Τα τούρκικα «νταηλίκια» που δεν πέρασαν στους Αμφίβιους Καταδρομείς στην Κω

Τα τούρκικα «νταηλίκια» που δεν πέρασαν στους Αμφίβιους Καταδρομείς στην Κω


Ήθελαν να προκαλέσουν μετά την απειλή κατά του Λιμενικού, αλλά…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Επιχείρησαν να κυνηγήσουν αμφίβια στοιχεία των νησιών, οι ακτοφύλακες της γείτονοςΤουρκίας, κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης ασύμμετρης απειλής και φαίνεται ότι βγήκαν για ακόμη μια φορά «δαρμένοι»…

Τόσο από τη ναυτοσύνη των χειριστών των ταχέων σκαφών, όσο και από το γεγονός πως ουδέποτε το έβαλαν τα πόδια οι Έλληνες Commandos αλλά με ελιγμούς εμπλοκής έδωσαν στους υποτιθέμενους κυνηγούς να καταλάβουν ότι πολύ εύκολα θα μπορούσαν να βρεθούν σε δυσχερή κατάσταση.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μετά την παράνομη ενέργεια από Τουρκική ακταιωρό που είχε γίνει (και είχε δημοσιοποιηθεί από την Ελληνική πλευρά) στην Κω, επιχειρήθηκε το ίδιο να γίνει και κατά ενός σκάφους των Αμφίβιων δυνάμεων του Στρατού Ξηράς τύπου Magna 960.

Φαίνεται ότι τα πληρώματα των Τουρκικών ακταιωρών στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα πέριξ της θαλάσσιας περιοχής ευθύνης της 80 ΑΔΤΕ είναι «θερμόαιμοι» και αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργηθεί κάποιου είδους σοβαρό επεισόδιο.

Όμως τη συγκεκριμένη στιγμή μάλλον βρήκαν τον δάσκαλό τους καθώς κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να παραβιάσουν γι’ ακόμη μια φορά τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα αλλά και να παρενοχλήσουν- όπως έκαναν με το πλωτό του Λιμενικού- το σκάφος κρούσης των Ειδικών Δυνάμεων.

• Εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα…

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μετά τους αναγκαστικούς ελιγμούς εμπλοκής των Ελλήνων Καταδρομέων που δεν επέτρεψαν την παρενόχληση της Τουρκικής ακταιωρού, ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα και προβλεπόμενα σύμφωνα με τους κανονισμούς μέτρα αυτοάμυνας απ’ όλο το προσωπικό που επέβαινε στο σκάφος: Ειδικές Δυνάμεις, Στρατός Ξηράς και Λιμενικό Σώμα. Μόνο τότε η Τουρκική ακταιωρός αποχώρησε.

Ωστόσο στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι σε προσπάθειες των Τουρκικών αρχών να «βάλουν πλάτη» στις παράνομες μετακινήσεις μεταναστών- προσφύγων από τα παράλια προς τα Ελληνικά νησιά υπήρχαν περιπτώσεις όπου οι ακταιωροί έβρισκαν την ευκαιρία και για παραβίαση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων.

Μετά από αυτό το πάθημα, τα πληρώματα των ακταιωρών όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές μας δεν πλησίασαν πιο κοντά από τα 500-600 μέτρα και συνήθως έκαναν μια παράλληλη πορεία από αυτή την απόσταση.

Η αποτρεπτική ισχύ των Αμφίβιων δυνάμεων σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε γι’ ακόμη μια φορά κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης ασύμμετρης απειλής.

Αυτό ήταν ένας επιπλέον πονοκέφαλος για τους Τούρκους που εξελίσσονταν σε εκνευρισμό και φάνηκε κυρίως όλο τον μήνα που εξελίσσονταν οι διαρκείς προσπάθειες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.

Την πυγμή των Αμφίβιων δυνάμεων οι γείτονες την έχουν αισθανθεί για τα καλά όχι μόνο τώρα. Παρόμοια περιστατικά είχαν καταγραφεί στη Σάμο, στη Σύμη και ανάμεσα από το Καστελόριζο και την Ρόδο, όταν υπήρξε απόπειρα εμβολισμού του Magna και η έγκαιρη αντίδραση του πληρώματος των «πρασινοσκούφηδων» που είχαν στρέψει προειδοποιητικά το πολυβόλο των 0,50 κατά της ακταιωρού.

Το περιστατικό εκείνο είχε επιβεβαιώσει σε τηλεοπτική εκπομπή ο Στρατηγός ε.α. Νικόλαος Μανωλάκος, πρώην Διοικητής της ΑΣΔΕΝ.

• Χιλιάδες ώρες πλεύσης για την αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής από τα ΕΤΕΘ

Μπορεί τα Magna 960 και τα VTR να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη αποστολή ως σκάφη κρούσης και υποστήριξης των αμφίβιων επιχειρήσεων σε μικρονησίδες του Αρχιπελάγους, όμως τη συγκεκριμένη στιγμή όπως επιχείρησαν, με το μικτό πλήρωμα Καταδρομέων και Λιμενικού, ήταν μια σημαντική απάντηση στην ασύμμετρη απειλή.

Πηγές από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό σημείωναν ότι την πιο ουσιώδη δουλειά αυτές τις σχεδόν 30 ημέρες τις έκαναν στα νησιά τα φουσκωτά σκάφη που με ευέλικτες κινήσεις έκαναν τα πληρώματά τους ότι απαιτούσε η λέξη αποτροπή.

Την ώρα που ο Έβρος «έβραζε» από τα επεισόδια που συνοδεύονταν υπό τα δακρυγόνα, καπνογόνα και πυρά της Jadarma και τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα βορειοανατολικά σύνορά μας, από τη Σαμοθράκη έως τη Στρογγύλη υπήρξε η διαρκής προσπάθεια των Ελληνικών αρχών να υλοποιήσουν με τον καλύτερο και νόμιμο τρόπο την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 1ης Μαρτίου.

Οι δυο βασικοί τύποι των πλωτών μέσων των αμφίβιων δυνάμεων έχουν γράψει ήδη χιλιάδες ώρες πλεύσης από το Σεπτέμβριο που είχε παρθεί η απόφαση για εμπλοκή τους στο μεταναστευτικό.

Οι πλεύσεις των σκαφών Magna και VTR συνεχίζονται και όπως λένε οι ίδιοι οι Καταδρομείς θα διατηρήσουν αυξημένη επιφυλακή με τις περιπολίες που έχουν ενώ παράλληλα μόλις εκδίδονται navtex από τους τοπικούς σχηματισμούς θα πραγματοποιούν βολές με τον φορητό τους οπλισμό, όπως προβλέπεται από σχετική διαταγή που έχει αποσταλεί προς τις μονάδες της ΑΣΔΕΝ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια