Αυτό είναι το Ειδικό πυροσβεστικό άρμα μάχης που χρησιμοποιήθηκε από τον Στρατό στον Έβρο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτό είναι το Ειδικό πυροσβεστικό άρμα μάχης που χρησιμοποιήθηκε από τον Στρατό στον Έβρο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)


Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Ένα από τα τρία που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός και είναι ιδιοκατασκευή του 304 Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσεως

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση φωτογραφικού υλικού από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης για τις δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων – του Στρατού Ξηράς στη συγκεκριμένη περίπτωση – στον Έβρο, εκτός από εντυπωσιακή από πλευράς του υλικού ήταν και αρκούντως εντυπωσιακή από πλευράς ουσίας, καθώς εν πολλοίς φανερώθηκε η εφευρετικότητα και το δαιμόνιο του Έλληνος στην εκμετάλλευση κάθε διαθέσιμου υλικού, όταν αυτό απαιτείται.

Έτσι λοιπόν μεταξύ των άλλων είδαμε τρεις φωτογραφίες από ένα…πυροσβεστικό άρμα μάχης (!), ένα από τα τρία που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός και είναι ιδιοκατασκευή του 304 Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσεως (304 ΠΕΒ) προ πολλών ετών βεβαίως!

Ψάχνοντας το αρχείο μας λοιπόν εντοπίσαμε τα εξής – άκρως ενδιαφέροντα – στοιχεία.

Ως προελέχθη το πυροσβεστικό άρμα μάχης κατασκευάστηκε από το 304 ΠΕΒ του Βελεστίνου, το προσωπικό του οποίου στρατιωτικό και πολιτικό το σχεδίασε και το κατασκεύασε.

Το πυροσβεστικό άρμα μάχης έχει χωρητικότητα δεξαμενής 12,5 τόνων νερού και εμβέλεια ρίψεως του νερού με το ειδικό «πυροβόλο» του («κανονάκι») περί τα 35 μέτρα. Έχει τη δυνατότητα κατασβέσεως πυρκαγιών σε ιδιαιτέρως δύσβατες περιοχές, αφού η δεξαμενή και το «πυροβόλο» εκτοξεύσεως νερού/πυροσβεστικού υγρού, εδράζεται πάνω στο πήγμα του γνωστού άρματος μάχης Leopard-1A5, με αποτέλεσμα να μπορεί να κινείται σε εδάφη με μεγάλη κλίση όπου δεν μπορεί να προσεγγίσει άλλο τροχοφόρο όχημα!


Για πρώτη φορά παρόμοιο πυροσβεστικό άρμα έκανε την εμφάνισή του στην τελική φάση της ασκήσεως «Σάρισα 2016», στο πεδίο βολής «Ασκού Προφήτη», όπου μετά το πέρας των βολών είχε πιάσει φωτιά μέσα στο πεδίο βολής, οπότε χρειάστηκε η άμεση και αποτελεσματική επέμβαση και πρώτη δημόσια εμφάνισή του. Όταν άρχισε να κατασκευάζεται, στην ουσία να τροποποιούνται τα παλαιότερα άρματα μάχης Leopard-1A5, η πρόθεση των αρμοδίων ήταν να κατασκευαστούν 10 συνολικώς και να διατεθούν ανά ένα σε όλα τα πεδία βολής αρμάτων και βαρέων όπλων πεζικού του Ελληνικού Στρατού για προφανείς…πυροσβεστικούς λόγους. Στην πραγματικότητα – εξ όσων γνωρίζουμε – κατασκευάστηκαν 3 τα οποία έκτοτε έχουν διατεθεί στα πεδία βολής αρμάτων Ξάνθης, Λιτοχώρου και Αυλώνος.


Μετά από όλα αυτά είναι προφανές ότι το πυροσβεστικό άρμα που βρέθηκε και φωτογραφήθηκε στις Καστανιές του Έβρου, από τις πρόσφατες κοινές επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή, ήταν αυτό του πεδίου βολής αρμάτων Ξάνθης που είχε μεταφερθεί εκεί ώστε να μπορεί να δράσει – αν απαιτείτο – μέσα στη δύσβατη περιοχή του δάσους των Καστανεών.

ΠΗΓΗ: lawandorder.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια