Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον COVID 19 (ΦΩΤΟ)

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον COVID 19 (ΦΩΤΟ)


Γράφει: Ο Παναγιώτης Νάστος, Σχης(ε.α)-αναλυτής-Συγγραφέας

Προκειμένου να αποτυπώσουμε την πιθανή πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τον Covid 19, θα επιχειρήσουμε μία ρεαλιστική καταγραφή των μέχρι στιγμής δεδομένων. Αυτά είναι παρακάτω:

Η Τουρκία συνεχώς προκαλεί την Ελλάδα, προβαίνοντας σε σωρεία προκλήσεων με συνεχείς υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών της πάνω από κατοικημένα και ακατοίκητα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, παραβιάσεις του ΕΕΧ, ΕΧΥ, με αποκορύφωμα το παντελώς ανυπόστατο μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης με σκοπό την υφαρπαγή μέρους της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Απειλεί μάλιστα ότι τα πλωτά της γεωτρύπανα θα διεξάγουν έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης. Τέλος η Τουρκία προσπάθησε να διασπάσει με τους καθοδηγούμενους από την ίδια λαθρομετανάστες, τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο, συναντώντας όμως σθεναρή ελληνική αντίσταση.

Η Τουρκία έναντι της Ελλάδας διαθέτει στρατιωτική ποσοτική υπεροχή.

Τα τελευταία χρόνια μετά τη ραγδαία ανάπτυξη της πολεμικής της βιομηχανίας σε αρκετούς τομείς η Τουρκία έχει αποκτήσει και ποιοτική υπεροχή έναντι της χώρας μας.

Η μεγάλη έκταση της Τουρκίας, της παρέχει τη δυνατότητα σε περίπτωση που απαιτηθεί, της μεταφοράς κρισίμων οπλικών συστημάτων και κυρίως βιομηχανιών παραγωγής οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στα βάθη της Ανατολίας, εκτός βεληνεκούς των διαθέσιμων μέχρι σήμερα δικών μας οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών.

Ο συνολικός τουρκικός πληθυσμός της είναι 8πλάσιος της Ελλάδας, η δε αναλογία νεανικού ανδρικού πληθυσμού μεταξύ των δύο χωρών είναι περίπου ταυτάριθμη.

Οι διαρκείς πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, τόσο στο εσωτερικό της (Κούρδοι ΝΑ Τουρκίας), όσο και στο εξωτερικό της (Β. Ιράκ-Συρία-Λιβύη), έχουν αφενός εκπαιδεύσει τον τουρκικό στρατό σε πολεμικές συνθήκες, αφετέρου έχουν εξοικειώσει την τουρκική κοινή γνώμη σε ανθρώπινες απώλειες.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν εφαρμόσει πρόσφατα στη Συρία ένα νέο Δόγμα διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων, με εκτενή χρήση πολεμικών μέσων δικής τους κατασκευής. Το δόγμα αυτό περιλαμβάνει ένα συνδυασμό εκτενούς Ηλεκτρονικού πολέμου (Koral) και μαζικής χρήσης UAV. Το παραπάνω δόγμα επέφερε σημαντικές απώλειες σε διάστημα μόλις 3 ημερών στο στρατό του Assad και θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μελέτης από εμάς, προκειμένου να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε επιτυχώς.

Η Τουρκία διακατέχεται από ένα εκρηκτικό μείγμα Ισλαμισμού και Εθνικισμού. Σε αυτό αν προσθέσουμε και τους μεγαλοιδεατισμούς του Erdogan, αντιλαμβανόμαστε ότι τα χειρότερα έρχονται για τον ελληνισμό(Ελλάδα-Κύπρο) στο άμεσο μέλλον.

Η φτώχεια που μαστίζει την Τουρκία σήμερα, μετά το «πέρασμα» του Covid19, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, γεγονός το οποίο θα καταστήσει επιτακτικό για τον Erdogan τον αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης, στρέφοντάς την κατά ενός εξωτερικού εχθρού (Ελλάδα-Κύπρος). Φυσικά με την προϋπόθεση της συνέχισης της παραμονής του Erdogan στην εξουσία, μετά το πέρασμα της δοκιμασίας του Covid 19. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία για το καθεστώς Erdogan, μεγαλύτερη και από την περίοδο του πραξικοπήματος του 2016 και δεν αποκλείω το επόμενο δίμηνο, να έχουμε θεαματικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, μηδέ αποκλειομένης ακόμη και της πτώσης του Erdogan.

Ο εγκλεισμός άλλωστε των ΤΕΔ στα στρατόπεδά τους λόγω Covid 19, δεν είναι ότι καλύτερο για το καθεστώς, ιδιαίτερα την αμέσως προσεχή περίοδο όπου η τουρκική κοινωνία θα βιώσει πολλές ανθρώπινες απώλειες, ανεργία και οικονομική καταστροφή. Αυτό το ξέρει και το φοβάται ο Erdogan.

Η Τουρκία θα κληθεί να αποφασίσει S-400 ή F-35 το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κοινώς Ρωσία ή ΗΠΑ. Ωστόσο λόγω της δοκιμασίας που περνούν οι ΗΠΑ λόγω του Covid 19 τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε οικονομικό επίπεδο, των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο του 2020 (αλλά και αναβολή να πάρουν αυτή θα είναι πολύ μικρή), καθώς επίσης και της πολιτικής τους για απεμπλοκή και απόσυρση των δυνάμεων τους από περιφερειακά θέατρα επιχειρήσεων, εκτιμώ ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποτελέσουν παράγοντα που θα βαρύνει στην υλοποίηση ή μη των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας σε βάρος του Ελληνισμού, τους επόμενους μήνες.

Η Ελλάδα στην παρούσα φάση δοκιμάζεται από τον Covid 19 με ευτυχώς λίγα ανθρώπινα θύματα. Αυτό επιδρά πολύ θετικά από πλευράς κοινωνικής συνοχής και ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται περισσότερο από ποτέ την κυβέρνησή του. Επίσης η απόλυτα επιτυχής ανάσχεση των λαθρομεταναστών στον Έβρο, ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς την κυβέρνησή του. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση θα λέγαμε έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση αναφορικά με το χειρισμό και την επίλυση δύσκολων προβλημάτων, μετά τις επιτυχίες της αναφορικά με τον ανάσχεση των καθοδηγούμενων από την Τουρκία λαθρομεταναστών στον Έβρο και τον Covid 19. Είναι αξιοσημείωτο ιδιαίτερα ότι η ελληνική επιτυχία στον Έβρο, προβλημάτισε έντονα το καθεστώς Erdogan, καθώς ήταν κάτι το οποίο δεν ανέμεναν οι τούρκοι. Αυτό εκτιμώ ότι θα κάνει τους τούρκους περισσότερο προσεκτικούς στην υλοποίηση του σχεδιασμού σε βάρος του Ελληνισμού στο προσεχές μέλλον.

Ωστόσο η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί σκληρά λόγω της επικείμενης οικονομικής ύφεσης λόγω του Covid 19, γεγονός το οποίο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό με δεδομένο ότι η Ελλάδα η οποία λόγω των μνημονίων είχε περικόψει επί 10 χρόνια περίπου δραματικά τα εξοπλιστικά της προγράμματα, προσέβλεπε σε μία οικονομική επανάκαμψη και υλοποίηση βασικών εξοπλιστικών προγραμμάτων προκειμένου να καλύψει το εξοπλιστικό χάσμα από την Τουρκία αρχής γενομένης από το 2020. Δυστυχώς όμως ο Covid 19 φρενάρει επικίνδυνα την υλοποίηση των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων τουλάχιστον για την επόμενη διετία.

Ο τουρισμός αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους οικονομικούς πνεύμονες για την Ελλάδα αλλά και για την Τουρκία. Ελέω Covid 19 η τουριστική σεζόν θα πρέπει να θεωρείται είτε οριστικά χαμένη είτε στην καλύτερη περίπτωση θα «ανοίξει μερικώς » από τον Ιούλιο και μετά και με πολύ μειωμένες αφίξεις τουριστών. Αυτό είναι ευνοϊκό για την Τουρκία για την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο.

Η ΕΕ δοκιμάζεται σκληρά από τον Covid 19 ο οποίος έχει προκαλέσει πάρα πολλές ανθρώπινες απώλειες κυρίως σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Ωστόσο η οικονομία των κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να δοκιμαστεί σκληρά τα επόμενα χρόνια λόγω της οικονομικής ύφεσης που θα προκαλέσει ο Covid 19, δημιουργώντας αυξημένες τάσεις εσωστρέφειας των κρατών της και με αρνητική συνέπεια αναφορικά με την έμπρακτη στρατιωτική υποστήριξη μεταξύ των μελών της σε περίπτωση που ήθελε απαιτηθεί.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι στην περίπτωση που τους επόμενους δύο μήνες η επιστημονική κοινότητα βρεί τον συνδυασμό αντιικών φαρμάκων για να ανασχεθεί η εξάπλωση του Covid19, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό η Τουρκία να ενεργήσει στρατιωτικά στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδας. Επικρατέστερο χρονικό διάστημα θεωρώ το δίμηνο Αύγουστο-Σεπτέμβριο, αφού η Τουρκία θα θελήσει να προσδώσει συμβολικό χαρακτήρα στις «νικηφόρες» επιχειρήσεις της» που ονειρεύεται σε βάρος μας. Υπενθυμίζω ότι στις 30 Αυγούστου η Τουρκία γιορτάζει ως εθνική επέτειο την επικράτηση εναντίον μας το 1922.

Μέχρι εδώ θα έλεγα ότι είναι το εύκολο σκέλος της ανάλυσης, αφού λίγο ως πολύ είναι κάτι αναμενόμενο από πολλούς αναλυτές. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα από τώρα μέχρι τον Ιούλιο, προκειμένου να επαυξήσει κατακόρυφα την αποτρεπτική της ισχύ και μάλιστα εν μέσω πανδημίας λόγω Covid 19;

Θα έλεγα ότι αυτά που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι πολλά και σχετικά εύκολα υλοποιήσιμα. Οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να παραμείνουμε αδρανείς λόγω Covid 19, και να αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτη η χρονική περίοδος από τώρα και για τους επόμενους μήνες.

Η χώρα μας σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τον Covid 19, θα εξέλθει σε πρώτη φάση τουλάχιστον, γρηγορότερα χρονικά και με λιγότερες απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και οικονομικές απώλειες σε σχέση με την Τουρκία. Αυτό μας δίνει ένα χρονικό πλεονέκτημα προετοιμασίας έναντι της Τουρκίας.


Η Ελλάδα θα πρέπει να επισπεύσει το ταχύτερο δυνατόν την υλοποίηση, παραλαβή και μεταφορά από τις ΗΠΑ της δωρεάν παραχώρησης των 300 ΤΟΜΑ Μ2Α2 BRADLEY μέσω του προγράμματος EDA


και των 1200M1117ASV GUARDIAN θωρακισμένου οχήματος. Παράλληλα θα πρέπει να μελετηθεί εκτενώς από το ΓΕΣ η κατανομή του εν λόγω υλικού σε Σχηματισμούς και Μονάδες μας. Εισήγηση είναι τα ΤΟΜΑ να διατεθούν σε Μονάδες του Έβρου, τα δε Μ1117ΑSV GUARDIAN θωρακισμένα οχήματα πρωτίστως σε Μονάδες νησιών του Αιγαίου και σε Ανεξάρτητες Υπομονάδες μικρονήσων του Αιγαίου και δευτερευόντως στον Έβρο, σε αναλογία 60% στα νησιά μας και 40% στον Έβρο. Σε περίπτωση που κάποια από τα παραπάνω ή ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση όλα τα παραπάνω οπλικά συστήματα δεν αφιχθούν στην χώρα μας, τότε θα πρέπει το ΓΕΣ να διατάξει όπως Σχηματισμοί από Ήπειρο-Δυτική και Κεντρική Μακεδονία διαθέσουν το 50% των ΤΟΜΠ- ΤΟΜΑ-αρμάτων τους σε Σχηματισμούς των νήσων του Αιγαίου-Δωδεκάνησα αλλά και του Δ Σώματος Στρατού (Θράκη). Εισήγηση είναι σε τέτοια περίπτωση αυτά να διατεθούν σε αναλογία 60% σε Σχηματισμούς στα νησιά μας και 40% σε Σχηματισμούς μας στη Θράκη.

Τα 70 Ε/Π ΟΗ-58KIOVA τα οποία έχουν παραληφθεί ήδη από τις ΗΠΑ και βρίσκονται στην Ελλάδα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα. Εισήγηση είναι το 50% να κατανεμηθεί και να εδρεύει σε νησιά του Αιγαίου-Δωδεκάνησα, το 30% να αποτελέσει εφεδρεία με έδρα την Κρήτη, αφού το πιθανότερο θέατρο επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα είναι τα Δωδεκάνησα, με έμφαση το τρίγωνο συμπλέγματος νήσων Καστελορίζου-Ρόδος-Κρήτη, το δε 20% να αποτελέσει αρχικά την δεύτερη εφεδρεία και στη συνέχεια να χρησιμοποιείται ως υλικό αντικατάστασης-συντήρησης των υπολοίπων Ε/Π.

 Επιπλέον εισηγούμαι όπως τα νησιά-μικρονησίδες μας να ενισχυθούν με επιπλέον αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά όπλα. Να μην ξεχνάμε ότι σε ένα πεδίο μάχης στο οποίο ο αμυνόμενος έχει δυνατότητα εκτόξευσης όγκου πυρών, ο αμυνόμενος είναι αυτός που ευνοείται και όχι ο επιτιθέμενος, αφού το πύρ κυριαρχεί του ελιγμού. Η ενίσχυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί από μεταφορά αντίστοιχων οπλικών συστημάτων από Μονάδες της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης επειδή μαζική χρήση από εμάς, σε τόπο και χρόνο αντιαρματικών και φορητών αντιαεροπορικών όπλων μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό συντελεστή ανάσχεσης τυχόν δυσμενούς εξέλιξης των επιχειρήσεων, προτείνεται η σύσταση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης, όπου ο καθένας να διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER. Τα εν λόγω οπλικά συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με χρήση μεταγωγικών αεροσκαφών, είτε και ελικοπτέρων, ακόμη και χωρίς τα οχήματά τους αν χρειαστεί (άλλωστε οχήματα θα βρεθούν όπου μετακινηθούν, ακόμη και αγροτικά οχήματα).

Θα πρέπει επίσης να προμηθευτούμε antidrones συστήματα για χρήση κατά των τουρκικών drones αλλά και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για επιβολή αντιαντιμέτρων στα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου του Koral. Υπενθυμίζω ότι στη Συρία η Τουρκία εφάρμοσε ένα νέο δόγμα επιχειρήσεων, ηλεκτρονικού πολέμου και μαζικής χρήσης Drones, επιφέροντας σε διάστημα 3 ημερών βαριές απώλειες στο στρατό του Assad. Αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε ιδιαιτέρως, να συνταχθεί δε από το ΓΕΣ μελέτη προκειμένου να προετοιμαστούμε ανάλογα και να τους «περιμένουμε».

Στον Έβρο κρίνω σκόπιμο να γίνει σημαντική βελτίωση από πλευράς οχυρωματικής οργάνωσης. Ο «φράχτης» και η ενίσχυσή του είναι ικανά να αποτρέψουν την εισβολή λαθρομεταναστών, αλλά όχι των τουρκικών τεθωρακισμένων. Το καλοκαίρι άλλωστε η στάθμη των υδάτων του Έβρου θα μειωθεί αισθητά και σε συγκερασμό με τα υλικά ταχείας ζεύξης του Έβρου ποταμού που διαθέτουν τα δύο τουρκικά Συντάγματα Μηχανικού, ο ποταμός δεν θα αποτελεί πρόβλημα για τα τουρκικά τεθωρακισμένα. Προτείνεται η δημιουργία κατά μήκος του Έβρου ποταμού, ενός πλέγματος με 5 διαδοχικές σειρές κρατήρων στο έδαφος, σχήματος μεγάλης σβούρας, όπου η διάμετρος στην επιφάνεια της θα είναι 18 μέτρα και στο κάτω μέρος της 10 μέτρα, το δε βάθος της θα είναι 8 μέτρα. Πρίν και μετά από κάθε κρατήρα να κατασκευαστούν ανομοιόμορφου ύψους 5 σειρές από αντιαρματικούς οδόντες δράκοντος από μπετόν αρμέ. Τα παραπάνω θα παρεμποδίσουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό έως πλήρως την διέλευση τουρκικών αρμάτων, ακόμη και αν αυτά περάσουν επιτυχώς τον Έβρο ποταμό, δίνοντας την ευχέρεια καταστροφής τους από τις φίλιες δυνάμεις.

Θα πρέπει επίσης σε συνεργασία με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να συνεχίσουμε τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων μεταξύ Ρόδου-Καστελορίζου-Κρήτης-Κύπρου ούτως ώστε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Επίσης θα πρέπει κατόπιν συμφωνίας με κάποια από τις παραπάνω χώρες εάν είναι δυνατόν να έχουμε τη δυνατότητα χρήσης αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού (ιπτάμενο τάνκερ), αφού κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικά οφέλη για την δράση της πολεμικής μας αεροπορίας σε καιρό επιχειρήσεων, επειδή αφενός όλη η τουρκική επικράτεια θα ήταν εντός βεληνεκούς των οπλικών συστημάτων της αεροπορίας μας, αφετέρου θα μπορούσαν ευκολότερα να παρακαμφθούν οι S-400 σε περίπτωση ενεργοποίησής τους από τους τούρκους.

Προτείνω επίσης να ζητήσουμε τον δανεισμό από χώρες της ΕΕ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντιαεροπορικών PATRIOT ή σε αντίθετη περίπτωση την προώθηση μίας δικιάς μας πυροβολαρχίας από τις ήδη υπάρχουσες, στη Ρόδο ή στην Κρήτη, ενισχύοντας σημαντικά την αντιαεροπορική κάλυψη της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου. Τονίζω ότι η Τουρκία μας έχει δείξει ότι το αρχικό Θέατρο επιχειρήσεων με τη χώρα μας θα είναι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου, και γιαυτό άλλωστε εισηγούμαι με όλα τα παραπάνω την σημαντική επαύξηση της αποτρεπτικής μας ισχύος στην εν λόγω περιοχή.

Εκτιμώ ότι η Τουρκία θα μετακινήσει και αυτή τους S-400 της σε θέση τέτοια από την οποία να δύναται να καλύπτει πλήρως την παραπάνω περιοχή. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς, γιαυτό η προώθηση Patriot από εμάς, είτε στην Κρήτη, είτε στη Ρόδο είναι πολύ ζωτικής σημασίας. Άλλωστε με τον τρόπο αυτό(S-300 και Patriot), θα δημιουργήσουμε μαζί με τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, έναν αδιαπέραστο θόλο πάνω από τα πλοία του στόλου μας, τα οποία θα ενεργήσουν στο υπόψιν Θέατρο Επιχειρήσεων.

Επίσης θα πρέπει να διαθέσουμε επιπλέον βλήματα MLRS (ATTACKAMS) στη Ρόδο, προκειμένου να δύναται να βληθούν από το φίλιο Πυροβολικό μας που εδρεύει στο νησί, οι εγκαταστάσεις του τουρκικού ναυστάθμου στο Aksaz. Αυτό είναι εξόχως σημαντικό όπως αντιλαμβάνεστε και θα έχει σημαντική βαρύτητα στην εξέλιξη των Επιχειρήσεων στο Θέατρο Επιχειρήσεων Καστελόριζο-Ρόδος-Κρήτη-Κύπρος.

Κλείνω λέγοντας ότι θα πρέπει να εκπονηθεί άμεσα και σε πλήρη συντονισμό μεταξύ ΓΕΕΘΑ-ΕΥΠ, σχεδίαση για διεξαγωγή υβριδικού πολέμου στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αυτή η σχεδίαση αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό είδος επιχειρήσεων, το οποίο θα αναλυθεί σε επόμενο λεπτομερειακό άρθρο-ανάλυσή μου.

Παναγιώτης Νάστος
Σχης (ε.α)-Αναλυτής-Συγγραγέας-Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

Σχετικά άρθρα μου:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια