Άραξος: Αιφνιδιαστική αποστολή στο Αιγαίο για τις "Τίγρεις" από την 116 ΠΜ

Άραξος: Αιφνιδιαστική αποστολή στο Αιγαίο για τις "Τίγρεις" από την 116 ΠΜ


Μαχητικά F-16 block 52 advanced απογειώθηκαν στο σκοτάδι

Την ώρα που ο Στρατός Ξηράς μαζί με την Ελληνική Αστυνομία στον Έβρο και το Πολεμικό Ναυτικό με την Ακτοφυλακή στο Αιγαίο δίνουν τη μεγάλη μάχη να σφραγίσουν τα σύνορα και να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ‘’ορδές’’ τις οποίες κατευθύνει η Άγκυρα, η Πολεμική Αεροπορία δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη.

Με μια κίνηση ματ μέσα στη νύχτα τα ‘’γεράκια’’ του Αιγαίου προχώρησαν σε μιας υψηλής σπουδαιότητας αποστολή και ταυτόχρονα για μια ακόμη φορά αιφνιδίασαν απόλυτα την Τουρκική αεροπορία. Μαχητικά F-16 block 52 advanced απογειώθηκαν στο σκοτάδι από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Ήταν οι ‘’Τίγρεις’’ από την 335 Μοίρα με τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η HAF και με πληρώματα κάποιους από τους πλέον έμπειρους αεροπόρους της Μονάδας. Τα μαχητικά πέταξαν Ανατολικά και προσέγγισαν τα ακριτικά μας νησιά αρχίζοντας από το Βόρειο Αιγαίο και τη Λέσβο και φτάνοντας έως τα Δωδεκάνησα. Τα Ελληνικά F-16 εφοδιασμένα με τις ειδικές συσκευές νυχτερινής παρατήρησης πέταξαν στα όρια του FIR Aθηνών με αποστολή να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για την εικόνα που επικρατούσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις ακτές των νησιών μας και στα παράλια της Τουρκίας με έμφαση φυσικά στις Τουρκικές ακτές.

Τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ κατέβασαν τα μαχητικά σε χαμηλό ύψος ακόμα και κάτω από τα 2000 πόδια για να μπορέσουν να ‘’σαρώσουν’’ την περιοχή και να μεταφέρουν στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων πλήρη εικόνα τις κατάστασης. Ταυτόχρονα η πτήση πάνω στην οριογραμμή αποτελούσε ένα ακόμα μήνυμα στην Τουρκική πολεμική αεροπορία ότι η HAF μπορεί να πετά οπουδήποτε στο Αιγαίο μέρα και νύχτα και μάλιστα εάν θέλει χωρίς να γίνεται αντιληπτή. Και όπως φαίνεται για μια ακόμη φορά είτε η Τουρκική αεράμυνα πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο είτε οι δυνατότητές της-με δεδομένο τον πόλεμο στη Συρία και τις εκεί ανάγκες- είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.

Τουρκικά αεροσκάφη δεν εμφανίστηκαν πουθενά ούτε καν απογειώθηκαν από τις κοντινές βάσεις στο Αιγαίο και οι ‘’Τίγρεις’’ ολοκλήρωσαν την αποστολή τους ανενόχλητες. Από την πρώτη στιγμή πάντως όλα τα Ελληνικά μαχητικά επιφυλακής ήταν σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να απογειωθούν μέσα στη νύχτα και να συνδράμουν στην αποστολή κάτι όμως το οποίο τελικά δεν απαιτήθηκε αφού η HAF πετούσε μόνη της στο Αιγαίο. Με ανάλογο τρόπο είχε εκτελεστεί τον περασμένο μήνα η αποστολή μαχητικών από την 335 Μοίρα πάνω από το Tουρκικό ερευνητικό Oruc Reis όταν παραβίασε την Ελληνική υφαλοκρηπίδα Νότια του Καστελόριζου ανήμερα της επετείου των Ιμίων.

Έπειτα από τον περιβόητο αιφνιδιασμό στην Κύπρο και τις μαζικές πτήσεις μεγάλων σχηματισμών στο Αιγαίο τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ αυτά τα κρίσιμα 24ωρα σπεύδουν να στείλουν για μια ακόμη φορά το δικό τους μήνυμα στην Άγκυρα.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν τα Ελληνικά μαχητικά μαζί με την εικόνα που λαμβάνει συνεχώς το Κέντρο Επιχειρήσεων από τη Λήμνο έως και το Καστελόριζο από τα δεκάδες πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής αποτελούν πολύτιμο υλικό για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι Ελληνικές Δυνάμεις στη θάλασσα τις επόμενες κρίσιμες ώρες. Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο βελτιώνονται αναμένεται να ξεκινήσει η προσπάθεια ‘’απόβασης’’ μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά μας νησιά.

Ήδη τα πλοία που έχουν αναλάβει την αποστολή επιτήρησης σύμφωνα με το newpost.gr έχουν αυξηθεί σε αριθμό και ενισχυθεί τόσο με επιπλέον προσωπικό όσο και με συσκευές παρατήρησης και θερμικές κάμερες. Όπως έχει συμβεί στον Έβρο έτσι και στα νησιά έχουν μεταβεί στελέχη τόσο των Ενόπλων Δυνάμενων όσο και της Ακτοφυλακής. Ομάδες ανδρών Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και η άριστα εκπαιδευμένη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος έχουν αναλάβει καίριο ρόλο στην επιχείρηση ‘’ανάσχεσης’’ των μεταναστευτικών ροών από τη θάλασσα. Τα επόμενα 24ωρα εκτιμάται ότι η εικόνα του Έβρου με χιλιάδες μετανάστες αποφασισμένους να περάσουν στην Ελλάδα θα μεταφερθεί και στα νησιά.

ΠΗΓΗ: protinews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια