Έβρος: Καταφτάνει τανκ-«θηρίο» από την Αυστρία, στέλνουν ενίσχυση οι Πολωνοί


Κώστας Ασημακόπουλος

Αλλαγή τακτικής της Τουρκίας στις Καστανιές, καθολική υποστήριξη στην Ελλάδα - Αυξάνει η στάθμη του Εβρου

Νέα αλλαγή τακτικής επιχειρεί η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στο σκηνικό που έχει στηθεί στις Καστανιές. Βλέποντας τη σθεναρή, οργανωμένη αλλά και ψύχραιμη αντίδραση της ελληνικής πλευράς από το πρωί της Δευτέρας (9/3) έχει αλλάξει τακτική. Τουλάχιστον μέχρι τις 17.00 το απόγευμα έχει τραβήξει πίσω τους νεαρούς πρόσφυγες και μετανάστες που υποστηριζόμενοι από μυστικούς στρατοχωροφύλακες επιχειρούσαν να ρίξουν τον ελληνικό φράχτη. Αντίθετα, στην πρώτη γραμμή πλέον υπάρχουν γυναικόπαιδα που εκλιπαρούν να περάσουν τα σύνορα.

Η αμυντική και ψύχραιμη στάση της Ελλάδας έχει αναθερμάνει παραδοσιακές φιλίες ακόμα και με χώρες που κράτησαν από ουδέτερη έως επικριτική στάση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και με χώρες όπως η Κροατία και η Βόρεια Μακεδονία που εκφράζουν συνεχώς τη συμπαράσταση τους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται από τη συνδρομή υπερ τεθωρακισμένου από την Αυστρία που αναμένεται να φτάσει στις Καστανιές το πρωί της Τετάρτης. Διαθέτει θερμικές κάμερες, αντλίες, επιχειρεί σε δύσβατες και ελώδεις περιοχές και αναμένεται να τεθεί στην υπηρεσία των αμυντικών επιχειρησιακών πλάνων. Επίσης η Πολωνία ανακοίνωσε την αποστολή 200 στρατιωτών της με αποστολή να ενισχυθούν και τα δύσβατα περάσματα του ποταμού Έβρου.


Ένα ακόμα θέμα ήταν το βίντεο με το ελληνικό τρακτέρ που περνάει στο δρόμο πλάι στον φράχτη και ψεκάζει με νερό όσους επιχειρούσαν να ανοίξουν τρύπες στον φράχτη. Οι Τούρκοι υποστήριξαν πως οι Έλληνες ψεκάζουν με φάρμακα τους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά η αλήθεια είναι πως το περιστατικό σχολιάζεται από στρατιωτικούς και πολίτες στον Έβρο. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης βρίσκεται εκτός Έβρου και υποστηρίζει πως έχει παραχωρήσει το τρακτέρ σε έναν φίλο του που ποτίζει τα χωράφια που συνορεύουν με τον φράχτη λόγω της ανομβρίας που υπάρχει και εκείνος είχε την ιδέα να γυρίσει τους ψεκαστήρες προς τον φράχτη.

Και επειδή και ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στην πτώση της στάθμης των υδάτων του Έβρου που θα δώσει την ευκαιρία σε μετανάστες και πρόσφυγες να περάσουν πιο εύκολα, από σήμερα (9/3) παρατηρείται αύξηση της στάθμης των υδάτων λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στην Βουλγαρία ενώ από αύριο αναμένονται βροχές και στον Έβρο.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια