Το νέο «κόλπο» των Τούρκων με μετανάστες-Τι εκτιμούν υπηρεσιακοί παράγοντες

Το νέο «κόλπο» των Τούρκων με μετανάστες-Τι εκτιμούν υπηρεσιακοί παράγοντες


Στέλεχος της Κατεχάκη στο «Βήμα»: Γνωρίζαμε για το νέο «κόλπο» των Τούρκων με τους πρόσφυγες - Τι εκτιμούν υπηρεσιακοί παράγοντες για το ενδεχόμενο να προωθηθούν στην Ελλάδα αλλοδαποί φορείς του Covid-19. «Κλειδί» ο καταυλισμός των Καστανιών

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

«Πριν από μία εβδομάδα είχαμε ασαφείς πληροφορίες ότι η Τουρκία θα επιχειρούσε να στείλει στην Ελλάδα πρόσφυγες που είναι ασθενείς με κορωνοϊό. Όμως είχαμε κρίνει ότι δεν θα επιχειρήσει εύκολα κάτι τέτοιο γιατί η κυβέρνηση Ερντογάν θα εκτίθετο διεθνώς με μία τέτοια επιθετική κίνηση όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα υπάρχουν πράγματι πληροφορίες ότι υπάρχουν μετακινήσεις μεταναστών -με τη βοήθεια του τουρκικού καθεστώτος- που ήταν παλιά στο «Παζαρ Κουλέ» (σ.σ. τον καταυλισμό προσφύγων κοντά στις Καστανιές) προς τα τουρκικά παράλια.

»Δεν θεωρούμε ότι είναι οργανωμένη κίνηση για προώθηση στην Ελλάδα αλλοδαπών, νοσούντων από Covid-19 και για τους οποίους δεν έχουμε την εικόνα ότι έχουν εντοπισθεί και διαχωρισθεί από τις τουρκικές υπηρεσίες. Εκτιμούμε ότι πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να δημιουργήσει νέα προσφυγική πίεση στην Ελλάδα μέσω των νησιών του βορείου Αιγαίου. Με το δεδομένο ότι βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες κι υπάρχει σχετική δραστηριότητα από τους Τούρκους διακινητές.

»Εκείνο ωστόσο που μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς είναι ότι οι πρόσφυγες στις Καστανιές που είχαν χειραγωγηθεί από την τουρκική κυβέρνηση είχαν διαλυθεί βιαίως από Τούρκους στρατιωτικούς κι αστυνομικούς, με την υπόνοια ότι υπήρχαν ανάμεσά τους πολλά κρούσματα κορωνοϊού. Χωρίς να υπάρχει πλήρης αποσαφήνιση όπως κι όλου συνολικά του ζητήματος της διασποράς του κορωνοϊού στην Τουρκία που έχει χιλιάδες νεκρούς».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα», υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σε σχέση με αναφορές στρατιωτικών πηγών -το βράδυ του Σαββάτου- για μία νέα άνευ προηγουμένου προκλητική ενέργεια του καθεστώτος Ερντογάν προωθώντας στα παράλια της Μικράς Ασίας μετανάστες με κορωνοϊό με στόχο αυτοί να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σχέδιο της Τουρκίας έχει μπει σε εφαρμογή τις τελευταίες ώρες ενώ όπως φαίνεται και από επικοινωνίες στο διαδίκτυο, οι μετανάστες καθοδηγούνται να αγοράσουν βάρκες και να περάσουν στην Ελλάδα. Κι αυτό ύστερα κι από αναφερόμενες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόιλου που είχε αναφέρει ότι «η Τουρκία βρήκε τον τρόπο να μειώνει τα κρούσματα στο έδαφος της…τα στέλνει αλλού».

Πάντως το υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη επισήμανε ότι όλες οι ελληνικές υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή και παρακολουθούν την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, με το δεδομένο ότι τις τελευταίες εβδομάδες το Λιμενικό έκανε συγκροτημένες ενέργειες απώθησης λέμβων με μετανάστες που προωθούντο προς τα νησιά μας.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια