Διήμερη περιοδεία Στεφανή σε Λήμνο, Άγ.Ευστράτιο, Λέσβο και Χίο-Ικανοποίηση από ΕΔ-Λιμενικό (ΦΩΤΟ)

Διήμερη περιοδεία Στεφανή σε Λήμνο, Άγ.Ευστράτιο, Λέσβο και Χίο-Ικανοποίηση από ΕΔ-Λιμενικό (ΦΩΤΟ)

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Ο ΥΦΕΘΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ολοκληρώθηκε η διήμερης διάρκειας περιοδεία του υφυπουργού Εθνικής Αμύνης και ειδικού συντονιστή της κυβερνήσεως για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό Στρατηγού ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή στα νησιά Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Λέσβο και Χίο, προκειμένου να ελέγξει τα μέσα και τις διαδικασίες επιτηρήσεως και ασφαλείας των θαλάσσιων συνόρων, στο πλαίσιο του Ενιαίου Φορέα Επιτηρήσεως Συνόρων (ΕΝΦΕΣ) και ενισχύσεως της αποτελεσματικότητος των «διυπηρεσιακών επιχειρήσεων αποτροπής», όπως ονομάζονται πλέον οι υπό ενιαίο επιχειρησιακό έλεγχο δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. (κλικ για μεγέθυνση):



Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα των επισκέψεών του στα προαναφερθέντα νησιά, ο ΥΦΕΘΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητος, ικανότητος και αποτελεσματικότητος των ΕΔ και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και καθόρισε τις κατευθύνσεις σχεδιασμού και οργανώσεως, «στο πλαίσιο της αντιμετωπίσεως μελλοντικών προκλήσεων», όπως ελέχθη χαρακτηριστικώς.

Οι επισκέψεις του ΥΦΕΘΑ ξεκίνησαν από τη Λήμνο την 130 Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και την 88 Στρατιωτική Διοίκηση (88 ΣΔΙ) του Στρατού Ξηράς, όπου βρέθηκε στις διοικήσεις των προαναφερθεισών σχηματισμών και πραγματοποίησε συσκέψεις με τους διοικητές και τους επιτελείς τους, καθώς και με τον Λιμενάρχη και τον Διοικητή του Ναυτικού Κλιμακίου του ΠΝ που εδρεύει στο νησί με σπουδαίο επιχειρησιακό ρόλο και αποστολή στην άμυνα του Αιγαίου. Ακολούθως, ο υφυπουργός στη συνέχεια επισκέφτηκε τα Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) του ΣΞ «Πλάκας» και «Φισινης».

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του ήταν ο Άγιος Ευστράτιος και το εκεί ομώνυμο φυλάκιο του ΣΞ. Στο νησί ο ΥΦΕΘΑ είχε συνάντηση με τη Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή, στην οποία και παρέδωσε ιατροφαρμακευτικό υλικό (προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά), παραγωγής των στρατιωτικών εργοστασίων των ΕΔ, ενώ επισκέφτηκε το «Μουσείο Δημοκρατίας» και το Μνημείο του Ήρωος Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Σαλμά, το μαχητικό αεροσκάφος Mirage F1CG της 342 Μοίρας Παντός Καιρού κατέπεσε και συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή στα νότια του νησιού, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στις 18 Ιουνίου 1992, αναχαιτίζοντας τουρκικά F-16. Έκτοτε το πλησιέστερο στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος ακρωτήριο του νησιού ονομάζεται επισήμως «Ακρωτήριο Υποσμηναγού (Ι) Νικ.Σιαλμά».

Το απόγευμα της πρώτης ημέρας της περιοδείας του ο ΥΦΕΘΑ βρέθηκε στη Λέσβο. Εκεί επισκέφθηκε το Λιμενικό Σταθμό Μήθυμνας, όπου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο εν υπηρεσία προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), και ακολούθως μετέβη στην περιοχή «Καμμένο Δάσος», όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ήρωος Ανθυποσμηναγού (Ι) Σπυρίδωνος Παπαδίτσα, ο οποίος έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στις 7 Μαρτίου 1990. Ακολούθησε επίσκεψή του Αλκ.Στεφανή στην έδρα του Στρατηγείου της τοπικής 98 Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98 ΑΔΤΕ), όπου είχε σύσκεψη με τον Διοικητή του Σχηματισμού και τους επιτελείς του. Στη σύσκεψη αυτή παραβρέθηκαν επίσης οι τοπικές Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές, ενώ το βράδυ συμμετείχε σε νυχτερινή επιχειρησιακή πλεύση με πλωτό σκάφος του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Την επόμενη ημέρα, ο ΥΦΕΘΑ, του οποίου η καταγωγή είναι από τη Λέσβο, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ και ακολούθως αναχώρησε για τη Χίο όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα του Στρατηγείου της 96 ΑΔΤΕ. Εκεί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Διοικητή του Σχηματισμού και των επιτελών του, στην οποία παραβρέθηκαν οι Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές της νήσου.

Ο ίδιος, επισκέφθηκε επίσης το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου και παρέδωσε ιατροφαρμακευτικό υλικό (προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά), επίσης παραγωγής των στρατιωτικών εργοστασίων των ΕΔ, για την προστασία των πληρωμάτων των πλωτών μέσων και συμμετείχε σε ημερήσια επιχειρησιακή πλεύση με πλωτό σκάφος του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια