Ο Ερντογάν ετοιμάζει «αντεπίθεση» στον Έβρο - Το νέο σχέδιο του σουλτάνου

Ο Ερντογάν ετοιμάζει «αντεπίθεση» στον Έβρο - Το νέο σχέδιο του σουλτάνου


Οι Τούρκοι κατασκοπεύουν τα μέσα και τα μέτρα επιφυλακής των Ελληνικών δυνάμεων και παρακολουθούν και άλλες περιοχές-περάσματα στον Έβρο, από τα οποία θα μπορούσαν να προωθήσουν μαζικά κόσμο

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ - politiki@realnews.gr

Η πρόσκαιρη αποκλιμάκωση της κρίσης στα σύνορα του Έβρου λόγω του κορωνοϊού, που πλήττει και την Τουρκία, δεν καθησυχάζει τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ που περιμένουν τώρα πότε θα εκδηλωθεί η «αντεπίθεση» του σουλτάνου. Οι Ελληνικές Αρχές εκτιμούν πως αυτό που συνέβη στον Έβρο από την Καθαρά Δευτέρα δεν ήταν παροδικό, αλλά ένα οργανωμένο σχέδιο μακροπρόθεσμης πολιορκίας του Έβρου που ανοίγει στην Ελλάδα ένα νέο μέτωπο.

Αντίστοιχης αποφασιστικότητας ήταν και οι κινήσεις της Ελληνικής πλευράς. Τα πρώτα 24ωρα της κρίσης στον Έβρο, οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είχαν θέσει έναν στόχο. «Να αντέξουμε τουλάχιστον τρία 24ωρα. Αυτό θα αποθαρρύνει πολλούς και θα επιστρέψουν στο εσωτερικό της Τουρκίας», έλεγαν. Είκοσι ημέρες μετά, έχει γίνει σαφές ότι το σχέδιο «άλωσης του Έβρου» προβλέπει μακροχρόνια πολιορκία και αυτό προκαλεί προβληματισμό στο ΥΠΕΘΑ, που θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου να ανοίξει και το «νότιο μέτωπο» , κάτω από την Κρήτη.

Ο όρος «άλωση του Έβρου» δεν είναι τυχαίος. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί που συντονίζουν την επιχείρηση στον Έβρο -γιατί περί αυτού πρόκειται- έχουν δώσει την κωδική ονομασία «1453»! Με αυτόν τον κωδικό πετά κάθε μέρα και σχεδόν όλο το 24ωρο τουρκικό UAV στην περιοχή του Έβρου. Οι Τούρκοι παρακολουθούν και άλλες περιοχές-περάσματα στον Έβρο, από τα οποία θα μπορούσαν να προωθήσουν μαζικά κόσμο. Κατασκοπεύουν τις συγκεντρώσεις, τα μέσα και τα μέτρα επιφυλακής των Ελληνικών δυνάμεων. Και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν κάνει καμία απολύτως προσπάθεια για να κρύψει την άμεση εμπλοκή όχι μόνο της στρατοχωροφυλακής, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση αυτή. Αντιθέτως τη διαφημίζουν.

Εκτός από τα «μεγάλα» UAV που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι στη «γραμμή» του Έβρου, γίνονται και πολλές πτήσεις μικρών drones, τα οποία χρησιμοποιούν περίπολοι του τουρκικού στρατού για τον ίδιο λόγο: ο σκοπός τους είναι να μάθουν λεπτομέρειες για τη διάταξη των Ελληνικών δυνάμεων. Ένα από αυτά τα drones έπεσε σε Ελληνικό έδαφος κοντά στις Φέρες και υπήρξαν πληροφορίες για κατάρριψή του από Ελληνικές δυνάμεις. Η πληροφορία ούτε επιβεβαιώθηκε, ούτε διαψεύστηκε από το ΓΕΕΘΑ. Το βέβαιο είναι ότι το τουρκικό drone έχει μεταφερθεί σε μονάδα του Στρατού και εξετάζεται.

«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί πλέον τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχει εγκλωβίσει στα σύνορα, περίπου ως βιολογικό όπλο, όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας αλλά και εναντίον της Ευρώπης», λέει στη Realnews πηγή του ΓΕΕΘΑ. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε μετά την ανακοίνωση για κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας. «Δεν μπορεί από τη μια να προωθεί τόσες χιλιάδες κόσμο στον Έβρο και από την άλλη να ανακοινώνει ότι κλείνει τα δικά του σύνορα», λέει η ανωτέρω πηγή. Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται και την κρίση του κορωνοϊού για να τρομάξει τους Ευρωπαίους αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κρίση πανδημίας που πλήττει την Ευρώπη μπορεί να επιβαρυνθεί με το πλήθος ανθρώπων που βρίσκονται τόσες ημέρες στον Έβρο, χωρίς να έχουν τη παραμικρή ιατρική περίθαλψη και φροντίδα.

Το μικρόβιο του φόβου φαίνεται ότι έχει περάσει στους Ευρωπαίους αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Ερντογάν με Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον. Ουδείς τόλμησε να τον πιέσει για το θέμα του Έβρου και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις Μέρκελ, η οποία μίλησε για βοήθεια στην Τουρκία, χωρίς να προχωρήσει σε καμία αναφορά για το θέμα της πίεσης που ασκείται στην Ελλάδα, στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Το μεγάλο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η στρατιωτική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την «πολιορκία» του Έβρου είναι η φθορά που υφίστανται οι Ελληνικές δυνάμεις οι οποίες καλούνται να αναχαιτίζουν κάθε μέρα τις προσπάθειες παραβίασης των συνόρων. Ήδη έχουν μεταφερθεί στην περιοχή ενισχύσεις και έχουν «παγώσει» όλες οι μετακινήσεις προσωπικού. Ωστόσο, όσο ο χρόνος περνά, είναι δεδομένο ότι η κατάσταση αλλάζει και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι ως έκτακτη, αλλά ως ένα ακόμη μέτωπο στα ελληνοτουρκικά.

Όλα αυτά δεν αποσπούν την προσοχή της Ελλάδας από τον Νότο. Κάτω από την Κρήτη, στην περιοχή που ορίζεται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπου οι επιτελείς θεωρούν δεδομένο ότι σύντομα η Τουρκία θα στείλει ερευνητικό σκάφος γεωτρύπανο ή και τα δύο μαζί.

ΠΗΓΗ: Realnews 21/03/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Εμπεριστατωμένο άρθρο. Παράλληλα παραμένει η απορία μου τι δουλειά είχε ο μόνιμος συνήγορος του ερντογκάν, τζόνσον σε μιά υποθεση μεταξύ Ερντογκάν και ΕΕ από την οποία έχει φύγει??. Πως το επέτρεψε ο Μακρόν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή