδας και των εμπρηστικών δηλώσεων θα είναι όμοια με αυτή που δόθηκε στις Καστανιές.

Κάθε απόπειρα αμφισβήτησης έστω και ελάχιστων μέτρων ελληνικής γης θα αντιμετωπιστεί με απόλυτη αποφασιστικότητα και τα έργα θωράκισης πάνω στη συνοριογραμμή θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν παρά τους τουρκικούς λεονταρισμούς.

Στην επίμαχη άλλωστε περιοχή του Μελισσοκομείου όπου Τούρκοι στρατοχωροφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τα στελέχη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες και μετρήσεις έχουν ολοκληρωθεί παρά τις τουρκικές αντιδράσεις. Και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι ένστολοι εμφανίστηκαν εκεί τουλάχιστον τέσσερις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των μετρήσεων και αφού ήδη είχε καθαριστεί η περιοχή με κοπή θάμνων και δέντρων αλλά και με χωματουργικές εργασίες.

«Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε με την τουρκική πλευρά», διαμηνύουν οι Ελληνικές αρχές απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες».

 Η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι  οι συντεταγμένες της συνοριογραμμής είναι γνωστές και έχουν καταγραφεί με απόλυτη ακρίβεια στους χάρτες οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί εδώ και 94 χρόνια. Οποιαδήποτε αναθεωρητική προσπάθεια δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του φράχτη και των υπολοίπων έργων που έχουν σχεδιάσει από κοινού οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει «σφραγιστεί» και το νότιο τμήμα της συνοριογραμμής ειδικά στη περιοχή όπου τα σύνορα είναι χερσαία και ο ποταμός ανήκει εξ’ ολοκλήρου είτε στη μία είτε στην άλλη χώρα.

Όπως τονίζουν στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές η περιοχή ανατολικά των Φερών όπου οι ελληνικές Αρχές έχουν αποφασίσει πέραν των υπολοίπων έργων να κατασκευάσουν και φράχτη φαίνεται ότι έχει «στοχοποιηθεί» από τους γείτονες ώστε να αποτελέσει τις «νέες Καστανιές».

Εκεί φαίνεται ότι οι τουρκικές Αρχές είχαν αποφασίσει να μεταφέρουν την ένταση το επόμενο διάστημα με μαζική ενδεχομένως μετακίνηση μεταναστών και προσπάθεια να «σπάσουν» την ελληνική άμυνα και να περάσουν στη χώρα μας.


Μετά την αποτυχία στις Καστανιές εάν «σφραγιστεί» και ο νότιος Έβρος με την κατασκευή φράχτη οι γείτονες θα έχουν πλέον εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες «εργαλειοποίησης» του μεταναστευτικού ώστε να πιέσουν Ελλάδα και Ευρώπη.

Η Τουρκία όπως εκτιμούν στο ελληνικό επιτελείο φαίνεται ότι ποντάρει στη μορφολογία και το ευμετάβλητο του εδάφους για να εγείρει διεκδικήσεις και κρατήσει ψηλά την ένταση και στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα όπως άλλωστε κάνει σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο.

Στρατός και Αστυνομία έχουν αποφασίσει να στηθεί φράχτης και να τοποθετηθούν εμπόδια ακόμα και σε περιοχές οι οποίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα πλημμυρίζουν και μετατρέπονται  σε βαλτώδεις εκτάσεις. Στόχος είναι να «σφραγιστούν» έως και 40 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων αλλά να κατασκευαστούν και εμπόδια στην όχθη του ποταμού σε σημεία «επικίνδυνα» για μετακίνηση μεταναστών με λέμβους.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια