ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΟΥΦΑ

ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΟΥΦΑ

 Υπουργοί Άμυνας που είτε δεν φόρεσαν ποτέ χακί είτε πλήρωσαν για να απαλλαγούν λόγω… παχυσαρκίας, πρωθυπουργός που νομιμοποιήθηκε να λουφάρει λόγω πλατυποδίας, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος με μοναδικό καθήκον να ανάβει έναν φάρο και Πρόεδρος Δημοκρατίας με ειδίκευση στην ανάκριση αιχμαλώτων είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις πολιτικών που πέρασαν ζωή χαρισάμενη στη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ λέγεται ότι το μοναδικό ρουσφέτι που μπορούν να κάνουν οι βουλευτές είναι να... βοηθήσουν τα παιδιά των ψηφοφόρων τους που παρουσιάζονται στον Στρατό να λουφάρουν. Κι αν δεν καταφέρουν να βολέψουν τους εκλεκτούς τους σε μια καλή υπηρεσία, μπορούν τουλάχιστον να προσπαθήσουν. Από τη μελέτη των στρατολογικών αρχείων φαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους σημερινούς βουλευτές είχαν μια εύκολη θητεία, άλλοι εξαγόρασαν αρκετούς μήνες στρατιωτικών υποχρεώσεων και μερικοί κατάφεραν να μην παρουσιαστούν καν σε κάποιο κέντρο νεοσυλλέκτων.

Ως φαροφύλακας υπηρέτησε τη θητεία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος. Όσο ήταν στο Ναυτικό, ο κ. Πάγκαλος φρόντιζε να προειδοποιεί τα πλοία για την πιθανότητα πρόσκρουσης στη στεριά. Μετά την ενασχόληση με τα κοινά τού βγήκε μάλλον το απωθημένο των συγκρούσεων…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια αξιοπρόσεκτη στρατιωτική θητεία. Ενώ πρώτα κηρύχθηκε ανυπότακτος, ο κ. Κάρολος Παπούλιας απολύθηκε από τον Στρατό με την ειδικότητα του ανακριτή αιχμαλώτων. Εννέα μήνες στρατιωτικής θητείας γλίτωσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος λόγω σημαντικής παχυσαρκίας. Τουλάχιστον ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας υπηρέτησε για 16 μήνες. Ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Άκης Τσοχατζόπουλος δεν ντύθηκε στα χακί ούτε για μία μέρα, ενώ ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού παρουσιάστηκε στην Πολεμική Αεροπορία εθελοντικά. Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Πάνος Καμμένος έσπασε όλα τα ρεκόρ καταφέρνοντας να παίρνει άδεια κάθε λίγο και λιγάκι, ενώ στον υφυπουργό Υποδομών κ. Νίκο Σηφουνάκη επιβλήθηκε φυλάκιση δέκα ημερών την οποία υπηρέτησε κανονικά!

Ο κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης δεν υπηρέτησε τη θητεία του επειδή κατάφερε να αποδείξει ότι σε νεαρή ηλικία ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Ο κ. Κώστας Λαλιώτης ήταν καταζητούμενος της χούντας επί έξι μήνες και δεκαπέντε ημέρες, καταφέρνοντας έτσι να ψαλιδίσει τη διάρκεια της θητείας του κατά τον ίδιο χρόνο. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπηρέτησε στη Λήμνο και απολύθηκε ως χειριστής πυροβόλων οχυρωματικών έργων, γνώσεις που ευχόμαστε να μη χρησιμοποιηθούν εναντίον των μεταναστών που θα προσπαθήσουν να περάσουν τον φράχτη που θα δημιουργηθεί στον Έβρο…

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς παρουσιάστηκε στο Ναυτικό όχι μία αλλά δύο φορές, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής εξεταζόμενος από τους γιατρούς όταν κατατάχθηκε, διαπιστώθηκε ότι πάσχει από «απλή πλατυποδία».

Στις 27 Νοεμβρίου του 1978 ο κ. Γιώργος Παπανδρέου -σε ηλικία 26 ετών τότε- παρουσιάστηκε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα. Υπό κανονικές συνθήκες, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να υπηρετήσει θητεία 24 μηνών, όπως ήταν υποχρεωμένοι όλοι οι στρατεύσιμοι την εποχή εκείνη.

Ο κ. Παπανδρέου, όμως, έκανε θητεία οκτώ μηνών, αφού εξαγόρασε το υπόλοιπο των 16 μηνών καταβάλλοντας 19.000 δρχ. και στις 7 Αυγούστου του 1979 απολύθηκε από την 1η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων ως στρατιώτης τεθωρακισμένων αρμάτων AMX 30, με την ειδικότητα του γραφέα. Σύμφωνα με τη στρατολογική νομοθεσία, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να κάνει εξάμηνη θητεία, δηλαδή ακόμη λιγότερο απ’ όσο υπηρέτησε, αφού το 1973 είχε λάβει πολιτικό άσυλο από τη Σουηδία και άρα δικαιούνταν να εξαγοράσει το υπόλοιπο της διετούς θητείας του.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης ήταν επίσης ανυπότακτος εσωτερικού. Παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 1982 στην Κόρινθο και μετά τη βασική εκπαίδευση μετατέθηκε στην Υπηρεσία Ενημερώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, απ’ όπου απολύθηκε τον Απρίλιο του 1983. Η πρόσθετη θητεία 24 μηνών που έπρεπε να υπηρετήσει ακυρώθηκε με απόφαση του 1985. Έξι αντί για 24 μήνες θητεία υπηρέτησε ο υφυπουργός Υποδομών το 1975.

«Κατέχων τη σημαίνουσα θέση του επιστημονικού συνεργάτη εις το Ινστιτούτον της Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος στη σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Παλέρμου», ο κ. Νίκος Σηφουνάκης εξαγόρασε 18 μήνες θητείας αντί 9.900 δραχμών, ενώ υπηρέτησε κανονικά τις 10 μέρες φυλακή που του είχαν επιβληθεί.

Το 1981, ενώ ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε αναβολή για να κάνει τη μεταπτυχιακή του εργασία με θέμα το πλειοψηφικό και το αναλογικό εκλογικό σύστημα, ο Στρατός τον κήρυξε ανυπότακτο και τον ανάγκασε να υπηρετήσει πρόσθετη θητεία 24 μηνών! Δεν πτοήθηκε. Εξαγόρασε τις ποινές του και εξέτισε κανονικά τη θητεία του και επιπλέον 10 ημέρες φυλακής στο στρατόπεδο Παπάγου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Ανακριτής αιχμαλώτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων της Κορίνθου τον Ιανουάριο του 1952 ως ανυπότακτος.

Τοποθετήθηκε στη Σχολή Πληροφοριών και εκπαιδεύτηκε ως ανακριτής αιχμαλώτων. Απολύθηκε τον Ιούλιο του 1953, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα το ΓΕΣ είχε ακυρώσει την πρόσθετη διετή υπηρεσία που του είχε επιβληθεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Γραφέας αρμάτων

Στις 27 Νοεμβρίου του 1978 ο κ. Γιώργος Παπανδρέου -σε ηλικία 26 ετών τότε- παρουσιάστηκε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα.

Έκανε θητεία οκτώ μηνών αφού πρώτα εξαγόρασε το υπόλοιπο των 16 μηνών καταβάλλοντας 19.000 δραχμές και στις 7 Αυγούστου του 1979 απολύθηκε με την ειδικότητα του γραφέα.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Πλατυποδία

Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσιάστηκε στο Ναυτικό τον Απρίλιο του 1977, διακόπτοντας την αναβολή του και απολύθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1979, έχοντας λάβει την ειδικότητα του διαχειριστή. Στη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων και ενώ υπηρετούσε τη θητεία του διαγνώστηκε ότι έπασχε από πλατυποδία.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Θητεία με δόσεις

Στις 9 Ιουλίου του 1976 ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Ναυτικό, απ’ όπου και απολύθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1976, αφού είχε καταβάλει 21.000 δραχμές για να εξαγοράσει τους 21 μήνες που δεν υπηρέτησε. Επειδή όμως έκανε θητεία μόλις τριών μηνών, εκλήθη ξανά τον Απρίλιο του 1977 και υπηρέτησε για ένα εξάμηνο ακόμη προκειμένου να συμπληρώσει το υποχρεωτικό εννεάμηνο.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Ο φαροφύλακας

Ο γεννηθείς το 1938 νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσιάστηκε με την κλάση του 1959 στο Πολεμικό Ναυτικό.

Έλαβε την ειδικότητα του διαχειριστή και υπηρέτησε στη φαρική βάση στον Πειραιά απ’ όπου απολύθηκε τον Δεκέμβριο του 1961.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ι3 λόγω παχυσαρκίας

Στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο παρουσιάστηκε και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τον Απρίλιο του 1986. Εκεί οι γιατροί διέγνωσαν «σημαντική παχυσαρκία» και τον χαρακτήρισαν Ι3. Δύο μέρες προτού πάρει στα χέρια του το απολυτήριο, ο σημερινός υπουργός Άμυνας κατέβαλε στο Δημόσιο 27.000 δραχμές προκειμένου να εξαγοράσει εννέα μήνες θητείας τους οποίους δεν υπηρέτησε.

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν του ταιριάζει το χακί

Καταβάλλοντας 29.000 δρχ. στις 13 Δεκεμβρίου του 1975, ο κ. Απόστολος-Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος κατάφερε να εξαγοράσει 24μηνη θητεία και πεντάμηνη πρόσθετη υπηρεσία… Μπορεί να υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους υπουργούς Άμυνας, αλλά δεν έχει υπηρετήσει στον Στρατό…

Στις 15 Ιουλίου του 1968 είχε κηρυχθεί ανυπότακτος εξωτερικού, ενώ στις 11 Οκτωβρίου του 1972 είχε χάσει την ελληνική ιθαγένεια.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Χειριστής αντιαρματικών

Παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 1978 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κορίνθου και απολύθηκε τον Δεκέμβριο του 1980 από το 285 Τάγμα Εθνοφυλακής στη Λήμνο, αφού είχε εκτίσει και 20 ημέρες φυλάκισης. Δύο χρόνια αργότερα ο νυν υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης μετεκπαιδεύτηκε στον χειρισμό αντιαρματικών πυροβόλων 75-76 χιλιοστών, τα οποία χρησιμοποιούνταν σε οχυρωματικά
έργα…

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Ο νοσοκόμος

Πτυχίο βοηθού νοσοκόμου έλαβε ο τέως δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

Ο κ. Κακλαμάνης παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Ναυτικό στις 10 Ιανουαρίου του 1972. Ο πρώην υπουργός Υγείας είναι ίσως ένας από τους λίγους πολιτικούς που έκαναν τη θητεία τους σε πολεμικό πλοίο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Αδειούχος

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας ο βουλευτής της Ν.Δ., αφού κατάφερε να λάβει τις 30 μέρες κανονικής άδειας που δικαιούνταν, εξασφάλισε ακόμη 15 ημέρες αναρρωτικών αδειών, 12 μέρες ειδικών αδειών και 18 ημέρες αδειών μικρής διάρκειας…

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 16/01/2011 - ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια