Παναγιωτόπουλος: Τον Ιούλιο στις ΗΠΑ για την άμυνα-Οι ανάγκες και τα κενά που έχουν οι ΕΔ

Παναγιωτόπουλος: Τον Ιούλιο στις ΗΠΑ για την άμυνα-Οι ανάγκες και τα κενά που έχουν οι ΕΔ


Τι περιμένουν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και οι επιτελείς του «Πενταγώνου» από το ταξίδι στην Ουάσιγκτον

Του Νίκου Χαραλαμπάκη

«Ο καλός φίλος στην ανάγκη φαίνεται». Με αυτή την παροιμία στις... αποσκευές του, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» - αν βέβαια έχουν αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα και είναι εφικτό - προσδοκώντας σε ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων από την Αμερική σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, με την τουρκική προκλητικότητα να χτυπάει «κόκκινο».

Το ταξίδι όταν προγραμματισμένο για τα μέσα με τέλη Μαρτίου, όμως ο κορωνοϊός από τη μια και η ασύμμετρη απειλή στον Έβρο το ανέβαλαν. Μάλιστα, ειδικά η πανδημία προκάλεσε νέα δεδομένα, αφού έχει καθυστερήσει κάποια εξοπλιστικά προγράμματα και λόγω των οικονομικών συνεπειών θα μπουν νέες προτεραιότητες. Εντούτοις, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τον σχεδιασμό και την πλούσια ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει στις ΗΠΑ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόσο με τον ομόλογό του Μαρκ Εσπερ όσο και με άλλους αμερικανούς παράγοντες. Οι ανάγκες για περαιτέρω θωράκιση της Ελληνικής άμυνας είναι τεράστιες. Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» πως θα εξεταστεί οπωσδήποτε η πιθανότητα απόκτησης φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό - ειδικά όσο η συμφωνία με τους Γάλλους για τις Belh@rra είναι στον αέρα. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν κενά σε κάθε Κλάδο. Ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο στο ταξίδι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συνοδεύεται και από τεχνοκρατικό επιτελείο με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Αντιπτέραρχο (ε.α.) Θεόδωρο Λάγιο, προκειμένου να αναζητηθούν επειγόντως λύσεις ενίσχυσης.

Αυτήν τη φορά μάλιστα η Ελληνική αποστολή και ο υπουργός Άμυνας θα επισκεφτούν την Αμερική με επιπλέον όπλα στη φαρέτρα τους. «Δεν πάμε στην Αμερική ως πελάτες», τονίζουν με νόημα ανώτατες πηγές, «αλλά ως στρατηγικοί σύμμαχοι και συνεργάτες». Όπως εξηγούν, με τους Αμερικανούς έχουμε πλέον μια πολύ στενή συνεργασία μετά και την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας και την παγιοποίηση της αμερικανικής παρουσίας σε Βόλο (Στεφανοβίκειο), Λάρισα και λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Αυτή η σύσφιγξη σχέσεων στον αμυντικό τομέα δίνει τη δυνατότητα στην Αθήνα να διεκδικήσει πράγματα χωρίς ενοχές και να διαπραγματευτεί καλύτερα.

Επιπλέον, η Ελληνική πλευρά ποντάρει και στην καλή χημεία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με την Ελλάδα, αλλά και στις τακτικές επαφές του πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Και βέβαια η Αθήνα θα αξιοποιήσει και το γεγονός ότι όλοι οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΓΚΩΝ. Ο κατάλογος με τις ανάγκες και τα κενά που έχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι μακρύς και αφορά και τους τρεις Κλάδους. Παρά ταύτα, οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες καθώς η Ελλάδα, μόλις κατάφερε να ξεμυτίσει από μια παρατεταμένη κρίση, πάει να μπει σε μια νέα λόγω κορωνοϊού. Υπό αυτά τα δεδομένα θα εξεταστούν περιπτώσεις αγοράς, πάντα με διευκολύνσεις δόσεων, στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών των δύο χωρών (FMS), αλλά και παραχώρηση αμυντικού υλικού που αποσύρουν οι Αμερικανοί ως πλεονάζον (Excess Defence Aricles).

3+1 λύσεις ψάχνει η Αθήνα

1. ΦΡΕΓΑΤΕΣ. Μολονότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία με τους Γάλλους για την απόκτηση των φρεγατών Belh@rra, η συμφωνία για τον τρόπο χρηματοδότησης δεν έχει κλείσει. Το ΠΝ χρειάζεται επειγόντως νέα πλοία επιφάνειας και στις ΗΠΑ θα εξεταστεί αν μας ικανοποιούν περιπτώσεις πλοίων «made in USA». Οι Αμερικανοί μόλις τώρα προχωρούν σε συμπαραγωγή νέων φρεγατών μαζί με Ιταλούς με ορίζοντα υλοποίησης το 2026. Δεν αποκλείεται να συζητηθεί να μπει η Ελλάδα σ' ένα σχήμα συμπαραγωγής με την προοπτική ναυπήγησης των πλοίων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία είναι πιθανόν να περάσουν σε ελληνοαμερικανούς επενδυτές. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει οι Αμερικανοί να μας κάνουν μια άλλη πρόταση για πλοίο με στόχο να βγάλουν εκτός παιχνιδιού τους Γάλλους.

2. ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ F-35. Στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο η Ελληνική κυβέρνηση είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση περίπου 20 υπερσύγχρονων αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από το 2024 και μετά. Σίγουρα θα συζητηθούν λεπτομέρειες για το Ελληνικό ενδιαφέρον.

3. UΑV’S. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UΑV’S). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα MQ-9 είναι πολύ ακριβά και δεν αποκλείεται να εξεταστεί η περίπτωση απόκτησης παλαιότερων τύπων.

4. ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ. Το ΓΕΣ έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για περίπου 1.200 οχήματα μεταφοράς Μ1117 αλλά και για αμφίβια. Θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί επίσπευση των διαδικασιών και των συμφωνιών για να έρθουν το γρηγορότερο στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 09/05/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια