Τα στελέχη των Ε.Δ. είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και τα παιδιά τους είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Τα στελέχη των Ε.Δ. είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και τα παιδιά τους είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού;


Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΖΟΥΜΗ*
Υποστρατήγου ε.α

Την περασμένη Κυριακή με το νέο ασφαλιστικό ψηφίστηκε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία διατίθενται χώροι των ολυμπιακών ακινήτων στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Καλλιθέας, για τη δημιουργία δικαστικών αιθουσών διεξαγωγής μεγάλων δικών.

Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αντέδρασαν έντονα και ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για μια κίνηση, που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και δυναμιτίζει τα σχέδια ανάπλασης της παραλίας και γενικότερα της ανάπτυξης του λεκανοπεδίου.

Κατόπιν αυτών των αντιδράσεων αλλά και της ενδοκυβερνητικής κρίσης που προέκυψε, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαφώνησαν, ανακοινώθηκε ότι με νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί η κυβέρνηση θα καταργήσει την ψηφισμένη τροπολογία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι σύντομα θα φτάσει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα «αυτοακυρωθεί» η κυβέρνηση. Ο κ. Παρασκευόπουλος, σε δήλωσή του επεσήμανε ότι συζητεί εναλλακτικές λύσεις και μάλιστα ευχαρίστησε θερμά δημόσια τον υπουργό Εθνικής Άμυνας που έσπευσε να προσφέρει μια λειτουργική εναλλακτική λύση και δήλωσε έτοιμος να συμπράξει άμεσα στην προώθησή της. Η εναλλακτική λύση του κ. ΥΕΘΑ είναι να παραχωρηθεί χώρος στην περιοχή του Ρουφ, σε εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ).

Η εν λόγω παραχώρηση από τον κ. ΥΕΘΑ, προφανώς στηρίζεται στο άρθρο 84 του Ν. 3883/2010. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό: «Ακίνητα ιδιοκτησίας του ΤΕΘΑ, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας μπορεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του κάθε Ταμείου να παραχωρούνται κατά χρήση στο Δημόσιο ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ιδίως στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), εφόσον τα ακίνητα αυτά δεν είναι αναγκαία για τις Ένοπλες Δυνάμεις και με την παραχώρηση της χρήσης εξυπηρετούνται λόγοι γενικού συμφέροντος».

Το υπόψη άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο νόμο «Περί Υπηρεσιακής Εξέλιξης και Ιεραρχίας των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων»!!! Ψηφίσθηκε επί ΥΕΘΑ Ε. Βενιζέλου και «άνοιξε την όρεξη», σε διαφόρους φορείς για απόκτηση φιλέτων στρατιωτικών εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα. Με τη διάταξη αυτή ο εκάστοτε ΥΕΘΑ δύναται να εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να ικανοποιεί αιτήματα φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι πάγια προβάλλουν την ανάγκη για ενίσχυση του αστικού πρασίνου, αλλά και δημιουργία υποδομών που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Στο νέο πολυνομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και θα συζητηθεί προσεχώς στο κοινοβούλιο, το θετικό είναι ότι έχει συμπεριληφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία: «Σε περίπτωση αξιοποίησης των ακινήτων των Ε.Δ. από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή από φορείς των ΟΤΑ το συμφωνηθέν τίμημα δεν θα υπολείπεται του 5% της αντικειμενικής αξίας τους».

Τα ερωτήματα βέβαια που προκύπτουν αν τελικά παραχωρηθούν το κτίριο ή κτίρια στην περιοχή του Ρουφ, που απαιτούνται για τις ανάγκες του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι αρκετά. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΘΑ έλαβε απόφαση και γνωμοδότησε θετικά για την παραχώρηση όπως προβλέπεται, πριν ο κ. ΥΕΘΑ προχωρήσει στην ανακοίνωση και αν συνέβη αυτό ελήφθησαν υπόψη οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή;

Σ΄ αυτή που είναι ήδη υποβαθμισμένη και σε παρακείμενο χώρο από τα κτίρια που πρόκειται να παραχωρηθούν, υπάρχουν Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ), στα οποία διαμένει μεγάλος αριθμός στελεχών με τις οικογένειές τους. Πολλοί συνάδελφοι του Στρατού Ξηράς επιλέγουν να μην υποβάλλουν αίτηση για στέγασή τους, παρά τα οικονομικά οφέλη που θα έχουν και το μόνιμο ερώτημα είναι: «Ποιος ιθύνων νους αποφάσισε τη δημιουργία των ΣΟΑ, εκεί;». Οι ένοικοι δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν στην περιοχή γιατί έρχονται αντιμέτωποι  με ναρκομανείς, μετανάστες που κινούνται στο οικονομικό περιθώριο και καθημερινά μικρά παιδιά γίνονται μάρτυρες εκδιδομένων γυναικών που κάνουν πιάτσα δίπλα από την είσοδο των ΣΟΑ.

Με τη δημιουργία των δικαστικών αιθουσών προφανώς θα συμπληρωθεί το παζλ του περιθωρίου με κρατουμένους, άτομα με παραβατική συμπεριφορά, κλπ. Είναι σίγουρο πάντως ότι όποιο στέλεχος επιλέξει τη διαμονή στα συγκεκριμένα ΣΟΑ, δεν θα πλήξει από τα έντονα καθημερινά περιστατικά που πιθανόν θα αντιμετωπίσει!!..Η αλλαγή λοιπόν της κυβερνητικής στάσης, μετά από τις διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων για υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής τους, στην περίπτωση των στελεχών των ΕΔ, δεν λαμβάνεται υπόψη; Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν ότι τα στελέχη είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και τα παιδιά τους είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
____________________________
* Οι θέσεις που εκφράζονται στο κείμενο είναι απολύτως προσωπικές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια