Έβρος: Ο φράχτης ενισχύεται, η αστάθεια παραμένει

Έβρος: Ο φράχτης ενισχύεται, η αστάθεια παραμένει


ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ

Τα αδιέξοδα του Ερντογάν αυξάνουν τον κίνδυνο νέας έντασης στον Έβρο - «Πόρτα» από Μέρκελ και Μακρόν στα αιτήματα του τούρκου προέδρου

Ο κορωνοϊός υποχρέωσε τους Τούρκους να εκκενώσουν τον καταυλισμό στον Έβρο την προηγούμενη εβδομάδα ασκώντας ακόμη και βία στους μετανάστες που οι ίδιοι έσπρωξαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Ωστόσο, η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί.

Η δήλωση του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι η χώρα του δεν θα αποτρέψει όσους μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Παζάρκουλε, όταν η πανδημία του κορωνοϊού τελειώσει, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Το ίδιο και η παρουσία των 1.000 ανδρών της στρατοχωροφυλακής που παραμένουν στη μεθόριο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για νέα ένταση όμως προέρχεται από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσει εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δέχεται.

Το φρένο από Μέρκελ και Μακρόν

Ο τούρκος πρόεδρος, όπως έγινε φανερό, δεν περίμενε την αντίδραση της Ελλάδας στον Έβρο, ούτε την ευρωπαϊκή στήριξη στη χώρα μας. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι αντί να αιφνιδιάσει αιφνιδιάστηκε. Η προσπάθειά του να βρεθεί σε διαπραγματευτική θέση ισχύος απέναντι στην Ευρώπη κατέρρευσε οριστικά στην τηλεδιάσκεψη που είχε στις 17 Μαρτίου με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει με άλλο πνεύμα τον Ερντογάν μετά τα γεγονότα στον Έβρο, αλλά κανένας δεν περίμενε την «καταστροφική», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατάληξη της συζήτησης. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε τρία αιτήματα: Να κηρύξει η ΕΕ έκπτωτο τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, να συμμετέχει ο ίδιος στα Συμβούλια Κορυφής της ΕΕ και να γίνουν πιο χαλαρά τα κριτήρια της ΕΕ για τη χορήγηση βίζας σε τούρκους πολίτες. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επιχειρήσει να προλειάνει το έδαφος δηλώνοντας ότι «τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά στα νότια και ανατολικά σύνορα της Τουρκίας».

Ανησυχία για μια νέα ένταση

Τα αιτήματα του Ερντογάν, όπως ήταν αναμενόμενο, απερρίφθησαν χωρίς καμία συζήτηση. Ωστόσο, κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να επρόκειτο για μια αδέξια προσπάθεια του τούρκου προέδρου να στραφεί ξανά προς τη Δύση και να διασώσει το κύρος του στο εσωτερικό της χώρας του μετά τις επιχειρησιακές και διπλωματικές ήττες που υπέστη. Η εξάπλωση του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες και στην Τουρκία άλλαξε τις προτεραιότητες για όλους. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν παύει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ξαφνική ένταση στα σύνορα, ως αποτέλεσμα των αδιεξόδων στα οποία έχει εγκλωβιστεί ο Ερντογάν. Στις 27 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς για την κατάσταση στον Έβρο. Όπως επισήμανε στους συνομιλητές του, μετά τη διάλυση του καταυλισμού στις Καστανιές, «ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο αλλά η μάχη αυτή συνεχίζεται. Τα σύνορα πρέπει να μείνουν απολύτως προστατευμένα έτσι ώστε κανένας να μην μπορεί να εκβιάσει ξανά την Ελλάδα και την Ευρώπη». Τόνισε στους υπουργούς την ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο και η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων. «Αναδιοργάνωση δυνάμεων, κανένας εφησυχασμός» ήταν η εντολή του Πρωθυπουργού.

Ενίσχυση των δυνάμεων

Στην πραγματικότητα, η μάχη στον Έβρο δεν σταμάτησε. Οι τουρκικές δυνάμεις, που βοηθούσαν τους μετανάστες να ανοίξουν τρύπες στον φράχτη, παραμένουν στην περιοχή χωρίς χρονοδιάγραμμα αποχώρησης. Η ελληνική πλευρά, από την πλευρά της, έχει εντείνει την προσπάθεια να ενισχύσει τον φράχτη στα σημεία που χρειάζεται περισσότερο, έχουν γίνει πρόσθετα οχυρωματικά έργα από τον στρατό και φτιάχτηκαν ειδικές ομάδες ΕΚΑΜ από ντόπιους. Επίσης, έχουν σταλεί στη μεθόριο οκτώ θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τα οποία διαμορφώθηκαν για τις ανάγκες απόκρουσης επιθέσεων με πέτρες, δακρυγόνα και χημικά. Στον Έβρο βρίσκονται ακόμα δυνάμεις της Frontex από 20 ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένες από τις οποίες σταδιακά θα αποχωρήσουν. Ανάλογες ενέργειες γίνονται για την προστασία των θαλασσίων συνόρων, αν και αυτή την περίοδο οι ροές είναι μηδαμινές.

Ενημέρωση των ευρωβουλευτών

Την περασμένη Πέμπτη, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στις δομές των νησιών του Αιγαίου.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με δεκάδες τεχνικά προβλήματα και ζητήματα προσαρμογής ευρωβουλευτών και αξιωματούχων στην τεχνολογία. Οι δυσκολίες αυτές δεν εμπόδισαν την εναρμόνιση των θέσεων των Ελλήνων υπουργών με αυτές ου εξέφρασαν η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον και ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, για την άμεση αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στη μαζική προώθηση μεταναστών από την Τουρκία στη μεθόριο του Έβρου.

Η Γιόχανσον εστίασε περισσότερο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε στη συγκεκριμένη περίσταση και στην προετοιμασία για τη μετεγκατάσταση 2.000 ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ο Λεζερί επισήμανε ότι υπήρξε μεταφορά μεταναστών από τους Τούρκους, παρακίνησή τους από τον Ερντογάν και ότι τα επεισόδια στον Έβρο ήταν βίαια. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στην τουρκική πλευρά των συνόρων δεν βρίσκονταν πρόσφυγες από το Ιντλίμπ, όπως έλεγε η τουρκική κυβέρνηση, αλλά μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Μπανγκλαντές, όπως κατήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση. «Η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη και δεν αποκλείεται να επαναληφθεί» σημείωσε.

«Μάχη» για την ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης (ΑΠΟ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, ΜΗΤΑΡΑΚΗ)

Οι Έλληνες υπουργοί και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους ευρωβουλευτές στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η Τουρκία αρνείται τις επιστροφές μεταναστών και προσφύγων εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε, καθώς είχαν γίνει ανάλογες ερωτήσεις, να μην πιστεύουν οι ευρωβουλευτές την τουρκική προπαγάνδα και τα fake news για απωθήσεις μεταναστών. «Υπήρχαν δεκάδες μέσα ενημέρωσης στην περιοχή, δεν μπορούσαμε και δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα» είπε και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις Συνθήκες.

Ο Νότης Μηταράκης, από την πλευρά του, εξήγησε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορωνοϊό στους καταυλισμούς, ότι δεν υπάρχουν 40.000 κλίνες σε ξενοδοχεία για να μεταφερθούν όσοι μένουν σε αυτούς (όπως ζήτησαν κάποιοι ευρωβουλευτές) και υπενθύμισε ότι χωρίς νέα συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα κονδύλια. Αναμφίβολα η κυβέρνηση έχει σωρεύσει πολιτικό κεφάλαιο στις Βρυξέλλες εξαιτίας της αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων και απέκτησε βαρύνοντα λόγο στο Μεταναστευτικό. Όμως η ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης αποτελεί μια εξίσου σημαντική μάχη που όπως έδειξε η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ακόμη δεν έχει κερδηθεί.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 05/04/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια