Προαγωγές και αποστρατείες στην κορυφή των ΕΔ-Βαθιά το «μαχαίρι» στην ΠΑ

Προαγωγές και αποστρατείες στην κορυφή των ΕΔ-Βαθιά το «μαχαίρι» στην ΠΑ


Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη χώρα, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για την αντιμετώπιση του «ασύμμετρου πολέμου» που έχει κηρύξει η Τουρκία με όπλο τους μετανάστες, αλλά και λόγω της εντεινόμενης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και στον Έβρο, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να αρχίσει τις ετήσιες τακτικές κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών κι έβαλε βαθιά το «μαχαίρι» ειδικά στην Πολεμική Αεροπορία, αποστρατεύοντας έναν αντιπτέραρχο και οκτώ υποπτεράρχους.

Η απόφαση να συνεδριάσει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), αν και βασίζεται στον νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι ετήσιες κρίσεις αρχίζουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια, όπως και κάποιες αποφάσεις για την αποστρατεία αξιωματικών. Ξεχωρίζουν η αποστρατεία του διευθυντή του στρατιωτικού γραφείου του Δημήτρη Αβραμόπουλου (επί υπουργίας του στο Εθνικής Άμυνας), αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Μασούρα, και ο μεγάλος αριθμός αποστρατειών στην Πολεμική Αεροπορία, πολλοί εκ των οποίων ικανοί αξιωματικοί. Ανάμεσα σε αυτούς ο υποπτέραρχος Δημήτριος Τσιρογιαννίδης, που, αν και αρχηγός τάξης και επικεφαλής του κρίσιμου Α΄ Κλάδου στο ΓΕΑ, είδε την πόρτα της εξόδου. Η δυσμενής κρίση του, λένε, ήρθε κατά παραγγελία απόστρατου ανώτατου αξιωματικού του κλάδου.

Το ΣΑΓΕ αποφάσισε στον Στρατό Ξηράς να διατηρήσει στον βαθμό του αντιστρατήγου τους Κωνσταντίνο Κούτρα και Βασίλειο Παπαδόπουλο, και να αποστρατεύσει τους ομοιόβαθμούς τους Δημήτριο Μπονώρα, Κωνσταντίνο Μασούρα και Γεώργιο Δημητρόπουλο. Και οι πέντε είναι συμμαθητές του Α/ΓΕΣ αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση. Είθισται να διατηρούνται όλοι στη θέση τους.

Στο Πολεμικό Ναυτικό το ΣΑΓΕ έκρινε «διατηρητέους» τους υποναύαρχους Ιωάννη Δρυμούση, Γεώργιο Καμπουράκη, Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα, Δημήτριο Καβουλάκο, Γεώργιο Μπαμπλένη, Δημήτριο Σούφρα και Δημοσθένη Δαμιανό. Εκρινε «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» τον αντιναύαρχο Αριστείδη Αλεξόπουλο και τους υποναύαρχους Παναγιώτη Χατζάκη, Βελισσάριο Παππά και Νικόλαο Πέτσο.

Τέλος, στην Πολεμική Αεροπορία κρίθηκαν διατηρητέοι οι αντιπτέραρχοι Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και Κωνσταντίνος Αράπης και οι υποπτέραρχοι Ιωάννης Γκοντικούλης, Νικόλαος Ρέτσας, Γεώργιος Φασούλας, Νικηφόρος Πιτταράς, Πέτρος Χατζήρης, Γεώργιος Καραδήμας, Γεώργιος Τολούμης και Δημήτριος Χατζηγεωργίου.

Αποστράτευσε τον αντιπτέραρχο Λαμπράκη Δημητρίου και τους υποπτέραρχους Κωνσταντίνο Γιάνναρο, Κωνσταντίνο Αγγο, Αθανάσιο Ντινόπουλο, Ιωάννη Γερόλυμο, Δημήτριο Τσιρογιαννίδη, Ιωάννη Αρνέλλο και Γεώργιο Βαγενά. Τέλος, κρίθηκε διατηρητέος στο Κοινό Νομικό Σώμα ο υποστράτηγος Σπυρίδωνας Γιαννακάκης και αποστρατεύτηκε στο Κοινό Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών ο υποστράτηγος Ιωάννης Μάνος.

Οι κρίσεις θα συνεχιστούν για την πλήρωση των κενών θέσεων στα Ανώτατα Συμβούλια τις επόμενες ημέρες, στους χαμηλότερους βαθμούς.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 10/03/2020

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Για αποφυγή παρανόησης: Ο Γεωργιος Βαγενάς που αποστρατεύθηκεείναι ΕΑ. Ο συνονόματός του Ιπτάμενος προήχθη σε Υποπτέραρχο.
    Άξιος! https://www.youtube.com/watch?v=MpIHX4N3uto

    ΑπάντησηΔιαγραφή