Οικονομία και Κορωνοϊός

Οικονομία και Κορωνοϊός


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Του Γεωργίου Χρ. Μαλισόβα *

Ο νέος Κορωνοϊός έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα στην χώρα μας, έπειτα και από τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση (κλείσιμο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων διασκέδασης κλπ). Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή, γεγονός που δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την οικονομία, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες δέχεται πολλαπλά «χτυπήματα».

Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο χειρότερο σενάριο, σε περίπτωση δηλαδή που η πανδημία επικρατήσει μέχρι και τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, θα υπάρξει μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7%-0,9%, σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη. Αναμφίβολα θα δαπανηθούν μεγάλα ποσά στον τομέα της υγείας για την περίθαλψη των ασθενών και την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, ανάλογα βέβαια και με τις διαστάσεις που θα λάβει εκείνη.

Ταυτόχρονα θα πληγεί και η βαριά βιομηχανία της Ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), τόνισε ότι ο τζίρος των ξενοδοχείων καταγράφει πτώση της τάξης του 50%. Γενικότερα, «από 1% έως και 3% θα μειωθεί ο αριθμός των τουριστών σε όλον τον κόσμο το 2020» (ΟΜΤ). Η πανδημία του Κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο έως και 50 εκατ. θέσεις εργασίας στον παγκόσμιο κλάδο ταξιδιών και τουρισμού(WTTC).

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα σύνορά τους με την Ευρώπη, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα πολλών χωρών για πολίτες από Κίνα, Ιράν, Ιταλία, Νότια Κορέα, χώρες με τεράστια επιρροή στην παγκόσμια οικονομία. Ειδικότερα, μόνο οι επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας θα επιβαρύνουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,5% (Capital Economics). Οι μεταφορές και το εμπόριο θα επηρεαστούν άμεσα από αυτές τις κινήσεις, αφού η πρόσβαση στις συγκεκριμένες χώρες θα είναι δύσκολη κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στις εισαγωγές-εξαγωγές, τις μελλοντικές επενδύσεις και την κατανάλωση.

Η χώρα μας όπως και η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να κλίσει ακόμη όλες τις «πληγές» που προκάλεσε η Διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.Η μία πολιτική ηγεσία διαδέχονταν την άλλη με την οικονομία να μην έχει κατορθώσει να κάνει σταθερά βήματα μπροστά. Συγχρόνως, το μεταναστευτικό πρόβλημα διογκώνεται και θα συνεχίσει να διογκώνεται χωρίς τα απαραίτητα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στον Έβρο έχει ξεσπάσει μία ακόμα κρίση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και μία επιπλέον κακουχία, η πανδημία του Κορωνοϊού για να χτυπήσει και αυτή την οικονομία. Η συγκεκριμένη όμως διαφέρει από τις προαναφερθείσες «πληγές», καθώς βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο στην χώρα μας και έχουμε την δυνατότητα να περιορίσουμε την ισχύ της. Η επιλογή αυτή τη φορά δεν είναι μόνο των κρατικών φορέων οι οποίοι εύλογα θα κλείσουν χώρους μαζικής συνάθροισης, αλλά και των πολιτών οι οποίοι οφείλουν να φερθούν υπεύθυνα και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τις εξόδους για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Η πανδημία μπορεί να ξεπεράσει σε ισχύ την οικονομική κρίση του 2008 ή να περιοριστεί με λιγότερες απώλειες οικονομικές και ανθρώπινες.
Αυτή την φορά είναι στο χέρι μας.

________________
*Ο Γεώργιος Χρ. Μαλισόβας είναι τριτοετής φοιτητής στο Οικονομικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια